Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
18 minut temu, PAN88 napisał:

Po nh symbolu nie pamiętam miałem w życie 31 bel 120 z 1,10ha

Wiem że tyle może być. O całość mi chodzi

Opublikowano

W moich stronach ci co dużo mędrkowali  w tamtym roku że słomy dużo i nie zapłacą tyle bo za drogo to w tym roku scielili trocinamu, kukurydzą po kombajnie albo od handlarzy kupowali byle co wcale nie tanio. W tym roku słomy dużo ale nikt nie wymysla biorą i płacą. 

Opublikowano
10 minut temu, Qwazi napisał:

Oj tak...

Zanim kupiłem słomę podzwoniłem trochę. Jeden artysta powiedział mi po 60zł, bo słoma droga. Podziękowałem. Wczoraj przyszedł i chciał kupić ode mnie gnoju, powiedziałem po 500, bo...słoma droga🤷...

Słoma nawozy i koszty utrzymania k**wa a mleko tanie.

Opublikowano

I wyszles na wiekszego ghlupka niz ten od slomy. Bo 60zl w tym roku placa za belke a 500 za tone obornika to wielokrotnosc wartosci. Takze lepiej nie opowiadaj nikomu bo sie osmieszysz i beda mieli beke z glupka na wiosce :D

• Haha 2
Opublikowano
3 minuty temu, Qwazi napisał:

I to z morałem...

Wiesz Kwasi, sprzedałem już po 60. prosto z pola se facet zabrał.

Tą co już w stodole mam zamiar po 100 brać.

Opublikowano (edytowane)

Mam od swojego bydła... Duży h....😄

Słomy jak nie sprzedam, to następne sezony sieczkarnia...

Za darmo oddawał nie będę.

Z pokosu po 70 za 150 płacą.

Edytowane przez Pafnucy12
Opublikowano
7 minut temu, Pafnucy12 napisał:

Wiesz Kwasi, sprzedałem już po 60. prosto z pola se facet zabrał.

Tą co już w stodole mam zamiar po 100 brać.

Zbyszek, to zależy od regionu. U was inna sytuacja, z tego co mi Sławek opowiadał. Ja płaciłem po 25 z pola. Wcześniej wstępnie zgodziłem po 35, ale odmówiłem. Na ok 6 ha było ok 130 bel żytniej słomy. Ci, co w moich okolicach sobie życzyli po 50-60 zł to już powoli będą się brać za cięcie i przykrywanie tej słomy, bo ona cały czas leży i tylko na nią pada. 

11 minut temu, mds212 napisał:

I wyszles na wiekszego ghlupka niz ten od slomy. Bo 60zl w tym roku placa za belke a 500 za tone obornika to wielokrotnosc wartosci. Takze lepiej nie opowiadaj nikomu bo sie osmieszysz i beda mieli beke z glupka na wiosce :D

Miło by było, gdybyś użył troszkę mózgu czytając...i chociaż spróbował wyłapać sens zawarty w tych literach i zdaniach...

• Like 1
Opublikowano

I dlatego ten co by to wtedy kupił był by wygrany

Teraz tamtej nikt nie będzie chciał, chyba że pod opas na luza

Krowiarz dziadostwa nie kupi

Przynajmniej nie powinien

Teraz ta co została też może być w cenie, ale też nie będzie to dobra jakość 

Słoma do paszowozu będzie droga

Opublikowano
19 minut temu, Mazembe napisał:

Bierz i po 200. Jak zapłacisz 500 za tonę obornika to się w dupe ugryziesz mały ujku.

45zl/t bobka spod kur. Ugadane po tyle kurnik

Opublikowano
3 godziny temu, VonVegans napisał:

To ile tam pszenica sypie ?18 ton?na handel nik nie tłucze tych bel.zapros bambrow z Podlasia to wam pokazać jak się belki kręci

Od kiedy ilość słomy ma przełożenie na plon ziarna? Spory dosyć rolnik. Z jakiegoś powodu odpuścił regulacje i narosło ile wlezie. Wiec zbiór tych 30 bel jest całkowicie możliwy. Jak się dużo słomy zwozi po ludziach to nic nie zdziwi. 

5 minut temu, Karol6130 napisał:

Dla mnie to szkoda pieniędzy 

Masz słomy pod dostatkiem to możesz wybierać sobie. U nas słali nawet rzepaczanką albo resztką po kukurydzy. Wstawiasz jałówkom np. i sobie rozgarną same. Wywieziesz kupę obornika to chociaż pola zyskają. 

Opublikowano
31 minut temu, PAN88 napisał:

45zl/t bobka spod kur. Ugadane po tyle kurnik

Bez słomy? Sam POMIOT? Jeżeli tak to luks cena. Sam chyba będę szedł w tym kierunku. Słomę ściąć na to POMIOT raz na 4 lata i powinno być dobrze. 

