Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W starszych piecach zasypowych ciężko jest utrzymać w ryzach spalanie.ja siebie jak zrobię parter i piwnice to będzie 160m do ogrzania.podłogówk tylko w nowej łazience ale to jeszcze niewiem czy ją zrobię bo trochę jest skomplikowane rozprowadzenie

Opublikowano (edytowane)

Ja mam piec 50KW i palę tylko drzewem i trociną, u mnie taka przyczepa d47 fuul pełna trociny 100zł a i lasu mam 12ha,Węgla u mnie piec nigdy nie widział, zresztą by się wszystko zagotowało jak bym wrzucił węgla bo mam duży zapas mocy.Ze by palić paliwem słabo kalorycznym.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano

A to będzie ból jak zaczniesz kupować ekogroszek po 900 zł przynajmniej.   :P

Opublikowano
3 minuty temu, Sean napisał:

A to będzie ból jak zaczniesz kupować ekogroszek po 900 zł przynajmniej.   :P

Może na wsi pod lasem nie zabronią palić drewnem, przecież to ekologiczne bardziej niż węgiel nawet ten najlepszy .

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano

Rysiu, nie oszukuj się nawet, jakie ekologiczne? z ekogroszku to praktycznie dymu nie ma żadnego i to im się zaczyna nie podobać, a drewno jak sąsiad podłoży to chce mnie dymem z chałupy wykurzyć.   :P    xD.

Opublikowano (edytowane)

Rysiu są nowe piece zasypoew klasy 5 tylko warunkiem jest bufor do niego a co do fotowoltaiki to Czesi już wprowadzili podatek od tego i kto ma ten płaci a czytałem że nasz rząd też nad tym myśli

Edytowane przez stempos1980
Poprawa
Opublikowano

Bo ma zły piec... Ja dorobiłem z szamotu palnik dymu i nie dymi 

2 minuty temu, Sean napisał:

Rysiu, nie oszukuj się nawet, jakie ekologiczne? z ekogroszku to praktycznie dymu nie ma żadnego i to im się zaczyna nie podobać, a drewno jak sąsiad podłoży to chce mnie dymem z chałupy wykurzyć.   :P    xD.

Opublikowano
1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Rysiu są nowe piece zasypoew klasy 5 tylko warunkiem jest bufor do niego a co do fotowoltaiki to Czesi już wprowadzili podatek od tego i kto ma ten płaci a czytałem że nasz też nad tym myśli

Póki jesteśmy w UE nie będzie podatku od fotowoltaiki chyba, że PE to zmieni. 

Tyle wiem ja. 

Opublikowano

Znalazłem info z 2010 roku o wprowadzeniu podatku 26% na 3 lata oraz późniejsze z 2013 roku o przedłużeniu tego podatku. Dotyczyło to elektrowni fotowoltaicznych. 

U nas nie można bez koncesji zostać producentem. Osoby indywidualne rozliczają się na zasadach prosumenckich. Na razie mamy parcie na ekologię, więc mogę być spoojny

Opublikowano (edytowane)

U mnie dymu nie ma a jak się pali drzewem czy trociną to jest najbardziej ekologiczne od wszystkiego, bo takie drzewo więcej jak rosło pochłonęło dwutlenku węgla i wytworzyło tlenu niż go wyemitowało podczas spalenia, a palę tylko uschniętym martwym drzewem co już nie pochłania dwutlenku ani wytwarza tlenu.A węgiel to wiadomo tylko WYTWARZA dwutlenek węgla i inne substancje nawet w najlepszym  oszczędnym piecu I równowaga w przyrodzie się zmienia..Co innego piece elektryczne zasilane  fotowoltaiką czy wiatrakami czy turbinami  na wodę to już ekologiczne.

Opublikowano

Piece to mały pikuś, Wy popatrzcie ile teraz jest samochodów, nawet w małych miejscowościach, to wszystko kopci.

Opublikowano

wystarczy odpowiednio palić i dymu nie ma. ja jak palę od góry to dym mam praktycznie tylko podczas rozpalania. potem bez dymu. A w bezwietrzny dzień widać tylko drżące powietrze nad kominem.

