Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
55 minut temu, Uziu92 napisał:

w studniach bo pusto

Mi tak mówią ze wywierciłem studnie i ludziom w normalnych poziom opadł,może i prawda.A jak ty masz jakieś nie daleko przedsiębiorstwo które popuje non stop wodę z głębinówki to u ciebie nie będzie wody w zwyczajnej kręgowej.

1 godzinę temu, damianzbr napisał:

ale chyba to nie od pogody? Czy jak mam to  rozumieć??

Choroba wie bo nie znam a dwóch przez 2 tyg nowego roku,Zresztą statystyki mówią ze najwięcej w poniedziałki i jak jest pochmurno bo to pogoda depresyjna.Ja prędzej się denerwuje jak nie pada.

U mnie rano -3 a teraz 0 i mgła,pochmurno.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

pieczarkarnie leją wody w opór miliony litrów idzie, kurniki jak mycie to podobnie idzie tam woda hektolitrami. W miejscach co zawsze była woda typu rowy, bagna w lesie nie ma nic.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, wiesiek63zmc napisał:

Faktem jest że jedna wydajna głębina i cała wieś ma puste studnie kopane Sprawdzone w nie dalekiej okolicy 

To jeszcze rzeki płyną zanim wyschną trzeba czasu stale nie będzie sucho .

Jaka głębokość tych studni jest ?

U mnie kopana studnia starodawna z kegów to ma głębokość 70 metry .

Zaś studnie wodociągowe  mają po 140 metry wody nie brakuje .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Najgłębsza studnia we wsi studnia kopana 23 kręgi a normalnie 10-14. Głębinówki ok 30m wiercił ktoś i 90m ale pod spodem ił nie ma drugiej warstwy grubego żwiru jest tylko jeden poziom 2m żwiru pod gliną ok 30m.

Opublikowano
1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Niewiem czy Wy nie rozumiecie że bez zimy będzie jeszcze mniej pieniędzy 

czyli co ? jak przyjdzie zima i -30 to bedzie można stówkami się podcierać tyle pieniędzy będzie ?

Opublikowano

A u Was jest zakaz wypuszczania kur i innego ptactwa? Na stronie mojej gminy pojawiło się pismo nt bioasekuracji i jest punkt o trzymaniu kur w zamkniętych pomieszczeniach. Taka ładna pogoda i kur nie można wypuszczać 

Opublikowano

A to niby czemu ? Grypa w paszy była . U nas kury srają gdzie chcą .

Opublikowano

Niestety kwarantanny, strefa zapowietrzona.

Dziś kolejne ognisko wykryli.

Opublikowano

Nie kracz. Na pewno jest tylko nie wiemy kiedy z labolatorium zrobią kontrolowany wyciek i gdzie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Tomasz0611 napisał:

Jak będzie susza, to ten co ma podlewanie np kapusty, ziemniaka czy coś innego to zarobi, a kto bez podlewania to straci.

Ja akurat na suszy zarabiam bo podlewałem ziemniaki,i staram się używam więcej gnoju zamiast nawozów tylko przy gnoju robota a przy nawozie nie ale za to więcej próchnicy i wody w glebie zmagazynowanej.W dodatku nawozy drogie jak nigdy.I takie molochy nie nawiozą setki ha gnojem a małe gospodarstwa nawiozą procentowo więcej swojego pola,Liczy się klasa to fakt jeśli chodzi o wodę.

Pod warunkiem ze wszędzie nie będzie padać lub będzie padać sprawiedliwie, bo nic z tej pracy jak wszędzie będzie padać a u ciebie nie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v