Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest Jak tam pszczoły w Twoich stronach? Nadstawki już dokładają pszczelarze?

+14, czyste niebo, wiatru brak

Opublikowano

A o takie sprawy nie pytam, nie znam się.

Teść i szwagier mają w sumie ze 150 uli ale nie pytałem jak przezimowały.

Opublikowano (edytowane)

Koło mnie ma gościu rzepak to już zaczął kwitnąć, a pozostałe pola z tą rośliną już niedługo też zakwitną. Na rzepak wszyscy najbardziej czekamy w moich stronach, to jedyny większy zbiór miodu na jaki można liczyć.  Akacji prawie, że brak, z lipy przy dobrej pogodzie z 6-8l miodu uleci a potem to już praktycznie nic bo nawłoci nie ma. Ale jak rzepak dobrze kwitnie i pogoda dobra to w sumie w sezonie 30l miodu się uciągnie z rodziny.

Facelia z ziemi wyłazi, może jutro ją deszcz podleje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tydzień przynajmniej  jeszcze do kwitnienia rzepaku. Na razie latają po mojej jagodzie agreście i pierwszych kwiatach porzeczki. 

Opublikowano

Cukru na miód nie przerobią, chyba, że na miód zafałszowany. 

Ja sprzedawałem po 35zł za słoik 0,9l miód wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku a taki ciemny i gęsty lipowo-spadziowy w zeszłym roku szedł po 40zł. Ale małe ilości tego były, w zeszłym sezonie wirowałem miód tylko z 2 rodzin, teraz będę z 4 a może piąta rodzina dojdzie do takiej siły, że lipy coś przyniesie.

Opublikowano

wstrzas anafilaktyczny-skads to znam, dobrze ze nic sie nie stalo, rowno rok temu moj kolega z klasy zmarl z tego powodu. nawet tabliczka czekolady z orzechami moze doprowadzic do smierci...niedawno w telewizji pokazano historie dziecka, ktorego kolezanka przyniosla do szkoly czekoladki na urodziny.

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Prawda

2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Cukru na miód nie przerobią, chyba, że na miód zafałszowany. 

Ja sprzedawałem po 35zł za słoik 0,9l miód wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku a taki ciemny i gęsty lipowo-spadziowy w zeszłym roku szedł po 40zł. Ale małe ilości tego były, w zeszłym sezonie wirowałem miód tylko z 2 rodzin, teraz będę z 4 a może piąta rodzina dojdzie do takiej siły, że lipy coś przyniesie.

dziwne????

dwie sprzeczne odpowiedzi -kto ma rację???

Opublikowano

@soltys48

Jak dasz cukru to będziesz miał "miód" ale fałszywy. Raczej się nie skrystalizuje a przynajmniej to mało prawdopodobne. Naturalny miód prędzej czy później musi się skrystalizować. Miód rzepakowy czy wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku potrafi się skrystalizować już po kilku dniach.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś kupiłem taki jak lukier zupełnie biały jak lukier, miał być rzepakowy.  A matka mówi że on sfalszowany cukrem mówi że wyczuwa.  Ja tam się nie znam. Jedliśmy go z 2tyg.  I kasza się nie robiła. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

@Rolnik200598 po ile u was miód w sezonie? U nas słoik 0,9l 30zl. I czy to prawda że jak pszczoły się dokarmi cukrem w lato to one to na miód przerobią? 

22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Prawda

Gówno prawda Jaruś. zajmij się lepiej swoimi bykami i nie gadaj jak nie masz pojęcia. Cukier zostaje w ramkach, potem razem z miodem go wybierasz i masz gówno nie miód. Tak jak mówiłem u sąsiada co roku narzeka, że miód skwaśniał i wiadomo o co chodzi. Prawdziwy nigdy nie skwasnieje. 

To tak samo jak byś pojechał na stację zalał chrzczone paliwo. Robi ci to różnicę? To paliwo i to paliwo, tyle że jedno z dodatkiem 10%wody. Jest różnica?

Jaskółki dwie w oborze zameldowane 😲

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Prawdziwy nigdy nie skwasnieje. 

Ty  się   uja  znasz   jak   wybierzesz  za młody   miód  nie odparowany   naturalnie  to ci skwaśnieje,   

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jacus napisał:

wstrzas anafilaktyczny-skads to znam, dobrze ze nic sie nie stalo, rowno rok temu moj kolega z klasy zmarl z tego powodu. nawet tabliczka czekolady z orzechami moze doprowadzic do smierci...niedawno w telewizji pokazano historie dziecka, ktorego kolezanka przyniosla do szkoly czekoladki na urodziny.

Trzeba mieć w domu zastrzyk i po sprawie,każdy lekarz przepisze żeby mieć w razie czego jak to się ma przeważnie po ugryzieniach owadów, nie którzy nawet po antybiotyku tak aragują dlatego trzeba zastrzyki robić w przychodni bo w razie czego jest antidotum.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, Szymi40 napisał:

Ty  się   uja  znasz   jak   wybierzesz  za młody   miód  nie odparowany   naturalnie  to ci skwaśnieje,   

Jeszcze nigdy nie skwaśniał ojcu prawdziwy miód! ale jak na wiosnę latasz z cukrem do pszczół to nic dziwnego 🙂 

5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Pedro zobacz co kolega wyżej napisał. Miłych świat i troszkę kultury.

Co napisał to napisał, Ty piszesz konkretnie o wspaniałym przemienieniu cukru w miód. Nie odwracaj kity. To jak z tym paliwem? Zalejesz do kijanki takie z dodatkiem? 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Koło mnie ma gościu rzepak to już zaczął kwitnąć, a pozostałe pola z tą rośliną już niedługo też zakwitną. Na rzepak wszyscy najbardziej czekamy w moich stronach, to jedyny większy zbiór miodu na jaki można liczyć.  Akacji prawie, że brak, z lipy przy dobrej pogodzie z 6-8l miodu uleci a potem to już praktycznie nic bo nawłoci nie ma. Ale jak rzepak dobrze kwitnie i pogoda dobra to w sumie w sezonie 30l miodu się uciągnie z rodziny.

Facelia z ziemi wyłazi, może jutro ją deszcz podleje.

spróbuj nostrzyk posiać. ponoć lepszy pożytek od facelii.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

ale jak na wiosnę latasz z cukrem do pszczół to nic dziwnego

Wiosną   nie daje  się cukru   tylko  ciasto -  😯 

4 minuty temu, Strongman napisał:

Trzeba mieć w domu zastrzyk

Adrenalina  i po sprawie -   a jak  nie jesteś  uczulony   to użądlenie      pszczoły działa  zdrowotnie  jak szczepionka .   [    zauważcie   że  pszczelarze  są  długowieczni ]    

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v