Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 minut temu, szczypka napisał:

zimno i wieje druga przerwa dziś na herbatkę z cytryną bo jakoś robić się nie chce 

a co do ministra to dobrze gada  moim zdaniem trzeba tak prowadzić gospodarstwo jakby dopłat nie było a jak przyjdą to wtedy pomyśleć o jakiejś inwestycji albo odłożyć na przyszły rok a nie do biedry po wino 

Ototo, ja dopłaty dostał w pierwszych terminach, suszowe pierwszego dnia

Dopłaty całość nie ruszona, suszowe 30% na studnie nadjęte i to bedzie leżeć do końca sierpnia bo wtedy będzie wiadomo co się nakosiło i czy będzie na życie z tego,jak będzie mniej więcej wiadomo że wuystarczy to wtedy za to co na koncie coś sie będxie kupowało, a za zboże żyło, a jak będzie lichy rok to się nic nie kupi a będzie na życie.

I wtedy włosy nie siwe i głowa nie łysa.

• Thanks 1
Opublikowano

Jak to po co?? Różne są zdarzenia losowe, przyjdzie wichura, zerwie dach, rozbijesz samochód ze swojej winy, popsuje się maszyna i co wtedy?? Składać ręce do Boga albo lecieć po pożyczkę?? Ja jakbym nie miał odłożone na koncie 40-50 tyś to bym nie mógł spać spokojnie. Ja nie wiem jak ludzie mogą tak żyć z miesiąca na miesiąc bez żadnych oszczędności...

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Rysiej nie oszukujmy się ... na co masz teraz wydać te pieniądze ? w nic nie inwestujesz, nic nie kupujesz więc pieniądze u ciebie leżą i czekają na lepsze czasy

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Dopłaty całość nie ruszona, suszowe 30% na studnie nadjęte i to bedzie leżeć do końca sierpnia bo wtedy będzie wiadomo co się nakosiło i czy będzie na życie z tego,jak będzie mniej więcej wiadomo że wuystarczy to wtedy za to co na koncie coś sie będxie kupowało, a za zboże żyło, a jak będzie lichy rok to się nic nie kupi a będzie na życie.

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

@Rolnik7343 @matisz wyjaśnił.

a ja dalej podtrzymuję swoje, tzn. jak by była potrzebna pilnie kasa to można zawsze coś sprzedać, nie wiem jak u was ale tu w okolicy np. ziemia po 30-35 tyś to schodzi w ciągu kilku dni bo normalnie ziemia jest 45-55 tyś za hektar, dzisiaj się dowiedziałem że w okolicy jest taki co oddaje dopłaty i jeszcze 2 tyś do hektara dopłaca

straszny głód ziemi jest ;) jeden drugiego przebija, jeden drugiemu ziemię podkupuje, 1-2 klasa 30km ode mnie dochodzi do 120 tyś za hektar

Edytowane przez Rolnik7343
Opublikowano

No i co? Wyprzedawać majątek bo ktoś nie umiał odłożyć kilkanaście/dziesiąt tysięcy na gorsze czasy? No nie osłabiaj mnie. To są długie lata dorabiania się pokoleniami, w pocie czoła  i trudach, a ty chcesz to od tak sprzedać, bo nie pomyślałeś, że coś może pójść nie tak.

Opublikowano
Rolnik7343 napisał:

Rysiej nie oszukujmy się ... na co masz teraz wydać te pieniądze ? w nic nie inwestujesz, nic nie kupujesz więc pieniądze u ciebie leżą i czekają na lepsze czasy

4 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

2 minuty temu, danielursus3p napisał:

@Rolnik7343 @matisz wyjaśnił.

a ja dalej podtrzymuję swoje, tzn. jak by była potrzebna pilnie kasa to można zawsze coś sprzedać, nie wiem jak u was ale tu w okolicy np. ziemia po 30-35 tyś to schodzi w ciągu kilku dni bo normalnie ziemia jest 45-55 tyś za hektar, dzisiaj się dowiedziałem że w okolicy jest taki co oddaje dopłaty i jeszcze 2 tyś do hektara dopłaca

straszny głód ziemi jest ;) jeden drugiego przebija, jeden drugiemu ziemię podkupuje, 1-2 klasa 30km ode mnie dochodzi do 120 tyś za hektar

Głód ziemi to jedno a rozsądek i ekonomia drugie , jak ktoś bierze dzierżawę bez dopłat i jeszcze płaci za to 2 tys czynszu to absolutnie nic z tej ziemi nie zostanie oprócz roboty i zużycia sprzętu. Taki ktoś naprawdę nic nie odłoży bo zwyczajnie nie ma z czego , to co zarobi to włoży w czyjąś ziemię , właściciel się bogaci bez roboty a dzierżawca ciągle pod kreską...

