Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobrze było by oficjalnie wystąpić o jakąś pomoc celem sprawdzenia na czym wspólnota polega.

Opublikowano
8 minut temu, Andpol napisał:

Kto ma to zrobić dla rządzących wybory ważniejsze?

No to podpowiedz opozycji, może zapunktują, tylko to się kłóci z ich naturą bo są specjalistami we wzniecaniu i podsycaniu pożarów. 

Opublikowano

Z tym pożarem to myślę że było to celowe podpalenie. Przecież na te łąki są dopłaty ptaszkowe. A nawet w gazetach opisywali że park kupuje łąki od rolników a potem łączy je w kompleksy i oddaje spółkom powstałym typowo pod te dopłaty. A oni kosili tylko część i wszystko było cacy dopóki ARIMR nie zaczął się interesować jak wygląda spełnianie wymogów. To co? Pożar to przecież zbawienie dla takich firm.

Poza tym przecież te łąki nad Biebrzą to dla hodowców prawie jak zbawienie w okresie suszy. I co ryzykowaliby spalenie się źródła paszy?

Tyle ode mnie. Hejtujcie ile wlezie jak chcecie.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
31 minut temu, Agrest napisał:

Dobrze było by oficjalnie wystąpić o jakąś pomoc celem sprawdzenia na czym wspólnota polega.

Prędzej OSP z całego kraju ściągną jak wykwalifikowane jednostki z innych państw.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, leszek1000 napisał:

Pamiętam jak kilka lat temu jakiś frajer wyrzucił peta na pole. Na szczęście na polu było tylko ściernisko. 

Pole na którym rosnie zboze to nie jest odwieczne torfowisko które sie jara aż przyjdzie bardzo mokry rok jak 2013. W polu zawsze mozna przeorać do okoła ognia. 

Podają ze spłonęło juz ponad 4tys ha. 

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

RMF podał 6tys ha.

Kiedyś  w akademiku mieszkałem z Litwinem. Opowiadał że u nich torfowiska palą się nawet po półtora roku. Częste są przypadki śmierci ludzi bo nagle pod nimi się zapada i idą w żar, ciągniki również się zapadają . Zażewie ognia może być daleko, a pali się także i pole z głębokim pokładem torfu. 

Opublikowano

Aż szkoda patrzeć w kierunku Wrocenia i okolic i wczoraj i dziś widać dym z ok 20 km widać że pali się mega obszar...  Żadnej chmury i wiatr, może nie taki jak wczoraj ale jednak...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v