Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wczoraj wieczorem pokropiło, ale tak mało, że deszczomierz nie wykazał opadu.

+26, wiatr z zachodu, słonecznie. Trzeba iść wyjechać sprzętami na zewnątrz i czekać jakby czasem kombajn nadjechał.

Opublikowano
37 minut temu, artek27 napisał:

No żebym tylko ja to może coś nie tak ale jechaliśmy z żoną i ona też widziała. 

Pewnie jakiś młody i może dlatego inny kolor🤔

Opublikowano
4 godziny temu, pafnucy napisał:

popada, czy nie dzisiaj? 🤔 przez noc nic, ale kilka kilometrów dalej przeszedł deszcz. jeździłem w pole zobaczyć, to w jednym końcu widać na polnej drodze ślady po kroplach, a w drugim końcu nic. jak kosić?

Koś, u mnie 1mm w nocy deszczu i sasiad ma kosić, ja pewnie też trochę jeczmienia wykoszę 

Opublikowano

moja przyczepa pojechała do wuja dziś zaczyna patrzylem ziarko na pszenżycie to chude chyba grzyb zjadł 😔 plonu nie bedzie jak w suchym tamtym roku

Bananek napisał:

to teraz ci z pogotowia pomagają we zniwach? może i ja podjade po niedzieli po jakąś pielegniareczke 😉

aby Ci nie pomogli (białe anioły) stryjeczny brat kiedyś w pogotowiu robił to jak się pojawiał to coś chciał (teraz na wariatach) ciekawe czy się zmienił🤔😜

Opublikowano

@Piotrek1975 zapomniał kunia napoić 😂

Ja sobie poczekam jeszcze do końca tygodnia i może wtedy coś się zetnie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Pewnie jakiś młody i może dlatego inny kolor🤔

Taaaa pewnie  w beciku  była.  🤣      Facelia   wykoszona   -jutro   wolne   w poniedziałek   żyto.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, pit17 napisał:

Ogranicz tvp info bo propaganda przez Ciebie przemawia 

To właśnie tvn robi propagandę a info jest ok.

Nawet afera z bydłem to przez tvn powstała.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, PRIMO napisał:

@Piotrek1975 zapomniał kunia napoić 😂

Ja sobie poczekam jeszcze do końca tygodnia i może wtedy coś się zetnie. 

Ja też poczekam, sąsiad w jęczmień jary dzisiaj wjechał to nic się na przyczepie nie rozsypuje, kupka na d-47 wystaje metr nad burty :) teraz stodoła będzie tydzień otwarta i będzie łopatował po 2 razy dziennie, ale pierwszy na wsi skosił :) Jak ja sypię w BIN-y to zboże musi być suche, bo jak zacznie się grzać to dopiero będzie problem, nadają teraz ładną pogodę to się zdąży pokosić.

Edytowane przez Tomasz0611
  • Like 1
Opublikowano

U mnie kombajny słychać, tylko nawet się nie kurzy za nimi 😂

Opublikowano
1 godzinę temu, Strongman napisał:

To właśnie tvn robi propagandę a info jest ok.

Nawet afera z bydłem to przez tvn powstała.

Nie mam pytań😁

• Like 1
Opublikowano

wjechałem w pszenżyto i jak szybko wjechałem tak szybko wyjechałem mokre 

Opublikowano

My ciapiemy pszenżyto 

Zielska trochę po ścieżkach jest a sypie tak oo. W tamtym roku było 4.5 tony w tym roku lepiej bo 2 skoszone zbiorniki po 4 tony  na 1.43 ha

IMG_20200725_153317.jpg

Opublikowano

Ale poco to tak stać żarem z tymi żniwami?ono wydaje się suche ale ziarno polerzy trochę na pryzmie i moment się zrobi się gorące.sprawdzanie miernikiem wilgotności też nie jest rzetelne bo kawałek może być suchego a reszta mokre.

Opublikowano

U nas jeden poszedł w żyto na dobre. 3,5ha położył już i dalej tnie. Ale kuźwa w ręku czuć, że mokre 😋 na przyczepie czub i za kombajnem nic nie kurzy. A ogólnie słabiutkie ma zboże więc w tęgim łanie jeszcze dobre kilka dni. 

Teraz deszczu trzeba i moment dojdzie

Opublikowano

@pedro2 U nas to samo, pofatygowałem się do jednego z koszących zobaczyć co i jak, mówię jak suche będzie to by wjechał z przyczepę namłocic . Biorę w garść ziarno, mówię do chłopa przecież to mokre jak sam uj, mówi gdzie tam, suche jak pieprz.. se  myślę z roku na rok ludzie coraz bardziej głupie.  

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v