Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Przed chwilą, kontenovy napisał:

odezwał sie ten co akurat jemu baba bedzie w przyszłości gotowaćt

Nie będzie gotować bo jej pewnie nigdy nie będzie, dlatego się nauczyłem zrobić se obiad we własnym zakresie... Jeśli lubisz zupki w proszku i inne cary to Twoja sprawa, ja czegoś takiego do ust nie wezmę. Wolę czas poświęcić i zrobić porządny posiłek niż takie dziadostwo jeść.

Opublikowano

Uważam, że już jest co raz mniej głupich którzy dokładają z etatu do gospodarki. Poza tym, żeby dokładać do gospodarki z etatu tak aby było widać efekty, to trzeba zarabiać z 10 k na miesiąc. Głupich nie ma, nie ma kaski z tego to się sprzedaje czy w dzierżawę puszcza i tyle. Zaletą gospodarstwa jest to że można samu coś na boku kręcić, a nie dorabiać kogoś. I tym samym jest to mój ostatni rok gdzie u kogoś sobie zimą dorabiam. @kontenovy

Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

No to może się jakoś doturlasz do starości... Mi za to jajecznica nigdy nie wyjdzie taka jaką bym chciał. Dziś na obiad już nastawiłem ziemniaczki, kurczaka i przyniosłem słoik ogórów kiszonych z piwnicy. Przed świętami trzeba by wędlinki uwędzić jeszcze.

A nawet jeszcze pierogi z marketu umiem zrobić 😅

Naczynia mozmywam jak trzeba ... Tzn włączę zmywarkę 😅

Opublikowano

Udany związek zależy od dwóch rzeczy: od znalezienia właściwej osoby i od bycia właściwą osobą. 

Opublikowano

Niestety to prawda co pisze @danielursus3p, na odległości 0,5km, koło 15 domów to w pole bawi się nas tylko 3- ja, jeden sąsiad, który miał 2,5ha a teraz zostawił sobie tylko 15a pod ziemniaki a resztę w dzierżawę puścił i drugi sąsiad co ma wszystkiego ze 30a i sieje trochę pszenicy dla kur i ziemniaków sadzi dla siebie. Reszta wszystko oddała w dzierżawę lub sprzedała... Nie te czasy jak kilka lat temu, że wszędzie pełno ludzi, starzy nie mają sił a młody ma to w głębokim poważaniu, woli iść na etat a po powrocie z roboty poleżeć przed telewizorem.

@TheraRolnik Pierogów to my narobili nie wiem ile nawet, miałem dwa stare samce królików i poszło mięso do zmielenia i do pierogów.

Opublikowano

Jutro 4 indyki do zaszlachtowania to będzie mięcha w zamrażarce, kilka starych kur też czeka na zabicie i pójdą do rosołu i do pierogów lub na pieczeń do chleba. Przed świętami kilka kurczaków się zabije dla siebie i zapas mięsa będzie.

1 minutę temu, TheraRolnik napisał:

Ja tam kupne jem ... Kto to będzie pierogi robił 😅 

Opublikowano
3 minuty temu, robert55555 napisał:

i od bycia właściwą osobą.

jak się taką nie jest dla nikogo to wiadomo jak się to skończy , z resztą za dużo takich osób widzę w koło siebie (starych kawalerów) zauważam masę podobieństw charakteru pomimo że w hvj lat mi do nich brakuje

7 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Jeśli lubisz zupki w proszku i inne cary to Twoja sprawa,

bardziej sytuacja zmusza , miastowy tryb życia i specyfika pracy że coś na ciepło i na szybko musi być na przerwie bez względu na porę dnia i nocy  byle za dużo tego w diecie nie było , jak robiłem to przed nocką se jakies amino/vifon sie zjadło ale to było 5-6 a nawet 7 dni pod rząd a później 2 tygodnie przerwy od chemioterapii

Opublikowano
pawel885 napisał:

44 minuty temu, 6465 napisał:

Takie pierdzielenie tu to dziecinada

jeszcze nie widziałeś go a już złote góry obiecujesz.... Sąsiad miał t25 to ukrainiec mu z bólem 1900zł dał 

rusko to ja bym tylko darmo wzią po to by go sprzedać 😁

Opublikowano
1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

młody ma to w głębokim poważaniu, woli iść na etat a po powrocie z roboty poleżeć przed telewizorem.