• Like 3
Opublikowano
12 minut temu, Strongman napisał:

U mnie dymu nie ma a jak się pali drzewem czy trociną to jest najbardziej ekologiczne od wszystkiego, bo takie drzewo więcej jak rosło pochłonęło dwutlenku węgla i wytworzyło tlenu niż go wyemitowało podczas spalenia, a palę tylko uschniętym martwym drzewem co już nie pochłania dwutlenku ani wytwarza tlenu.A węgiel to wiadomo tylko WYTWARZA dwutlenek węgla i inne substancje nawet w najlepszym oszczędnym piecu.Co innego piece elektryczne zasilane  fotowoltaiką czy wiatrakami czy turbinami  na wodę to już ekologiczne.

Tylko powiedz to W Małopolsce bo tam od 21r zakaz palenia groszkiem i pelletem  wyłącznie tylko gaz i energia.my nie mamy własnego gazu więc jak by 80%spoleczeństwa przeszło na gaz to ceny będą kosmiczne i będą płakać i płacić.

20 minut temu, 6465 napisał:

U nas 20lat temu był taki artysta co tunele oponami ogrzewał. Całe tiry przywozi opon,  palił tym tylko w nocy wszystko w około było czarne. 

Ja palę drewnem i węglem i trociną bo trochę w stolarni u teścia tego jest.na przyszły sezon chyba muszę szukać pieca 60 70kw bo ten będzie za mały

Opublikowano
17 minut temu, Strongman napisał:

U mnie dymu nie ma a jak się pali drzewem czy trociną to jest najbardziej ekologiczne od wszystkiego, bo takie drzewo więcej jak rosło pochłonęło dwutlenku węgla i wytworzyło tlenu niż go wyemitowało podczas spalenia, a palę tylko uschniętym martwym drzewem co już nie pochłania dwutlenku ani wytwarza tlenu.A węgiel to wiadomo tylko WYTWARZA dwutlenek węgla i inne substancje nawet w najlepszym  oszczędnym piecu I równowaga w przyrodzie się zmienia..Co innego piece elektryczne zasilane  fotowoltaiką czy wiatrakami czy turbinami  na wodę to już ekologiczne.

Też nie do końca, bo ich wyprodukowanie też jakieś zasoby zużyło i gazów nawyprodukowało, i pozostaje też kwestia ich utylizacji po wyeksploatowaniu. Atutem jest to, że w gęstej zabudowie mieszkalnej jest czystsze powietrze. Dodatkowo wygoda jeśli wszystko działa prawidłowo, bez żadnych awarii. 

Opublikowano
14 minut temu, Bananek napisał:

wystarczy odpowiednio palić i dymu nie ma. ja jak palę od góry to dym mam praktycznie tylko podczas rozpalania. potem bez dymu. A w bezwietrzny dzień widać tylko drżące powietrze nad kominem.

Nie w każdym piecu da się palić od góry niestety

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Gaz jest czystszy niż węgiel ale i po jednym i drugim dziura w ziemi zamieniona na spaliny,W wawie tyle samochodów i kamienic bloków ogrzewanych z elektro ciepłowni z wysokimi kominami filtrami i powietrze czyste a w innych miastach od tych domków 20m od siebie i palońcych śmieć-mi powietrze jak mgła i smród.

4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Nie w każdym piecu da się palić od góry niestety

To prawda, ja mam fabryczny i dymu niema a sąsiad ma rzemieślniczy a całkiem podobne i już dym leci.

Może być jeszcze taka sprawa tycząca się komina, jeden u nas miał taki komin ze dym zamiast do góry to po dachu jak deszcz spadał i na ziemię.

Komin też grzeje dom, ściana ciepła.

Opublikowano (edytowane)
22 minuty temu, Bananek napisał:

czyli ujjowy piec wypuszcza dużo ciepła traci a komin gorący  

5 minut temu, Strongman napisał:

Gaz jest czystszy niż węgiel ale i po jednym i drugim dziura w ziemi zamieniona na spaliny,W wawie tyle samochodów i kamienic bloków ogrzewanych z elektro ciepłowni z wysokimi kominami filtrami i powietrze czyste a w innych miastach od tych domków 20m od siebie i palońcych śmieć-mi powietrze jak mgła i smród.

ale węgiel ma lepsze wartości dla roślin jak siarka bor .. wiec jest szybciej utylizowany postaci ziemi roślin itp  i ciekawe dlaczego diesel przeszkadza 

a gaz ma podobne wartości  Tlenki azotu NOx  dlatego niema tych czujek ? 

Edytowane przez Roman176
Opublikowano
22 minuty temu, Bananek napisał:

No rozpalisz od góry, ale jak się wypali i trzeba dołożyć i nakładniesz to już się pali od dołu i wtedy dym już jest.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v