Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 minutę temu, 6465 napisał:

Nie wiem co to znaczy fitosanitarnie

Takie które zapobiegają wyjaławianiu gleby. To że gospodarzą nie znaczy że mają z tego pieniądze. Można uprawiać dla sportu, hobby lub żeby się urobić można też dla korzyści majątkowych. 

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Takie które zapobiegają wyjaławianiu gleby. To że gospodarzą nie znaczy że mają z tego pieniądze. Można uprawiać dla sportu, hobby lub żeby się urobić można też dla korzyści majątkowych. 

W tych czasach, i hobbystów dopłatowych coraz mniej. Ojce po 60 tce gospodarki 5-10 ha poprzepisywali i kuniec z hobby. Sprzedają, albo w dzierżawę oddają. Przynajmniej u mnie tak jest.

Opublikowano
hubertb napisał:

Z gryką jest taki ból że masz potem samosiejki jeśli zbyt późno skosisz, są upierdliwe ale do przeżycia. Ogółem co chcesz na tych 12ha uprawiać domyślnie? 

Raczej docelowo nie domyślnie 😉

Opublikowano
2 godziny temu, hubertb napisał:

Mam mniej niż 5ha i mogę powiedzieć że to bardzo drogie hobby ;) 

Bo ty jak mniemam prawdziwy hobbysta, a nie dopłatowy :D

Opublikowano (edytowane)

Z rolnictwem jest tak ze jak masz wiencej to lepiej wychodzisz,bo paliwo kupisz taniej,nawozy kupisz tira różnica według składów duża i wiele innych rzeczy taniej.I ze masz wiencej pola to kasy wiencej wiencej zostaje.

Piotrek tu co te wycięcie w Polsce na wschodzie.Czyli administracyjnie wschodnie Mazowsze.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
10 minut temu, hubertb napisał:

Z gryką jest taki ból że masz potem samosiejki jeśli zbyt późno skosisz, są upierdliwe ale do przeżycia. Ogółem co chcesz na tych 12ha uprawiać domyślnie? 

pszenice i pszenżyto ozime.

Opublikowano
3 minuty temu, danielursus3p napisał:

Tak w tamtym roku nawet nie pobierałem gdyż się zagapiłem... W tym roku na tym areale to koksy wezmę ja ci mówię na bak paliwa i śor. To po prostu weszło w krew i jest przyzwyczajeniem do tego lubię to i uj. 

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, danielursus3p napisał:

Ja z tą dzierzawą będę miała 20 ha.o Nie łatwo będzie to obrobić 30-tką. Dam radę.

Opublikowano

Kaśka pszenica i słaba gleba = ch*jowy plon i możesz sypać i cuda robić. Nawet indiański taniec nie pomoże. Tam gdzie masz dobrą glebę siej tam gdzie gorszą szukaj mniej wymagających upraw. 

Opublikowano
1 minutę temu, Kasiaaa napisał:

Ja z tą dzierzawą będę miała 20 ha.o Nie łatwo będzie to obrobić 30-tką. Dam radę.

Sprzedajesz 30 dokładasz niecałą dychę i masz 80 przynajmniej ciągnik przypomina. 

Opublikowano
2 godziny temu, Kasiaaa napisał:

Pewnie że dasz, ja 60 tką 25 ha orałem po nocach i rano do roboty, to były czasy.

Opublikowano
1 minutę temu, hubertb napisał:

Kaśka pszenica i słaba gleba = ch*jowy plon i możesz sypać i cuda robić. Nawet indiański taniec nie pomoże. Tam gdzie masz dobrą glebę siej tam gdzie gorszą szukaj mniej wymagających upraw. 

Ja na 5klasie zbieram do 4-5 t, żadna rewelacja.

Opublikowano
4 minuty temu, Kasiaaa napisał:

Mój ojciec t25 obrabiał 20ha przez 15lat to i ty dasz radę 30.

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez Nieustraszony1044
      To zapraszam do rozmowy o pogodzie i innych wątkach , tylko kulturalnie żeby było 🙂. Przepraszam jako członek komisji muszę naprawić błąd, bo ile można czekać 😉 
      Kontynuacja tematu 
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305084-pogoda-rolnicza-2025-i-inne-luzne-watki/page/4068/#comment-4824746
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez limonka
      Pogoda rolnicza ma duży wpływ na rolnictwo. Niedobór opadów i związana z nim susza wpływają na obniżenie produkcji rolniczej. Z kolei ulewne deszcze z towarzyszącymi im nawałnicami i gradobiciem powodują olbrzymie straty w plonach. Oby nadchodzący rok był łaskawszy pod tym względem- opady równomiernie rozłożyły się w czasie a słoneczko zawsze świeciło, czego Państwu i sobie życzę. 

Kontynuacja tematu. Zapraszam!

• Dodaj nową pozycję...
v