Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, dsbh napisał:

@donweter1989 ile taki kurs trwa dni ?

Chemizacyjny jeśli jest to pierwszy raz to dwa dni po nowemu. Jeśli odnawiasz chemizacyjny to kurs jest jedniodniowy. Natomiast kurs na kombajny sieczkarnie i prasy był też jedniodniowy i wszystkie te trzy uprawnienia uzyskałem podczas jednego kilkugodzinnego kursu.

• Thanks 1
Opublikowano

Od poniedziałku wszystkie BP ARiMR oraz OR i centrala zostaną zamknięte przed beneficjentami.

Opublikowano
4 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Nie było zle, to nie szpital ani przychodnia, to tak jakby w prywatnym domu, wizyty na godziny także bez tłumów.

Na ale dezynfekcja rąk, i klamki po pacjentach.

Ale ogólnie mały ruch na mieście, nie to co ostatnio. 

No ale kurła dla chłopów to dogadzają z clasów to 3 kombajny, 3 traktory, i prasy czekają

No i w Kostrach zetorów kilka, nawet w białym kolorze, ten biały to pasuje mu.

No a tam gdzie fyndy to nie daj Bóg ile tam wszystkiego,🙆🏻‍♂️

No a w sklepie u sienie półki pełne ludzi 4, no a w aptece kartka wchodzić pojedyńczo a kolejka na dworze,  no ale też nie ma kolejki, wziołem teraflu jakby co brało.

W polu po drodze cicho nic nie robią🤔

Wczoraj i ja tamtędy jechał to ktoś nowego klasa prowadził, tur opuszczony zęby nastawione ze strach mijać było, może nie wiedział jak podnieść. Na siedzeniu pasażera kobita trzymająca małe dziecko na kolanach a z tylu parę metrów samochodem ktoś jechal. Przyznawac się który z Was to był. 

Ładnie słonecznie ale wiater chłodniejszy jak wczoraj. 

Opublikowano (edytowane)

To jak ja zarejestruje cielca,jak agencje zamkną i jak wypłacą suszowe,koniec świata.

Byłem w agencji po hajs i dostali 2tyś na cały powiat ,jajca ,mają dawać 500 do ha i 125 do łąki.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
Strongman napisał:

To jak ja zarejestruje cielca,jak agencje zamkną i jak wypłacą suszowe,koniec świata.

normalnie, przez irz. A suszowe wypłaca, bo arimr będzie działać normalnie, tylko nie będą wpuszczać interesantów.

• Like 1
Opublikowano

+13 się w ciągu dnia utrzymywało, wiatr dość silny wieje, dzień słoneczny był.

Ale jest głębiej ziemia sucha... Zasadziłem czosnek dziś i przekopywałem pod niego w ogródku i z ciekawości pogrzebałem łopatą głębiej. Na głębokości jakiś 30cm sama sucha glina jest.

Opublikowano

Już widać podział Polski na dwie strefy , na północ od Warszawy leje co trochę, na południe posucha.

Ja chyba w przyszłym tygodniu zrobię N2, bo opadów nie widać, a wierzch co raz suchszy.

Opublikowano

Nie ma opcji, w poniedziałek już jęczmień musowo trzeba zasiać.

Ja z N2 czekam, przy mojej gęstwinie to lepiej jeszcze poczekać, zresztą ledwo dwa tygodnie temu poszło N1 (29.02). Już by się pryskać przydało, ale temperatury nie ma do tego, a jak temperatura jest to znowu wieje...

Opublikowano (edytowane)

No pewnie trzeba siać bo deszczów nie widać w przyszłości.

Już gwiazdy świecą, nawet flaszka nie nakapała😰

24 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Nie ma opcji, w poniedziałek już jęczmień musowo trzeba zasiać.

Ja z N2 czekam, przy mojej gęstwinie to lepiej jeszcze poczekać, zresztą ledwo dwa tygodnie temu poszło N1 (29.02). Już by się pryskać przydało, ale temperatury nie ma do tego, a jak temperatura jest to znowu wieje...

Edytowane przez Rolnik1973
Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Już widać podział Polski na dwie strefy , na północ od Warszawy leje co trochę, na południe posucha.

Ja chyba w przyszłym tygodniu zrobię N2, bo opadów nie widać, a wierzch co raz suchszy.

Odkąd  pamiętam   zawsze  Południe  padało  i to tak do Warszawy   a Śląsk  to już  zawsze   -teraz   się troszkę  odwróciło  tylko  ciekawe jak  długo.....         Niby  popaduje  ale tak niskiego  poziomu  wód  powierzchniowych  o tej porze  nie  pamiętam-   [  kacze  dołki  suche  lub wody  do  kolan  max  ]   Bida z tą   wodą.

Opublikowano

Jestem właśnie z południa, praktycznie przy granicy Małopolski i Śląska. Moja prawie 90 letnia babcia nie pamięta, żeby była jakaś kiedykolwiek, taka "prawdziwa" susza u nas... Bywały okresy, że było sucho ale prędzej zdarzały się przypadki, że albo zboże porosło w kłosach od deszczy albo ziemniaki wygniły w większości od ulew. 

Opublikowano
2 godziny temu, Strongman napisał:

Byłem w agencji po hajs i dostali 2tyś na cały powiat ,jajca ,mają dawać 500 do ha i 125 do łąki.

Zamykaja przed rolnikami.

Zwierzęta możesz ogarnąć przez portal IRZ.

Natomiast wnioski można ogarnąć przez Ewniosek. Lepszym rozwiązaniem bedzie Ewniosek niż Oświadczenie. Zawsze można coś poprawić odnośnie MKO(PEGU).

Mają mieć przy biurach jakieś rzutnie lub urny robić, że tamtędy będzie można składać dokumenty. 

Czułem że tak będzie. Pamiętam w tamtym roku, na salach obsługi dużo ludzi żeby za rolników wypełniać wnioski. Nie dali by rady zachować odstęp 1 m od człowieka, chyba żeby jedna osoba wchodziła do biura a reszta stała na zewnątrz. W takiej grupie mozna by było łatwo zarazic tym wirusem.

Co do suszy to wydają decyzję.

Opublikowano (edytowane)

E-wniosek to dla mnie pikuś,u mnie zmiany co roku na 60ha,ale tego rejestrowania przez internet nie próbowałem jeszcze,czas spróbować.

Chodzi mi o te suszowe, bo to kupę kasy a wcześniej nie składałem i jeszcze nigdy nie dostałem.

U mnie mało co pada,wieje ale teraz już mniej,ale mokro na polu,trzeba będzie siać azot na siłę.

Edytowane przez Strongman
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v