No i co to za życie, czekają tylko do pierwszego a na byle co musi miesiącami oszczędzać... Obok mnie jest kilku chłopaków co pooddawali ziemię i poszli na etat, niby 3tys wpada ale co to jest na dzisiejsze wydatki , małe dzieci i niepracującą żonę 

Opublikowano

co dzisiaj robie na obiad krem z dyni z grzankami-wszystko wlasnej roboty, do tego poledwica wieprzowa z ziemniaczkami wszystko wlasnej produkcji- jedyna osoba w domu ktora zarabia porzadne pieniadze jest zona ,wiec ja sprzatam gotuje a ona odpoczywa po pracy.

wszystkiego mozna sie nauczyc-jesli zycie do tego zmusi, jeszcze pare lat temu gotowalem tylko wode na kawe..

Opublikowano

Teraz z laskami to ciężka sprawa, na stancji byłem ja z kolegą i trzy koleżanki my sprzątaliśmy co tydzień w pokojach, a one kilka razy na 9 miesięcy przetarły podłogę i leciały na słoikach, 😵

Opublikowano
8 minut temu, TheraRolnik napisał:

Ja tam kupne jem ... Kto to będzie pierogi robił 😅 

To gówno a nie pierogi 🙆‍♂️

Opublikowano
2 minuty temu, Bananek napisał:

tymczasem idę cerować skarpety

mówisz można dzisiaj ? ja bym zjebe dostał jakbym sie za to w taki dzień jak dziś zabrał ale akurat za mnie by tego nie zrobił w tygodniu , prędzej uszłysze wyrzuć i kup drugie

1 minutę temu, pawel885 napisał:

No i co to za życie, czekają tylko do pierwszego a na byle co musi miesiącami oszczędzać...

a z gospodarki to co ? nie trzeba miesiącami oszczędzać na cokolwiek z inwestycji w gospodarstwo/dom/życie szczególnie jeśli mało ha i dochodu

Opublikowano

Nie wiem z jakich rejonów pochodzisz ale mój rejon to głównie tzw. "chłoporobotnicy", każdy miał po kawałku i do tego krowa, dwie, parę świnek, pewnie że było całkiem sporo takich co mieli po 5-6ha i to już byli "gospodarze". Jakieś 10-20 lat temu nie było u nas praktycznie takich którzy mieli by więcej niż 10ha, teraz się to zmieniło, jest kilku takich 30-40-50ha, jest kilku takich co mają więcej. Dużo chłopów to górnicy lub górnicy-emeryci bo do kopalni blisko. To taki ktoś jak ja, jak ma hektar czy dwa to woli na etat iść, ja mam etat i do tego swoje obrabiam bo nie wyobrażam sobie tego komuś oddać, zresztą przez parę lat dzierżawie było za ojca kadencji. Sąsiad oddał hektar w dzierżawę i dostaje za to 600kg pszenicy na rok i podatek musi zapłacić to dla mnie żaden interes.

1 minutę temu, pawel885 napisał:

No i co to za życie, czekają tylko do pierwszego a na byle co musi miesiącami oszczędzać... Obok mnie jest kilku chłopaków co pooddawali ziemię i poszli na etat, niby 3tys wpada ale co to jest na dzisiejsze wydatki , małe dzieci i niepracującą żonę 

Opublikowano
pawel885 napisał:

1 minutę temu, Rolnik200598 napisał:

młody ma to w głębokim poważaniu, woli iść na etat a po powrocie z roboty poleżeć przed telewizorem.

O socjalu zapomniałeś i jest 4k

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v