Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, Bananek napisał:

To studnia matołku.😉

IMG_20200519_171026.jpg

Ale balagan. Mniejszy jak u mnie. 😁

Opublikowano

Zadziwiają mnie tu ludzie, którzy stękają, że nie będzie 'suszowego'. Nie wiem nawet co to, u nas bardziej byłoby potrzebne 'powodziowe', ale nie ma. Ciągle tu piszą o 8 tonach z hektara realnych, ale suszowe by chcieli. Jeżeli rolnictwo, i to w całej Europie jedzie na kroplówkach typu suszowe i dopłaty do hektara, to marnie widzę nasze szanse z Ameryką północną i południową, Australią. Rolnictwo na niby. Ino socjal w głowie. 

Kurna, konkurujmy, ścigajmy się między sobą i z zagranicą, a nie łąkę raz czy dwa skosić i czekać na przelew.

• Like 1
Opublikowano
6 godzin temu, soltys48 napisał:

@PafnucySpokojnie,ja nie z tych co zapasu nie mają

Jest u mnie pod dachem jeszcze 180 kulek po metalfachu😁

Taki obszarnik i hodowca i taki skromny zapas?

Ja nic nie trzymam i jeszcze z 2 stówy mam a sete bel sprzedałem 

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

No i przyszła smutna wiadomość.

Powiesił się bamber 200 ha niedaleko, kurła 

aż takie długi?

3 minuty temu, Rolnik1973 napisał:

Jest jest 12.5 l deszczu i kapie dalej

ja teraz sprawdzałem bo teraz przestało padać a padało tylko na chwilę i 1,5l wskazał mój nowy desczomierz :D

Opublikowano
Bananek napisał:

4 minuty temu, 6465 napisał:

Banan ty deszczomierz masz na psiej budzie?  To pies gałgan że go jeszcze nie ugryzł. 

To studnia matołku.😉

IMG_20200519_171026.jpg

pomyślane jak nie pada to ze studni do deszczomierza nalejesz i możesz pochwalić się opadami 😁😉

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Jest jest 12.5 l deszczu i kapie dalej

No i przyszła smutna wiadomość.

Powiesił się bamber 200 ha niedaleko, kurła 

@XTRO zna napewno 🕯JK

Młodszy kilka lat

pewnie długi, w mojej oklicy też się młody chłopak powiesił, chciał za szybko gospodarstwo pchnąć, przeinwestował, przyszła susza i popłynął, komornicy, windykacje i nie wytrzymał psychicznie, w stodole się powiesił.

Edytowane przez Uziu92
Opublikowano
robert55555 napisał:

Poszukuję opinii na temat wiertarko-wketarki firmy GRAPHITE  :

GRAPHITE ENERGY+ WIERTARKO WKRĘTARKA 18V

https://allegro.pl/oferta/graphite-energy-wiertarko-wkretarka-18v-2x-4ah-7201329444

drogowato. lepiej wyjdziesz na kupnie dwóch parkside'ow. A Jeszcze na flaszke zostanie. mam parkside z Lidla i polecam z czystym sumieniem.

6465 napisał:

23 minuty temu, Bananek napisał:

To studnia matołku.😉

Banan całe życie za kierownicą ,od studni☺

jak byłem knypkiem to rodzice poili z niej krowy i konie. od tamtej pory nie używamy wody z niej. choć rura pociagnieta do domu, gdzie stał kiedys hydrofor. teraz jest tu woda z sieci.

po tylu latach pewnie jest ostro zamulona. kiedyś nawet myślałem, żeby ją zasypać, ale przyszły lata suche i może kiedyś jeszcze skorzystam.

• Like 2
Opublikowano
22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Leniwe ludzie że nie hodują 😏 . dwa lata temu jara pszenica dała lepszy plon od ozimej , Ale to rzadkość 

NIE leniwe tylko umia liczyć,hodowla malo kiedy sie oplaca ostatnio

Opublikowano

@Bananek

taka masz?

https://www.lidl-sklep.pl/PARKSIDE-Akumulatorowa-wiertarko-wkretarka-PABS-20-Li-D5-20V/p100290437?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMItMzZq_zb6QIV3oKyCh3ASwnzEAQYASABEgKbDvD_BwE

czy taka masz?

https://www.lidl-sklep.pl/PARKSIDE-PERFORMANCE-Akumulatorowa-wiertarkowkretarka-20-V-z-silnikiem-bezszczotkowym/p100272168?mktc=shopping&gclid=EAIaIQobChMItMzZq_zb6QIV3oKyCh3ASwnzEAQYAiABEgJUqfD_BwE

Przed chwilą, fireseba napisał:

Wkrtt naetarka jak wkrętarka. Mam tej firmy ale używam dwa razy do roku.

Augustów 1mm na godzinę pada od godziny. Bardziej mżawka niz zapowiadana powódź

Coś więcej mogłbyś napisać?

Opublikowano
3 godziny temu, karban napisał:

Ok, Podbeskidzie zaczęło już naparzać, litry lecą w oczach.  Fajnie, że macię pogodę, my mamy bite 24 godziny deszczu przed nami. Poślemy Wam Wisłą, będzie za 5 dni w Toruniu, znajcie naszą dobroć. 

PS. Jak przyjeżdzacie w Beskidy na wakacje, to dobre peleryny bierzcie ze sobą:)

Chętnie  bym się  z tobą  zamienił- twój  deszcz za moją  pogodę.  

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Pada od 20 minut równy deszcz na moją paprykę i cukinię w polu i byłego sołtysa siano🤣

chyba na to siano opad najbardziej potrzebny 😃 sądząc po twoim wpisie

pada około 5L/ha

Opublikowano
miwigos napisał:

22 minuty temu, Ursus932 napisał:

Leniwe ludzie że nie hodują 😏 . dwa lata temu jara pszenica dała lepszy plon od ozimej , Ale to rzadkość 

NIE leniwe tylko umia liczyć,hodowla malo kiedy sie oplaca ostatnio

opłaca się gdy masz ilość jakość i dobrego odbiorce, to wtedy na żadnej roślinnej nie wyjdziesz tak jak na zwierzęcej

Opublikowano
10 minut temu, slawek74 napisał:

chyba na to siano opad najbardziej potrzebny 😃 sądząc po twoim wpisie

pada około 5L/ha

Wczoraj można było sprawować to siano to z tego co wie.m to sobie 🥃% a teraz siano moknie

Papryka i cukinią też wody potrzebóją

Opublikowano
15 minut temu, ZELKOW napisał:

opłaca się gdy masz ilość jakość i dobrego odbiorce, to wtedy na żadnej roślinnej nie wyjdziesz tak jak na zwierzęcej

Nie wiesz, co mówisz(piszesz).

• Like 1
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v