Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
23 godziny temu, GRZES1545 napisał:

Tia...to jak i Ty taki bamber to wstydził byś się pisać o takich bzdetach😆 Wciskaj na wiosce swą Ciemnotę bo tu raczej poklasku miał nie będziesz. 

Mów sobie co chcesz ale koszać słome co roku masz większa presję chorób grzybowych i według badan powinno się co 2 lata ją przyorywać a nie co roku

• Haha 1
Opublikowano

ja sie nie boje- krow brak wiec i komu slome sprzedac..

1 godzinę temu, mds212 napisał:

Uprawa bezorkowa talerzówka? Zycze powodzenia

Wg ekoschematu jest. Ale w praktyce wyjdzie bardzo slabo

i bez twoich zyczen tak robie od 15 lat.

• Like 1
Opublikowano

Rozmawiałem ze zbożowcem, cena słomy w okolicy kształtuje się na poziomie od 70 do 100 zł bela

Mówi że świat zwariował i naprawdę nie wie jakim cudem ludzie tyle płacą

Bela słomy z pokosu

• Like 3
Opublikowano
18 minut temu, Karol6130 napisał:

Rozmawiałem ze zbożowcem, cena słomy w okolicy kształtuje się na poziomie od 70 do 100 zł bela

Bela słomy z pokosu

Jaki region ?

Opublikowano
31 minut temu, mds212 napisał:

Pochwal sie plonami xD

W tym roku 1. pszenica Po rzepaku po talerzówce  9,5 tony/ ha , 2. pszenica po pszenicy po talerzówce- słoma zebrana - 9 ton , 3. pszenica po pszenicy po talerzówce - słoma siekana- 7,6 tony/ ha 4. pszenica po pszenicy po orce-  słoma siekana- - 9,1 tony/ ha. Pozycja  2-3-4 rosła na jednej działce 10 ha . Pozycja 2 i 3 po 1,5 ha , reszta pozycja 4 . Najbardziej ekonomicznie , a co za tym idzie najbardziej dochodowo wypada pszenica po talerzówce po zebranej słomie , najgorzej , i to zdecydowanie wychodzi pszenica po pszenicy po talerzówce przy zostawieniu słomy na polu .

Opublikowano
6 godzin temu, mysza103 napisał:

W tym roku 1. pszenica Po rzepaku po talerzówce  9,5 tony/ ha , 2. pszenica po pszenicy po talerzówce- słoma zebrana - 9 ton , 3. pszenica po pszenicy po talerzówce - słoma siekana- 7,6 tony/ ha 4. pszenica po pszenicy po orce-  słoma siekana- - 9,1 tony/ ha. Pozycja  2-3-4 rosła na jednej działce 10 ha . Pozycja 2 i 3 po 1,5 ha , reszta pozycja 4 . Najbardziej ekonomicznie , a co za tym idzie najbardziej dochodowo wypada pszenica po talerzówce po zebranej słomie , najgorzej , i to zdecydowanie wychodzi pszenica po pszenicy po talerzówce przy zostawieniu słomy na polu .

Jak na Rędziny to jestem pod wrażeniem plonów. A z jakich rejonów jesteś? 

Opublikowano (edytowane)
8 godzin temu, Karol6130 napisał:

Bela słomy z pokosu

Karol a jak mleko ponad 3zł było  i rzepak po 5000zł albo pszenica 1800zł , mocznik po 6000zł to wtedy nie wariował? Ile teraz warte te 100zl powiedz? 

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano

Wariował 

I zbożowcy tamto roczne  zboże sprzedali tanio!

Kuzynowi było za rzepak mało 3200 oddał za dwa, drugi za 1700

A co do mleka to żebyś Ty widział jakie kłopoty mają krowiarze przez tą cenę 

Niektórzy myśleli jak zbożowcy, tylko tamci zostali ze zbożem a ci z kredytami

• Like 2
Opublikowano
44 minuty temu, melon10641 napisał:

Jak na Rędziny to jestem pod wrażeniem plonów. A z jakich rejonów jesteś? 

Świętokrzyskie, Pińczów - Jędrzejów, jak kojarzysz skup ŁOCHPOL , to właśnie te okolice

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Świętokrzyskie, Pińczów - Jędrzejów, jak kojarzysz skup ŁOCHPOL , to właśnie te okolice

Piękne rejony, kontrolowałem kiedyś tam rolników no i kojarzę, że w tych stronach też sporo Rędzin. Ja z zamojskiego i też Rędziny mam. 

Co do talerzowki to jeżeli faktycznie na 15 dasz radę to się zgodzę że da radę to w bezorce bo Rędzina i tak popęka i nie ma podeszwy płużnej. Na innych glebach musi być gruber bo sama talerzowka to za płytko. 

Ja u siebie próbowałem rzepak ale nie wychodził mi i zrezygnowałem. Miałem problem z rozwojem jesiennym. Chociaż przydałby się w płodozmianie. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Karol6130 napisał:

Wariował 

I zbożowcy tamto roczne  zboże sprzedali tanio!

Kuzynowi było za rzepak mało 3200 oddał za dwa, drugi za 1700

A co do mleka to żebyś Ty widział jakie kłopoty mają krowiarze przez tą cenę 

Niektórzy myśleli jak zbożowcy, tylko tamci zostali ze zbożem a ci z kredytami

Ale to nie moja wina że niektórzy marzyli że eldorado cenowe będzie wiecznie trwać.  

Ja co roku minimum 60% ziarna sprzedaje po żniwach. 

Trzeba umieć liczyć żeby  po roku nie otworzyć japy i płakać co to się ,,stanęło "

Edytowane przez GRZES1545
  • Like 1
Opublikowano
5 godzin temu, mysza103 napisał:

Ło panie wy tam same pierwsze i drugie klasy macie łagodny klimat i w miarę równo w porównaniu do Morawicy gdzie w całej gminie jest 3% klasy 3 klasa 1 i 2 nie występuje takto trochę 4b i 5 przewaga i oczywiście mozaika. Żadnych szans konkurować z wami:)

Opublikowano
56 minut temu, Grab12 napisał:

Ło panie wy tam same pierwsze i drugie klasy macie łagodny klimat i w miarę równo w porównaniu do Morawicy gdzie w całej gminie jest 3% klasy 3 klasa 1 i 2 nie występuje takto trochę 4b i 5 przewaga i oczywiście mozaika. Żadnych szans konkurować z wami:)

1 I 2 klasa to jest jak Złota Pińczowska , a u nas , konkretnie u mnie jest 3 i 4 a (większość 4a ale wszystko w dobrej , lub bardzo dobrej kulturze) 2 czy 1 klasy to w moim bliskim regionie jest mało 

Opublikowano
28 minut temu, Leszy napisał:

Pierwszy transport przywieziony. 125 bel rozmiar 130, za 4000 zł. 

Żartujesz chyba? 

Toż za samo prasowanie i załadunek bym tyle wziął...

Mi to nie przeszkadza że tanio kupiłeś. Tylko dziwi...

Opublikowano (edytowane)

Aaaa. No aż mnie świerzbiło by  zapytać czy to za pokos....

No tak to rozumiem . Taka dość zwykła cena w tym sezonie...

Edytowane przez Pafnucy12