Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Agrest Jak tam pszczoły w Twoich stronach? Nadstawki już dokładają pszczelarze?

+14, czyste niebo, wiatru brak

Opublikowano

A o takie sprawy nie pytam, nie znam się.

Teść i szwagier mają w sumie ze 150 uli ale nie pytałem jak przezimowały.

Opublikowano (edytowane)

Koło mnie ma gościu rzepak to już zaczął kwitnąć, a pozostałe pola z tą rośliną już niedługo też zakwitną. Na rzepak wszyscy najbardziej czekamy w moich stronach, to jedyny większy zbiór miodu na jaki można liczyć.  Akacji prawie, że brak, z lipy przy dobrej pogodzie z 6-8l miodu uleci a potem to już praktycznie nic bo nawłoci nie ma. Ale jak rzepak dobrze kwitnie i pogoda dobra to w sumie w sezonie 30l miodu się uciągnie z rodziny.

Facelia z ziemi wyłazi, może jutro ją deszcz podleje.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Tydzień przynajmniej  jeszcze do kwitnienia rzepaku. Na razie latają po mojej jagodzie agreście i pierwszych kwiatach porzeczki. 

Opublikowano

Cukru na miód nie przerobią, chyba, że na miód zafałszowany. 

Ja sprzedawałem po 35zł za słoik 0,9l miód wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku a taki ciemny i gęsty lipowo-spadziowy w zeszłym roku szedł po 40zł. Ale małe ilości tego były, w zeszłym sezonie wirowałem miód tylko z 2 rodzin, teraz będę z 4 a może piąta rodzina dojdzie do takiej siły, że lipy coś przyniesie.

Opublikowano

wstrzas anafilaktyczny-skads to znam, dobrze ze nic sie nie stalo, rowno rok temu moj kolega z klasy zmarl z tego powodu. nawet tabliczka czekolady z orzechami moze doprowadzic do smierci...niedawno w telewizji pokazano historie dziecka, ktorego kolezanka przyniosla do szkoly czekoladki na urodziny.

Opublikowano
3 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Prawda

2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Cukru na miód nie przerobią, chyba, że na miód zafałszowany. 

Ja sprzedawałem po 35zł za słoik 0,9l miód wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku a taki ciemny i gęsty lipowo-spadziowy w zeszłym roku szedł po 40zł. Ale małe ilości tego były, w zeszłym sezonie wirowałem miód tylko z 2 rodzin, teraz będę z 4 a może piąta rodzina dojdzie do takiej siły, że lipy coś przyniesie.

dziwne????

dwie sprzeczne odpowiedzi -kto ma rację???

Opublikowano

@soltys48

Jak dasz cukru to będziesz miał "miód" ale fałszywy. Raczej się nie skrystalizuje a przynajmniej to mało prawdopodobne. Naturalny miód prędzej czy później musi się skrystalizować. Miód rzepakowy czy wielokwiatowy z dużą domieszką rzepaku potrafi się skrystalizować już po kilku dniach.

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś kupiłem taki jak lukier zupełnie biały jak lukier, miał być rzepakowy.  A matka mówi że on sfalszowany cukrem mówi że wyczuwa.  Ja tam się nie znam. Jedliśmy go z 2tyg.  I kasza się nie robiła. 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

@Rolnik200598 po ile u was miód w sezonie? U nas słoik 0,9l 30zl. I czy to prawda że jak pszczoły się dokarmi cukrem w lato to one to na miód przerobią? 

22 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

Prawda

Gówno prawda Jaruś. zajmij się lepiej swoimi bykami i nie gadaj jak nie masz pojęcia. Cukier zostaje w ramkach, potem razem z miodem go wybierasz i masz gówno nie miód. Tak jak mówiłem u sąsiada co roku narzeka, że miód skwaśniał i wiadomo o co chodzi. Prawdziwy nigdy nie skwasnieje. 

To tak samo jak byś pojechał na stację zalał chrzczone paliwo. Robi ci to różnicę? To paliwo i to paliwo, tyle że jedno z dodatkiem 10%wody. Jest różnica?

Jaskółki dwie w oborze zameldowane 😲

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Prawdziwy nigdy nie skwasnieje. 

Ty  się   uja  znasz   jak   wybierzesz  za młody   miód  nie odparowany   naturalnie  to ci skwaśnieje,   

Opublikowano (edytowane)
33 minuty temu, jacus napisał:

wstrzas anafilaktyczny-skads to znam, dobrze ze nic sie nie stalo, rowno rok temu moj kolega z klasy zmarl z tego powodu. nawet tabliczka czekolady z orzechami moze doprowadzic do smierci...niedawno w telewizji pokazano historie dziecka, ktorego kolezanka przyniosla do szkoly czekoladki na urodziny.

Trzeba mieć w domu zastrzyk i po sprawie,każdy lekarz przepisze żeby mieć w razie czego jak to się ma przeważnie po ugryzieniach owadów, nie którzy nawet po antybiotyku tak aragują dlatego trzeba zastrzyki robić w przychodni bo w razie czego jest antidotum.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
6 minut temu, Szymi40 napisał:

Ty  się   uja  znasz   jak   wybierzesz  za młody   miód  nie odparowany   naturalnie  to ci skwaśnieje,   

Jeszcze nigdy nie skwaśniał ojcu prawdziwy miód! ale jak na wiosnę latasz z cukrem do pszczół to nic dziwnego 🙂 

5 minut temu, JarekBazydlo napisał:

Pedro zobacz co kolega wyżej napisał. Miłych świat i troszkę kultury.

Co napisał to napisał, Ty piszesz konkretnie o wspaniałym przemienieniu cukru w miód. Nie odwracaj kity. To jak z tym paliwem? Zalejesz do kijanki takie z dodatkiem? 

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

Koło mnie ma gościu rzepak to już zaczął kwitnąć, a pozostałe pola z tą rośliną już niedługo też zakwitną. Na rzepak wszyscy najbardziej czekamy w moich stronach, to jedyny większy zbiór miodu na jaki można liczyć.  Akacji prawie, że brak, z lipy przy dobrej pogodzie z 6-8l miodu uleci a potem to już praktycznie nic bo nawłoci nie ma. Ale jak rzepak dobrze kwitnie i pogoda dobra to w sumie w sezonie 30l miodu się uciągnie z rodziny.

Facelia z ziemi wyłazi, może jutro ją deszcz podleje.

spróbuj nostrzyk posiać. ponoć lepszy pożytek od facelii.

• Thanks 1
Opublikowano
1 minutę temu, pedro2 napisał:

ale jak na wiosnę latasz z cukrem do pszczół to nic dziwnego

Wiosną   nie daje  się cukru   tylko  ciasto -  😯 

4 minuty temu, Strongman napisał:

Trzeba mieć w domu zastrzyk

Adrenalina  i po sprawie -   a jak  nie jesteś  uczulony   to użądlenie      pszczoły działa  zdrowotnie  jak szczepionka .   [    zauważcie   że  pszczelarze  są  długowieczni ]    

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v