Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano (edytowane)

Dnia 25.10.2021 o 21:49, karban napisał:

Panowie, a ja mam takie pytanie, właściwie dwa:

1. Ile każdy z Was wydaje na marketing swoich produktów? Jakie masz sposoby dotarcia do klienta? Czy wystawienie na olx i promowanie za 50zł załatwia całą sprawę? Czy stanie na rynkach to twój jedyny pomysł? 

Sorry, ale jeśli chcesz rywalizować z sieciami to musisz zagrać w tą grę. Sadzisz parę hektarów, to musisz przynajmniej parę tysięcy co roku wydać na reklamę i budowanie wizerunku ziemniaczarza. Nie ma przebacz i nie ma czego żałować. 

Warzywa mają wielką przyszłość w przeciwieństwie do mięsa, ale konkurencja też jest i będzie wielka.

2. Czy ziemniaki mają w sezonie priorytet przed wszystkim? Zapomnij o sianiu, oraniu, bronowaniu. Chcesz sprzedać ziemniaka to zajmij się sprzedażą. Inaczej zrobią to za Ciebie inni.

Sory , a Kupowałeś kiedyś ziemiali czy tylko swoje jadasz ? to sobie kup , wiekszość tych sprzedawanych nie nadaje się na marketing bo jak bedziesz miał wybór to po nie wrócisz a marketnig wystarczy do worka z ziemiakami doczepić kartke z np . nazwiskiem swoim lub jak sami sprzedajemy na samochodzie swoje nazwisko czy nazwe gospodarstwa napisać , wiele osób rezygnuje z jedzenia ziemiaka bo są nie dobre .  Czy warzywa mają przyszłość to tak ale raczej te sprzedawane w marketach , coraz więcej jabłek jest firmowanych i są sporo droższe od tych no name .              latem na targowisku kupiłem ziemiaki z doczepioną nazwą gospodarstwa z okolic wyszkowa i była dobre , niestety za tydzień już ich nie było być możę się sprzedały .

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

Jak masz dobry towar i z karteczką , nazwiskiem sprzedającego i numerem telefonu ale taki towar sprzedaje z domu nie na targu .

Na targu to sam handlarz kupuje gdzie się da  najtaniej a zachwala że to jego własne .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

dlaczego tak tanio sprzedajesz ?  niewiem czy jesteś zorientowany, ale duże firmy kupują ziemniaka luzem na mycie po 75 groszy . ja sprzedaję w hurcie po 12 zł stałym odbiorcom i ani myślę taniej i też z WLKP.

Opublikowano

ja sprzedaje z domu po 1 zl, w sklepie delikatesy 1,6, w lokalnej hurtowni w detalu 1,2, we workach 15 zl.

Dnia 11.11.2021 o 09:14, witejus napisał:

te rejony to czarna d*pa z cenami

bo 90 % pracuje w miescie a warzywa to tylko dodatek do pensji, polowa strazy pozarnej to chlopaki spod proszowic.

Opublikowano

Dramat producentów ziemniaków skrobiowych

Lis 19, 2021

Niskie ceny i bardzo duża podaż, do tego mokra jesień, powodują, że rolnicy którzy zajmują się uprawą ziemniaków skrobiowych znaleźli się w trudnej sytuacji.

- Jednym z powodów niskich cen ziemniaków skrobiowych w bieżącym sezonie jest również wybuch pandemii COVID-19. Zakłady przemysłu skrobiowego w Polsce mają jeszcze zapasy niesprzedanego towaru wyprodukowanego w ubiegłym sezonie. Podobna sytuacja ma miejsce w całej Europie – informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi w odpowiedzi na wniosek przesłany przez Krajową Radę Izb Rolniczych 28 października 2021 r. w sprawie niskich cen proponowanych rolnikom przez zakłady produkujące skrobię ziemniaczaną.

Sekretarz Stanu w Ministerstwie Rolnictwa i rozwoju Wsi Ryszard Bartosik poinformował, że w bieżącym sezonie ceny otrzymywane za ziemniaki skrobiowe są zbliżone do poziomu cen w sezonie 2020/2021, tj. ok. 0,30 zł/kg, jednak o ok. 10 % niższe niż w sezonie 2019/2020.

https://www.okiemrolnika.pl/prawo-i-finanse/item/8837-dramat-producentow-ziemniakow-skrobiowych?fbclid=IwAR3mo53Jym4HYr8FM22MzVtCDLgtBaMAlXjtkYRUq2sPO4NznCDKVYzUsSQ

Jak teraz ziemniak .

