Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

kurła, fajny dzień się zapowiadał, a tu się rozpadało. dobrze, że futer zdążyłem dowieźć.

Rolnik1973 napisał:

Jutro 🔒 dałn

czytałem, że w niektórych miejscach już dziś...

Opublikowano
2 godziny temu, marulekk napisał:

Ja od 20 lat planuje a wychodzi inaczej

Dlatego przestałem planować, bo nigdy nie wychodziło. Lepiej żyć z dnia na dzień.

20 minut temu, Rolnik1973 napisał:

Żeby nie zardzewiały zawiasy,

Zajdę otworzę i zamknę i wrócę.

To nie lepiej otworzyć w poniedziałek a zamknąć na niedzielę 🤔 ? Miałbyś kilka dni spokoju :ph34r:.

Wiatr się zrywa i zaczyna coś padać.

Opublikowano
stempos1980 napisał:

Przed chwilą, Bananek napisał:

kurła, fajny dzień się zapowiadał, a tu się rozpadało. dobrze, że futer zdążyłem dowieźć.

Pamiętaj jedno 

Nie chwal dnia zanim się nie skończy 

Ani teściowej za życia... 😀😀😀

• Like 1
Opublikowano

Trochę żartuję. Nie koniecznie czekam, ale jest mi obojętny. Hektarów małi to i obrobiony jestem. 

Ale faktem jest że każdy mógłby wcześniej pewne rzeczy zrobić ale przyzwyczajeni jesteśmy że prawdziwa jesień w grudniu lub styczniu przychodzi. Siewu opóźniony, orki opóźniamy. 

Kiedyś przy owsianych koniach mechanicznych do 15 października ludzie byli obrobieni.

Dziadek miał około 20ha w latach 50-tych. Wszystko na czas zrobione i jeszcze po zarobkach jeździł. Zimą zapinał furmankę i do Wieliczki po sól (okolo 250km), na handel na Bełżyce( około 80km). I jeszcze miał czas z kolegami w karczmie posiedzieć.

Opublikowano
Agrest napisał:

Zimą zapinał furmankę i do Wieliczki po sól (okolo 250km), na handel na Bełżyce( około 80km). I jeszcze miał czas z kolegami w karczmie posiedzieć.

Sławek może warto wrócić do tego zajęcia. kup konia, furmankę i wio na wieliczke 😀

Opublikowano
Agrest napisał:

Trochę żartuję. Nie koniecznie czekam, ale jest mi obojętny. Hektarów małi to i obrobiony jestem. 

Ale faktem jest że każdy mógłby wcześniej pewne rzeczy zrobić ale przyzwyczajeni jesteśmy że prawdziwa jesień w grudniu lub styczniu przychodzi. Siewu opóźniony, orki opóźniamy. 

Kiedyś przy owsianych koniach mechanicznych do 15 października ludzie byli obrobieni.

Dziadek miał około 20ha w latach 50-tych. Wszystko na czas zrobione i jeszcze po zarobkach jeździł. Zimą zapinał furmankę i do Wieliczki po sól (okolo 250km), na handel na Bełżyce( około 80km). I jeszcze miał czas z kolegami w karczmie posiedzieć.

Mało hektarów ? piszesz jakbyś miał 5 czy 10 ha a masz dużo więcej

Opublikowano
Agrest napisał:

Czy z dzierżawami około 27ha ornego to dziś dużo?

zależy dla kogo ale już na takim areale nudy nie ma. Ja w tym roku na jesień zaoralem jakieś 35 może 40 u siebie i kolegi i zasialem ok 50 bo John Deere zaniemógł , to poszło dość sprawnie choć pola rozrzucone , ale jakby przyszło mi jeszcze na jakieś 20 ha nawiesc torfu moja dawka to jeszcze dobre 2 tyg by było roboty

Opublikowano

No coś ty . Nawet 30 nie ma, z czego zawsze z 5 ha bezproduktywne w w wieku młodzieńczym czy też nie trafiona inwestycja. Te generują tylko koszty. Prawie 2ha mam wydzierżawione bo nie warto jeździć. 3 ha nieużytków porośniętych samosiejkami. Z hektar pod zabudowę i ogródki.

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

To ,,szycie ręczne'',razem z tamtą odpowiedzią,to o jakimś podtekście myślałem,a tu normalnie,przyziemnie

Ja w swoim myśleniu poza zwykłą przyziemność nie odbiegam i o takich głupotach nie myślę.

Leje ostro.

Opublikowano
bratrolnika napisał:

To daleko macie do przystanku, nie ma co...

cóż... jeden ma daleko do przystanku, inny furmanką do Wieliczki jeździ, jeszcze inny... A, już nie będę pisał... 😀😀😀😀

każdy ma jakiś swój prywatny cyrk

bratrolnika napisał:

No to gdzie ty dzieci do szkoły posylasz??? Na Białoruś???

A co to niby Białoruś jakaś gorsza? to nie Sochaczew... 😉

Opublikowano

20mm i dalej pada ostro. No prędko temu działkowcowi co mnie zamówił nie zaoram ogródka.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v