Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

jak ktoś lubi herbate słodzoną to jest spora różnica w smaku tego napoju  słodzonego cukrem z różnych cukrowni , być może odmiana buraków lub technologia  pozyskania cukru 

Opublikowano
15 minut temu, Bananek napisał:

A guzik prawda. cielak ma ponad miesiąc. normalnie chodzil, pił mleko, odpoilem go i jadł już normalnie cj i sianko. złapał kiedyś kiszonke z qq, i go zduło. podałem co trzeba i wyleczylem go. teraz ni stąd ni zowąd położył się i leży od prawie tygodnia.

A niedobór selenu?

Opublikowano
47 minut temu, Bananek napisał:

A guzik prawda. cielak ma ponad miesiąc. normalnie chodzil, pił mleko, odpoilem go i jadł już normalnie cj i sianko. złapał kiedyś kiszonke z qq, i go zduło. podałem co trzeba i wyleczylem go. teraz ni stąd ni zowąd położył się i leży od prawie tygodnia.

Nie dawno miałem jałówkę identyczne objawy. Najpierw wet podał jakiś steryd niby przeszło,po miesiącu powtórka.... Skończyła w kiełbasie-miala narośla na kręgosłupie

IMG_20200331_073245.jpg

Opublikowano
Bananek napisał:

daję mu witaminy z selenem w zastrzyku. codziennie. próbuje się zrywać (określenie na wyrost) Ale nic z tego. jakby jakiś niedowlad. i to akurat mięsna sztuka.

może jak sasanka z Laszek? parno 23*

Opublikowano

mógłbym tak myśleć gdyby nie to, że są jakieś ruchy tylnymi nogami. ogonem też rusza. wróciłem do pojenia mlekiem. dałem dziś znów Wit E z selenem i czekamy. już miałem chwilę zwątpienia i chciałem przerwać karmienie, ale nie mam sumienia.

Opublikowano

czerwiec 99,lipiec 10 mm ,od 1 stycznia 255 mm ,piekny rok

Opublikowano
19 minut temu, Bananek napisał:

nie mam. jakie to?

A takie witaminy  dla cieląt wzmacnia ,lepiej rozwijają się kości itp , ta sama firma robi co selen z witE , wpisz w Google

Opublikowano

panowie zboża zapowiadają się ładnie i jest pewien problem. Nie ma gdzie zmagazynować. trzymał ktoś w big bagach? Gryzonie nie dziurawią tego ? Jakie będą lepsze te z lejem u góry czy może takie odkryte ?

Opublikowano

Ja trzymam w bigach tylko te odkryte, nic się nie dzieje, jak suche to może stać i stać.

Tylko ja nie sypię prosto z kombajna tylko trzymam przez noc na przyczepie by odparowało gorąco ze słońcem co nagrzane.

Myszy po wierzchu podeptaja ale worków nie gryzą.

Opublikowano
5 minut temu, FarmerDyzio napisał:

panowie zboża zapowiadają się ładnie i jest pewien problem. Nie ma gdzie zmagazynować. trzymał ktoś w big bagach? Gryzonie nie dziurawią tego ? Jakie będą lepsze te z lejem u góry czy może takie odkryte ?

Trzeba było przyczepę ode mnie kupić...

• Haha 2
Opublikowano
a można na testy ?😂
Rolnik1973 napisał:

Ja trzymam w bigach tylko te odkryte, nic się nie dzieje, jak suche to może stać i stać.

Tylko ja nie sypię prosto z kombajna tylko trzymam przez noc na przyczepie by odparowało gorąco ze słońcem co nagrzane.

Myszy po wierzchu podeptaja ale worków nie gryzą.

kładziesz jeden na drugi czy pojedynczo ?

Opublikowano

kupujesz z lejami i odcinasz leje u góry i masz bez lei, dlatego ze nie zawsze są jakie się chce i trzeba kombinować,ja używam na materiał siewny,po 10zł chodzą raz użyte bo nowe drogie,ja biorę niskie 80x120 i tak 100 do 120 wysokości.

Opublikowano

ale widzę że są też i bez lejkow. wtedy by było dobrze w to sypać też nie chciałbym za wysokich, tylko takie żeby turem na dwie warstwy na miękko ułożyć. Jak miałem rok temu na próbę takie wysokie. bodajże 180 to się rwały ( fakt że były stare )

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v