Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@Ursus932 Ty mając ciągle hodowlę to pomyśl o takich uprawach jak koniczyna, lucerna, trawa na nasiona.

Na gryce się nie dorobisz zwłaszcza jak będziesz siał po roku rekordowych cen.

Normalna cena coroczna tz nie normalna bo poniżająca to 800-1200zł/t. Jak masz rdest na polu to nie zbierzesz nic.

Opublikowano
4 minuty temu, Agrest napisał:

@Ursus932 Ty mając ciągle hodowlę to pomyśl o takich uprawach jak koniczyna, lucerna, trawa na nasiona.

Na gryce się nie dorobisz zwłaszcza jak będziesz siał po roku rekordowych cen.

Normalna cena coroczna tz nie normalna bo poniżająca to 800-1200zł/t. Jak masz rdest na polu to nie zbierzesz nic.

Ja nie nastawia się na kokosy, zresztą już pisałeś w temacie gryka że to cena chwilowa i ja rozumiem, bardziej chodzi o płodozmian i myślę siać jakp poplon po jeczminiu ozimym, wyda plon to dobrze nie to pod pług 😉, a kończyne to jak pierwszy pokos się kosi a z drugiego dopiero nasiona? 

Trawa może być jako dodatkowy dochód, słoma była by do bydła 👍Agrest Ty masz łeb 😁

Opublikowano

Tak u nas się to odbywało. Z czerwonej, bo biała to nie wiem czy nie pierwszy.

Opublikowano
16 minut temu, bratrolnika napisał:

czyli jednak wyciąłeś te drzewa na podwórku co o nich teść mówił że po jego trupie???

Nic z tego😁

Dali leki i został w domu.

Jak dla mnie to niech żyje jak naj dłużej bo dobry chłopina z niego

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Agrest napisał:

Nie dziw się że po 2tys sprzedałeś jak po 2500 chęć zakupu zgłaszają.

https://www.olx.pl/oferta/gryka-gryka-gryka-CID757-IDH7NoH.html

Rysiu Ty to naprawdę obejrzysz mąkę ze swojej pszenicy jak sobie na śrutowniku zmielesz.

A nie daj Bóg z ukraińskiej z chloropiryfosem i glifosatem Ci popadnie?

No jak nie jak tak

Przecież to nie przemysłowy że napełni magazyn i potem nasypuje mąkę ile komu.

Miele dla ludzi z tego co kto zawiezie i z tego odbiera

Edytowane przez Rolnik1973
  • Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, Rolnik1973 napisał:

Jeszcze w młynie

Pod wieczór dopiero odbiór

Kurła wirusy w okolicy

Niektórzy ciężko to przechodzą

Musi to nie przelewki, smieszne dopóki nie dopadnie.

Nawet księży dopadło.

To tyle u was ludzie mielą że takie kolejki .Ja to zawożę wsypuję i zaraz   mąka gotowa .

Opublikowano

Jak był w wisznicach czynny to tak było zawozisz na zapisaną godzinę wsypujesz i zaczyna mleć, godzina i maka w workach, a tu w kolejkę, głupie ale co poczniesz, a że kurławirus to nie trzyma ludzi w młynie tylko odsyła do domu.

Opublikowano

Dwie feministki biorą udział w strajku kobiet. Atmosfera jest dosyć gorąca. Udziela się to jednej z nich i zaczyna ona wykrzykiwać:
- Menstruacja! Menstruacja!
Druga na to:
- Ty! Chyba ci się coś pomyliło. To się nazywa rewolucja!
- Ach, jeden ch*j! Ważne, żeby krew się polała.

:D 

• Haha 4
Opublikowano
6 minut temu, TheraRolnik napisał:

Taa a przez kogo pojebane pomysły ludzie w ogóle muszę protestować ?? 

Te 40% to pewnie mochery co czekają na "13tki" 

122684680_10223592636954010_8234594047018285480_n.jpg

Co LGBT tu robi 🤔chłopie przecież nikt im nic nie zrobił, tak samo nauczyciele i lekarze?? 

Opublikowano
23 minuty temu, 6465 napisał:

Jak myślicie wał pakera nada się do wałowania po siewie? 

Znajomy probowal to na piachu słabo zageszczal a pchalo sie strasznie, tylko ze on go na tuzie trzymał, moze jakby zrobic ciagany to by bylo lepiej.

• Thanks 1
Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

nie widzisz, że ta lista zrobiona lewacką ręką? 

Widze, i taki młody co gówno rozumie łyka to jak kluski na obiad 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v