• Like 1
Opublikowano
19 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Powiem Ci Rysiu że banki i wszelakie galerie cię nie nawidzą. Nie idziesz z duchem czasu, nie masz 5 kart debetowych, nie zmieniasz telefonu i elektroniki co 5 miesięcy.

Nie jesteś cool i trendy😀

Cholera, i ja jestem takim wrogiem publicznym🤔😂

Od czasu do czasu przechodzi przelotny deszcz.

Opublikowano

Co chwilę deszcz albo śnieg, wieje dalej, +2. Źle kurczaki na zewnątrz zabijać i wstępnie skubać, może skubarkę trzeba zrobić🤔

@Agrest Nie martw się, nie tylko Ty i Rysiek nie idziecie z duchem czasu. ja tak samo jak wyżej napisałeś.

Opublikowano

Przez Was gospodarka upada, skąpcy 😄 Myślicie, że po co te wszystkie pińcet plusy i inne? Im więcej pieniądza w obiegu, tym lepiej dla państwa, dlatego tak łatwo dostać dziś duży kredyt.

Opublikowano

Akurat te pińćset idzie na wycieczki szkolne, basen, wakacje. Choć i bez nich szło😁

Opublikowano
32 minuty temu, Rolnik7343 napisał:

Wiesz ile rzeczy można kupić żeby dla sąsiada gul skoczył🙆🏻‍♂️

Ale poco

Lepiej spokojnie żyć.

Napadało śniegu a teraz się roztapia, za chwilę znowu wiosna.

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, Agrest napisał:

Powiem Ci Rysiu że banki i wszelakie galerie cię nie nawidzą. Nie idziesz z duchem czasu, nie masz 5 kart debetowych, nie zmieniasz telefonu i elektroniki co 5 miesięcy.

Nie jesteś cool i trendy😀

Cholera, i ja jestem takim wrogiem publicznym🤔😂

Od czasu do czasu przechodzi przelotny deszcz.

Ja to akurat co chwilę telefon zmieniam bo co chwilę rozwalony 

Opublikowano
Przed chwilą, Rolnik1973 napisał:

Wiesz ile rzeczy można kupić żeby dla sąsiada gul skoczył🙆🏻‍♂️

Ale poco

Lepiej spokojnie żyć.

Napadało śniegu a teraz się roztapia, za chwilę znowu wiosna.

No pewnie że można ale ponad 50ha 60tką się nie obrobi, bydło te musi mieć jakiś "dom" jak sztuk przybywa 

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik7343 napisał:

Ja to akurat co chwilę telefon zmieniam bo co chwilę rozwalony 

Impulsywny jesteś, adhd?

Ja będąc dzieciakiem widziałem jak dziadkowie i rodzice ciułają i liczą każdy grosz, szanują posiadane rzeczy. I ja przez to do rozrzutnych nie należę, choć na pewno na więcej już sobie pozwalam niż starsze pokolenie.

Ale jak słyszę że młodzież usłyszy reklamę nowego telefonu, rypnie starym kilkumiesięcznym o glebę, bo rodzice kupią wówczas ten najnowszy to mną rzuca.

Opublikowano (edytowane)

Ja myślę że nie lepiej kupować dzieciom te wszystkie akcesoria tylko ustalić takie kieszonkowe co by sam dzieciak musiał planować wydatki policzyć ile musi na coś zbierać z czego zrezygnować jakie ma wydatki stałe itd a tak wszystko rodzic kupuje a potem dzieciak kończy szkołe zaczyna pracę i nie ma pojęcia jak gospodarowac pieniądzem dzieci niemam poprostu obserwuje 🙄

Edytowane przez michalcium
Opublikowano

mh, a jak dostaje kieszonkowe to wie skąd biorą się pieniądze. proszę Cię. skończy szkołę i dalej będzie czekał na kasę, bo zawsze dostawał kieszonkowe za nic.

pieniądze biorą się z pracy, a nie z bankomatu.

Opublikowano (edytowane)

Popadał śnieg i się roztopił ja bym nie dał 50 za ha, tyle płacić i jeszcze na tym robić i pakować kasę i nie wiadomo kiedy się spłaci,a to susza, lepiej kupić mieszkanie i pościć w wynajem.U mnie każdy tak robi.

I nawet jak będziesz starym dziadkiem i ziemię przepiszesz to i tak wszyscy będą się koło ciebie kręcić, bo mieszkania żeby brać całą emeryturę przepisywać nie musisz.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v