Opublikowano
20 minut temu, Karol6130 napisał:

I dlatego ten co by to wtedy kupił był by wygrany

Teraz tamtej nikt nie będzie chciał, chyba że pod opas na luza

Krowiarz dziadostwa nie kupi

Przynajmniej nie powinien

Teraz ta co została też może być w cenie, ale też nie będzie to dobra jakość 

Słoma do paszowozu będzie droga

Karol, tu nie chodzi o to kto wygrany a kto przegrany, tylko o jakąś równość. U mnie krowiarzy jest sporo, ale tych, którzy kupują słomę do słownie kilku. Jak weźmiesz od jednego po tyle, reszcie też musisz tyle dać. A jeśli ja mam sam to zebrać i jeszcze takiemu zawieźć gnój na pole, to w takim wypadku tona za tonę jest bliżej uczciwej wymiany. Bo sprzedający nie czyni żadnych nakładów i dodatkowo ma łatwiejszy zbiór ( usługa kombajnem tańsza bez sieczkarni, a jeśli ma swój kombajn to też ma lżej ), obornik chyba lepszy od ściętej slomy. W imię czego ten krowiarz ma być zawsze w d..pę kopany? Umówiliśmy się z chłopakami, że ci co prasują prasami łańcuchowymi dadzą po 25-30, a ci co pasowymi 35-40. Poza tym dwóch, którzy kupowali najwięcej nie kupuje wogóle, bo stwierdzili, że mają zapas, a nie będą tyle płacić. Dla porównania, w ubiegłym roku płaciliśmy po 15 po łańcuchowych i 20 po pasowych. A słoma i tak będzie kiepskiej jakości, bo u nas jak narazie był jeden dzień na zbiór i ledwo to trochę drgnęło. Ja nie ruszałem swojego zboża, to w tym czasie kupiłem słomę, ale dużo słomy leży na pokosie 

Opublikowano
13 minut temu, FarmerDyzio napisał:

Bez słomy? Sam POMIOT? Jeżeli tak to luks cena. Sam chyba będę szedł w tym kierunku. Słomę ściąć na to POMIOT raz na 4 lata i powinno być dobrze. 

Bez słomy. Ja na słomę wapno daje. Orze i dopiero pod agregat płytko mieszam

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mds212 napisał:

U mnie slomy bylo w opor, kombajn kosil wieczorem, i odrazu prasa za nim pasowka 120 i bel srednio 30 z h. ALe pszencia tez nie byla bylejaka tylko ponad 8t

Za te marne 500 zl to niewarto bylo sprzedawac

Z tego co piszecie to u was czy tam gdzieś można by pewnie dostać za to po 1500,ha , a u nas idzie dostać max 500 i tyle , no chyba żebyś sobie sam sprasował i w zimę i zawiózł , to też bym miał wówczas 3 x te 500zł/ha , tylko jak bym doliczył te koszty prasowania i całą logistykę wokół tego to pewnie by nie wiele więcej zostało na czysto  niż te 500 zł 

2 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Ale to sprzedawałeś? Jeśli tak to dla mnie żaden interes 

Tak sprzedałem prosto z pokosu , No cóż każdy robi jak uważa , ja przy zgłoszeniu ekoschematów  uprawa uproszczona , talerzówką nie miałbym co robić w polu przy takiej ilości słomy żeby to wyglądało w miarę , a jak słoma zebrana to bez orkowo się robi bajka , i w sumie to sprzedanie słomy + uprawa bez orkowa , da mi w sumie 22.000 zł plus oszczędności na paliwie (talerzówka względem orki) ja w tym roku robię tak bo po przeliczeniu bo wychodzi mi że tak finansowo wyjdzie lepiej , 

2 godziny temu, jacus napisał:

a ze sie do interesu dolozy-kto bogatemu zabroni ??

ja zostawiam tylko 90 ar blisko domu reszta pod noze.. nawet udalo sie na tym polu na ktorym nie zaznaczylem wsg czy jakos tak, wieczorem sprawdzilem.

choc podobno zmienili przpeisy i slome mozna zbierac mimo eko-schematow.

Wylicz mi to, jakim cudem mogę dołożyć do tego interesu , bo coś chyba zle ci się wydaje? W ha jest średnio 5 ton słomy , które zawierają 30 kg- azotu , 12kg- fosforu, 62 kg potasu,  7 kg magnezu . wystarczy sobie podstawić nawóz pod te składniki i już ci wyjdzie czy dokładasz do interesu czy nie , do tego jak już wspomniałem robię w tym roku uprawę bez orkową , gdzie jeśli bym słomę zostawił to nie miałbym możliwości żeby to ogarnąć sensownie , I tu jeszcze taki cytat który można w wielu badaniach znalezć i czy artykułach ,, W płodozmianach zbożowych nie zaleca się przyorywać słomy częściej niż raz na 2 lata. Zbyt częste stosowanie słomy jako nawozu może sprzyjać nasileniu porażenia roślin przez grzyby wywołujące choroby podsuszkowe. Korzystny efekt oddziaływania słomy na zawartość próchnicy jest widoczny po kilku latach. Przeciętnie w pierwszym roku rośliny wykorzystują z przyoranej słomy do 40% azotu, 25% fosforu i ponad 50% potasu.''

Edytowane przez mysza103
  • Like 1