Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

to u mnie nieco lepiej Pioneer 9241,9486 od 27,1% do 31,3% z kolby

No to dobrze. Ja brałem  kolby z najlepszej działki,ziemia 2kl.na piachu na pewno mniej.A jak myślisz z można siać jeszcze pszenicę,pewnie dopiero na koniec listopada. Obawiam się kukurydzy na przyszły rok, bo tak ludzie dowalą,żęby było gdzie to sprzedać.

Opublikowano
19 minut temu, Minister50 napisał:

A jak myślisz z można siać jeszcze pszenicę,pewnie dopiero na koniec listopada

w ostatnich latach coraz więcej ludzi sieje pszenicę w końcu listopada i mówią że dobrze wychodzi,kilka lat temu blisko mnie jeden siał 4 grudnia i miał piękną pszenicę,z wyglądu jakieś 7-8 ton było z ha

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, witejus napisał:

to u mnie nieco lepiej Pioneer 9241,9486 od 27,1% do 31,3% z kolby

Kiedy kosisz? 

A może ktos polecić dobrą odmianę na słabe ziemie głównie 5 kl

Opublikowano

Ja polecam starą odmianę Prosna na słabych ziemiach jest naprawdę niezawodna

6 minut temu, Ursus932 napisał:

Kiedy kosisz? 

.

Opublikowano
1 minutę temu, staszek131415 napisał:

Ja polecam starą odmianę Prosna na słabych ziemiach jest naprawdę niezawodna

.

Staszek, a jak u Ciebie plonuje? 

Opublikowano

Ja jeszcze nie kosiłem mam w tym roku Barmana cały sierpień bez deszczu ale już wiem że w przyszłym roku go nie zasieję

Opublikowano

W suchym 2018 roku miałem 10 ton mokrej na 6 klasie żywy piach miałem już prędzej z 15 lat temuteż byłem zadowolony mimo że to stara odmiana

Opublikowano
13 minut temu, witejus napisał:

niby dlaczego mieliby dowalić?

Tak widzę w mojej okolicy hodowli coraz mniej, tylko kilku trzyma świnie,jeden kurnik,A kukurydzy  coraz więcej w tym roku 80 %zbóż  to kukurydza.Sami wiecie cena w tym roku dobra, chętnych do kupna nie brakuje, ale jak przyszły  sezon będzie  dobry dla kukurydzy  to cena poleci oj poleci,A pszenicę  mam gdzie przetrzymać  i łatwiej  suchą  zebrać,wpakować  pod dach i niech czeka,aż do świń czy na kurnik pojedzie 

Opublikowano
3 minuty temu, Minister50 napisał:

Sami wiecie cena w tym roku dobra, chętnych do kupna nie brakuje, ale jak przyszły  sezon będzie  dobry dla kukurydzy  to cena poleci oj poleci

czy dobra to bym dyskutował,dobra była jak w 2018 mokrą po 550 sprzedałem a kukurydza sypała bardzo dobrze.Cena kukurydzy zależy od wielu rzeczy i kukurydza ma wiele innych zastosowań nie tylko na pasze także jaka będzie cena w przyszłym roku to martwił bym się za rok

Opublikowano
47 minut temu, Ursus932 napisał:

Kiedy kosisz? 

Im lżejsza ziemia tym dłuższe fao najlepiej 270 - 280 i obsada 75 - 80 tys. Siew na min 6cm.

200kg mocznika

100 fosforanu

300 korn kali

9241 dobrze się sprawdza na lekkich glebach 

Opublikowano
39 minut temu, Michalk13 napisał:

Im lżejsza ziemia tym dłuższe fao najlepiej 270 - 280 i obsada 75 - 80 tys. Siew na min 6cm.

200kg mocznika

100 fosforanu

300 korn kali

9241 dobrze się sprawdza na lekkich glebach 

Ja daje 300 mocznika i 150 Polidap i też 300 Korn kali, może być? To pionier jest?  Ile średnio na  takich piaskach można nakosic mokrej

Opublikowano

U nas żniwa zakończone już i można podsumować wszystko odwiezione do Bioagry Przeworsk ,Średni plon 16,28 t/ha ,średnia wilgotność 32,5 % (12,87 na sucho), średnia cena 377,6 zł netto,także sezon można zaliczyć do udanych, w ubiegłym roku nie było tyle na mokro średnio co w tym na sucho i cena bazowa 15 zł lepsza na kontrakcie.Od 4.11 podnieśli cenę z 400 na 420 zł netto za 30% i -12zł za 1% +4,2zł za 1 % poniżej.

• Haha 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v