Opublikowano
14 minut temu, zbyszek8201 napisał:

a jaka sytuacja z jadalnym na giełdach..jak cenowo to wygląda..jak popyt

Bronisze niby mówią 12 i do dołu za irgę 10 żółte i niżej. Ale zejście marne

Opublikowano

Z domu w detalu 15 zł irga. Hurt po 10 ale nie sprzedaje. Dobrze że ograniczyłem o 1/3 areał bo tylko problem ze sprzedażą. Był u mnie handlarz. Powiedział tyle: na ziemniaku można zarobić tylko trzeba nim handlować a nie uprawiać.

Opublikowano
Dnia 27.11.2021 o 16:31, pawelol111 napisał:

... Dobrze że ograniczyłem o 1/3 areał bo tylko problem ze sprzedażą.

Troche zaskoczony jestem , ze aż tak obniżyłes produkcje. Ja nadal mam 4 ha ale już wiadomo,że bardziej jest sens iść w iprawe rzepaku niż męczyć się w ziemniakach. Juz nie wyobrażam sobie pracy bez maszyn sortująco-pakujących. Aktualnie u mnie ( świetokrzyskie) żółty 6 do 7 zł, a bellarosa 8.5 do 9.5 zł za worek.

Na giełdzie w Pińczów: żółty max 7, bellarosa max 10 zł. w hurcie niestety taniej.

Jak przewidujesz cene na wiosne?

• Like 1
Opublikowano

Praca za ciężka wzgledem zyskow i ryzyka. Dziś 7zł za worek to śmiech na sali. To samo co 3 zł pare lat temu. Powoli wyłączam sie z produkcji. Mozliwe ze zostanie 1ha na detal. Ludzi do pracy brakuje, domownicy emeryci a żona pracuje. Miałem 4 zawodników do pracy dorywczej, 2 zmarło, jeden pracuje jesienią w sadzie a drugi przychodzi dla rozrywki bo emeryt. Cena ziemniaka zawsze zależała od urodzaju. Przy dzisiejszych cenach wszystkiego 1 zł za kg to jak kiedys 50gr. Zadna rewelacja.

Opublikowano

Jeżeli to co się uprawia można wszystko pchnąć po 1 zł czy nawet 90 groszy to jeszcze zabawa warta gry. Ale racja z tym,że ziemniak jest zbyt pracochłonny w stosunku do kasy jaka na nim jest, przynajmniej patrząc na obecne ceny innych płodów rolnych gdzie nakład kosztów jak i roboczogodzin jest o wiele mniejszy. Dlatego ja uprawiam tylko na detal plus catering. 

A ten handlarz trzeba mu przyznać,że powiedział rację..

Opublikowano (edytowane)

@pawelol111 U mnie za prace ludzie oczekują 17-20 zł ( przy sortowniku jako kontroler jakości :) ).Przychodzi jedna Pani na emeryturze i na szczescie 15 zł/h jej wystarcza. Do układania na palety trudno kogoś zatrudnić, młodzi wszyscy w pracy ( na ZUS ). Pijaczki spod sklepu siły nie mają :/ Więc układam sam :/ Jeszcze kilka lat temu na worki szyte było zainteresowanie ale teraz miejscowi kupcy się boją, ze to ziemniak przemysłowy albo z importu ( a tak to zachwalają te z Belgii... wiadomo zawsze wymówka aby tanio brać ). No i od 2 lat mało na raszlownicy zeszyłem. Wagopakowaczka ułatwia,co się da to woże wózkiem widłowym.  Bez tego to nawet 1 ha bym nie wsadził, bo recznie to kręgosłup boli :/ A handlarzyki to zawsze to samo: palet nie mają, dopłacić za palete nie chcą albo przywozą te delikatne "bananowce".... Tzryma mnie PROW ale za 3 lata jak inne uprawy bedą nadal w cenie ( np rzepak ) to obsieje dodatkowe ha i zrezygnuje z ziemniaka. Kombajn mam swój, skosze sam a po odbiór z pola Tata przyjedzie z przyczepą...

Edytowane przez Marl
Opublikowano
Ceną ziemniaka steruje urodzaj a najboleśniej odczuwa się niską cenę bo jest przy nim kupa roboty. Kiedyś pszenice czy po 650 czy po 800 to i tak sie sprzedało i coś zostało a dzis.... za ziemniaka 60 gr wziąc to lepiej było kukurydzy nasiać.
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, pawelol111 napisał:

Ceną ziemniaka steruje urodzaj a najboleśniej odczuwa się niską cenę bo jest przy nim kupa roboty. Kiedyś pszenice czy po 650 czy po 800 to i tak sie sprzedało i coś zostało a dzis.... za ziemniaka 60 gr wziąc to lepiej było kukurydzy nasiać.

Tak powiadasz posiać kuku tak myśli dużo i kuku w będzie tanie jak wszyscy  zaczną siać .

Problem narasta przez programy Unijne nasadzenia by zwiększyć SO .

Edytowane przez galan99
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v