Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

to co na wzdęcia? travisto, kurła?

szklanke  oleju   rzepakowego

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Ja się do lasu wybierał 8 km od domu bo bobry naścinały a Wy burzami straszycie.

Pomóc Ci ?

Opublikowano
29 minut temu, Bananek napisał:

to co na wzdęcia? travisto, kurła?

Ćwiartka oleju. bierz na sznurek i ganiaj po podwórku. I najlepiej by było wężyk wsadzić jak się nie cykasz. Przegłodzić porządnie 3 dni woda słoma i sianko.

Grzeje, ciepłe noce to jest to. Dla roślinek raj

Opublikowano
34 minuty temu, Bananek napisał:

dostał kieliszek wódki i pół szklanki rzepakowego. póki co leży najebany. 😀 jak mu nie ruszy do wieczora to wsadze mu rurę.

Masz możliwość wypuścić żeby go trochę przegonić?

Opublikowano

Kurła leje na moje sianko. +18 i od północy o dziwo idą chmury a nawet grzmi. Trzeba iść na strychu posprzątać i jutro rano jechać na jarmark po chleb do suszenia dla królików.

Opublikowano

@Bananek tu nie ma żartów bo może być tak, że co tydzień będzie łapał trzeba działać szybko i zdecydowanie przy wzdęciach bo jak zalegnie w żołądku to już d*pa. Olej zatrzyma fermentację, ale gazy nagromadzone nie odejdą najlepiej wsadzić przewód. Albo przynajmniej ganiać go. Puść na podwórko to chętniej ruszy niż w kojcu

Byłem na rynku, w końcu ruszyło na dobre po koronie, zboża full, kupujących full. Pszenżyto i mieszankę sprzedawałem po 750 z wiosny. Teraz na rynku 600-650. Jak na przednówek to ceny dobre dla kupujących.

• Like 1
Opublikowano

burza od rolnika przyszla do mnie i juz poszla dalej-jakos mocno nie dalo ale dzisaj roboty garazowe zostaja.

ja swojemy byczkowi dalem kiedys 0,5 i dopiero byl najebany😛, myslalem ze zdycha bo sie wywracal ale przezyl, juz mialem siekiere rekach ,ale mnie powstrzymali pojechalem do weterynarza po rurke i go odgazowalem...

Opublikowano
22 minuty temu, pedro2 napisał:

@Bananek tu nie ma żartów bo może być tak, że co tydzień będzie łapał trzeba działać szybko i zdecydowanie przy wzdęciach bo jak zalegnie w żołądku to już d*pa. Olej zatrzyma fermentację, ale gazy nagromadzone nie odejdą najlepiej wsadzić przewód. Albo przynajmniej ganiać go. Puść na podwórko to chętniej ruszy niż w kojcu

Byłem na rynku, w końcu ruszyło na dobre po koronie, zboża full, kupujących full. Pszenżyto i mieszankę sprzedawałem po 750 z wiosny. Teraz na rynku 600-650. Jak na przednówek to ceny dobre dla kupujących.

Zostawił ja każdego zboża na czarną godzinę gdyby była klęska nieurodzaju by było czym posiać i dać kurom to teraz kurła po 200 w plecy będzie na tonie.

Ni ma deszczu ani burzy.

• Haha 1
Opublikowano

Zawsze przy jakimkolwiek wzdęciu u bydła trzeba jak najszybciej zmniejszyć ciśnienie w komorze żołądka przez wprowadzenie sądy lub jakiegokolwiek węża. Najzwyklejszym wężem do podlewania możesz to zrobić jeśli jest w miarę sztywny. Tylko ostrożnie trzeba wprowadzać by nie uszkodzić płuca.

• Like 1
Opublikowano

@Rolnik200598Od tamtego tygodnia do nich nie zaglądałem, ale chyba mają sie dobrze. Widzę że ładnie latają. Zrobiłem im zbiorniczek na wodę z mchu tak by daleko nie musiały latać za wodą. W piątek jadę kupić kapelusz, jakąś szpachelkę parę ramek i siatkę odgradzającą królową od ramek miodnych. I moze jakieś lekarstwa zapobiegające chorobą, ale to moze na miejscu coś doradzą. A ula puki co zmieniać nie zamierzam. Myślę że w tym będzie im dobrze, bo pszczelarz od którego kupiłem tylko takie miał tyle że z dodatkowymi korpusami.

Opublikowano

Masz dennicę z szufladą czy korpus gniazdowy razem ze spodem stanowi jedną całość, taką "skrzynię"? Krata odgrodowa ważna rzecz przy produkcji miodu. W zasadzie chorobom aż tak nie da się zapobiec, na warrozę trzeba leczyć bo jest praktycznie zawsze, na nosemozę polecam dawać im bezpośrednio do ula wczesną wiosną napar z piołunu. Mimo, że gorzkie piją jak szalone. Zapobiega to rozwojowi tej choroby.

Opublikowano
1 godzinę temu, pedro2 napisał:

To 600-650 to cena wyjściowa?

Ja wczoraj w Siedlcach po 700 i 750 płaciłem za pszenice 800 to mam u kolegi co zbożem handluje 

Opublikowano

Gdzieś zza lasu, zza dębiny, przypłynął bury, biały, siny. Wiatr je pędził, płynęły lekko, wtem zagrzmiało niedaleko... i zaczęło rzęsiście padać.

Opublikowano

Sucho,gorąco kuku zaczyna sie zwijać. Maj niecałe 20l, czerwiec narazie 16l. Wyczekujemy deszczu...

Opublikowano
leszek1000 napisał:

Co ty, Książkę piszesz 😃

Czytałem w dzieciństwie i tak utkwiło w pamięci 😋 Niespodziewanie 5 litrów nakapało.

Opublikowano

Zaczyna padać i grzmi, kolejne siano na gnój.

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Zostawił ja każdego zboża na czarną godzinę gdyby była klęska nieurodzaju by było czym posiać i dać kurom to teraz kurła po 200 w plecy będzie na tonie.

Ni ma deszczu ani burzy.

Nowość :) ?

Chyba trzeba przyjąć Twoją metodę. Zboże się skosi, słomę zetnie i spokój. Przynajmniej się człowiek nie uwk.......a.

Opublikowano

Chyba nie nowość bo Rysiek kury od zawsze chyba miał🤔

Ryszardzie, brojlery kupujesz w tym roku? Bo królików mówiłeś, że w tym roku miał nie będziesz

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v