Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
43 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

@Bananek Mówisz, że nostrzyk fajniejszy pożytek? Może spróbuję w przyszłym roku ale jednoroczny, dwuletniego nie chcę. Na wiosnę nostrzyk a potem jesienią pszenicę po nim posiać to będzie zacna.

W tym roku mam facelię nie na swoim polu tylko u sąsiada bo chciał jakiś poplon posiać. 

Posiałem na jednej działce owies z wyką jarą, nostrzyk, ogórecznika lekarskiego, grykę, facelię i łubin żółty. Tak po pół hektara. Zobaczymy co ba to pszczółki

Opublikowano

Ja siałem u siebie 25 arów, u sąsiada też tyle mam w tym roku. Na więcej sobie nie pozwolę bo by mi pola na zboże nie wystarczyło. 

Ale mam zaorany kawałek trawy i posieję tam po świętach łąkę kwietną, mam gotowe nasiona, dorzucę jeszcze słonecznik ozdobny to choć pyłku sobie jakiegoś może przyniosą.

Opublikowano

Skoro wszyscy tutaj twierdzą że od miesiąca nie padało, a na kolejne min. 2 tygodnie opadów nie widać, to teraz musiałoby conajmniej 25 - 30 l. napadać, żeby zmienić chociaż na tydzień sytuację... Więc nie ma się czym ekscytować, że u jednego czy drugiego dzisiaj jakiś śmieszny deszczyk porosi..

Opublikowano
1 minutę temu, mraukot napisał:

Skoro wszyscy tutaj twierdzą że od miesiąca nie padało, a na kolejne min. 2 tygodnie opadów nie widać, to teraz musiałoby conajmniej 25 - 30 l. napadać, żeby zmienić chociaż na tydzień sytuację... Więc nie ma się czym ekscytować, że u jednego czy drugiego dzisiaj jakiś śmieszny deszczyk porosi..

Chociaż człowiek wewnętrznie spokojniejszy jak chociaż 5 czy 10 litrów spadnie. Przynajmniej na mnie to tak działa.

Opublikowano
6 minut temu, Agrest napisał:

@Zapracowany A ogórecznika solo siałeś.  Szło by to zdetalować w necie tak z 3- 5ha? Biorą pszczelarze czy nie?

Pierwszy raz posiałem, coś leniwie schodzi mało info w necie o uprawie, nasiona drogie i wątpliwej jakości na ale pożyjemy zobaczymy.

Opublikowano

@Rolnik1973 jesteś ? Idziesz pojeździć rowerem po podwórku ? Jakie zdjęcie mam zrobić z wycieczki ? Czy nie robić ?

Opublikowano

43 minuty temu, pedro2 napisał:

No pisałem juz przecież, że nie udało się dokupić kawałka, zabrakło do 50ha i nie chcieli wziąć. 😔

Było pisać że potrzebujesz zrobili byśmy zrzutkę. Założę się wielu by wpłaciło, albo pomyśleli byśmy jak obejść przepisy. Może dzierżawa notarialna by starczyła. Ja mógł bym kawałek wydzierżawić na papierze.

13 minut temu, cinek1808 napisał:

Jak oceniacie skok

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3389304264432357&id=2584768678219257

To napadało jak ksiądz kropidłem. 

O skur...wesyn O.o:o

Opublikowano

U mnie nawet w prognozach przestało padać.

Wczoraj wieczorem była nadzieja na 4,7mm, rano 2,9, południe już tylko 1,8. Obecnie 1,6mm. 

Czyli suchy lany poniedziałek.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v