Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ph metr przyszedł, jutro jak mróz puści to trzeba Ph na nowej zdobyczy zmierzyć, zweryfikować czy trzeba wapno dawać ale już kupione to i tak się pewnie da, doorać tam kawałek trawy i nie wiadomo co będzie, czy początkiem marca już jęczmienia się nie posieje

Aktualnie -2, księżyc widać, w dzień aż do 13 była mgła

Opublikowano
3 minuty temu, zetorki12 napisał:

Krokusy na ogródku lada dzień zakwitną .

krokus już chyba zawsze będzie mi się kojarzył z tym dowcipem:

Studentki medycyny zdawały egzamin. Profesor je odpytujący z wiedzy mówi do pierwszej:
- Proszę pani. Pani wiedza właściwie się nie liczy, mnie interesuję czy umie pani logicznie myśleć. Zadam więc pani zagadkę, jeśli pani zgadnie to pani zdała, a jeśli pani nie zgadnie to przykro mi, bez względu na pani wiedze będzie 2.
- Słucham zagadki panie profesorze
- Co to jest. To co ma pani między nogami plus 4 litery i ma z tego wyjść ziele.
Studentka po chwili namysłu:
- Nie wiem. Naprawdę nie wiem.
- Nie zdała pani.
- A co to było? Niech pan chociaż zdradzi tajemnicę.
- Dziurawiec. Wchodzi druga studentka. Słyszy te sama gadkę i wreszcie zagadkę:
- Co to jest. To co ma pani między nogami plus 2 litery i ma z tego wyjść potrawa.
- Studentka po chwili namysłu:
- Nie zdała pani.
- A co to było? Niech pan chociaż zdradzi tajemnice.
- Szparagi.
Wchodzi trzecia studentka. Słyszy te sama gadkę i wreszcie zagadkę:
- Co to jest. To co ma pani miedzy nogami plus 2 litery i ma z tego wyjść kwiatek.
- Studentka po chwili namysłu:
- Nie zdała pani.
- A co to było? Niech pan chociaż zdradzi tajemnice.
- Krokus.
- Wie pan co? Wobec powyższego ja mam dla pana propozycję. Teraz ja zadam panu zagadkę. Jeśli pan zgadnie to ja rzeczywiście nie zdałam, ale jeśli pan nie zgadnie to wpisuje mi pan piątkę.
Profesor kochał zagadki i przystał na to. Studentka więc pyta:
- Co to jest. To co ma pan między nogami plus 2 litery i ma z tego wyjść naczynie na ten kwiatek
Profesor po chwili namysłu:
- Nie wiem. Naprawdę nie wiem. Gratuluję piątka, ale błagam niech pani powie co to takiego?
- Flakon.

• Haha 2
Opublikowano (edytowane)

Siałem 20 marca i facelię i część jęczmienia jarego w zeszłym roku. To było dobre posunięcie a drugi kawałek miałem siany dopiero 3 czy 4 kwietnia bo nie szło wjechać wcześniej i widać było różnicę. W tym roku jak tylko będą warunki to posieję pewnie jeszcze wcześniej, był też kiedyś taki dziwny rok, bodajże 2014, że chyba 1 marca sąsiad już siał mieszankę jęczmień z owsem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W Belgi takie zimy od 12 lat jak ja pamiętam, raz bylo 2 dni po 21stopni, a ogolnie to zimy 2tyg lekki mrozek i czasem troszkę  sniegu. Oziminy sieją tam w listopadzie.

U nas aby deszcze przechodziły bo będzie bieda😣

Opublikowano

Jak bym posiał w listopadzie to bym pewnie lepiej na tym wyszedł. Na sąsiadowym polu posiał dzierżawca początkiem listopada po kukurydzy i już pięknie zielono a u mnie zasiana końcem września, trochę za gęsto i łąka że krowę można by pasać miejscami. Teraz już wcześniej niż połowa października nie ma co siewnika z garażu wyciągać

Opublikowano

mnie cos zaczadzilo i zyto i pszenzyto zasialem pierwszy raz od wielu lat w koncu wrzesnia, dobrze ze pszenice posialem pod koniec pazdziernika, u tych co siali w listopadzie po kukurydzy wyglada najlepiej.........

dzisiaj caly dzien mgla jak diabli a wczoraj piekne slonce,  brak wiatru ,lekko naminusie pm 10 i 2,5 ponad 600 % normy -ciekawe ile jest w pekinie ???

dawno temu sasiad zasial owies 2 II w gromniczna -potem przyszla zima , juz nie pamietam jakie mial plony ale nic mu sie nie stalo, kiedys zasialem pszenice jara pod koniec lutego -wymokla i zgnila, trzeba bylo drugi raz siac ale owies byl bez strat.

Opublikowano

No całkiem słonecznie i ciepło ... Jak to w styczniu . B|

2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

0°C, 🌤, cicho

Trzeba wstawac i jechac do lasu, więc dziś dopiero wieczorem bedę na af 

I tak bez mrozu będziesz to drzewo targał ?? 🤔

Opublikowano

A jak tam twoje futrzaki na łące, mają jeszcze zęby?

Pięknie słonecznie tylko wiatr strasznie huczy. 

Opublikowano

pogoda jak w marcu 10 *c . https://youtu.be/nDhm5uC9f3I taki filmik znalazłem , gdyby tak Polska wydobywała to i cena paliw i gazu była by nizsza o połowę to byśmy byli bezkonkurencyjni w Europie, rolnictwo nasze też bo nawóz robiony tanim gazem kosztował by mniej . mogłoby być tak pięknie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v