Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

tak nawoz podrozal ??? w roznych zrodlach podaja wartosc tony slomy na 120-150 zl . nigdy nie spotkalem sie z wycena na ponad 200 zl. nie chce mi sie szukac ile i czego znajduje sie srednio w jakiej slomie.

dzisiaj pogoda lekko barowa, zniwa stoja ale inne roboty mozna spokojnie robic- sladu deszcze nie ma..

Opublikowano

chyba staniał nie podrożał przy takich proporcjach? 🤔

Opublikowano

Wartośc biologiczna słomy jest bardzio duża ,nie idzie tego przeliczyćna złotówki ,ja też wszystko tne od wielu lat

Opublikowano

Ja mówię o słomie z plonu ziarna 4t/ha i tyle co zostanie słomy z takiego plonu wnosi 900zł w ha bez azotu.Wiadomo ze czym wiencej słomy tym wyższy plon ziarna, tak oceniam plon u sąsiadów na wsi ile belek mają to wiem jak sypneło.

Opublikowano

z tym sypaniem , to czy ja wiem?? weź żyto. a weź owies...

Opublikowano
41 minut temu, PRIMO napisał:

Spokojnie Banan nie panikuj 😁 jakby co to poratuje kilkoma kulkami. 

Dziś pykło 94 kulki 130.

u mnie prawie tyle samo ale trzeba Twoje pomnożyć przez 6😉

6 minut temu, miwigos napisał:

Wartośc biologiczna słomy jest bardzio duża ,nie idzie tego przeliczyćna złotówki ,ja też wszystko tne od wielu lat

z kolei u mnie od wielu lat wszystko zbierane, w to miejsce co drugi max trzeci rok obornik w maksymalnej dozwolonej dawce

Opublikowano

Ja nawet słyszałem opinie że na dobrą ziemię można rąbać słomę a na piach nie bo nie przerobi..

Ostatnie dwa dni przyniosły 40mm opadu, dla uprawek pożniwnych idealne warunki

Manitka 629 przy włączonym rewersie powinna sama pchać się do przodu lub tyłu?

Opublikowano

Sąsiad kosił u mnie i wjeżdżał do siebie w 2,5ha jęczmienia.  Pyta bierzesz tą słome z jęczmienia bo nie chce mi się schodzić i sieczkarni załączać ale ja nie chciał bo swojej mam do oporu.  No i musiał zejść. 

Opublikowano
12 minut temu, soltys48 napisał:

u mnie prawie tyle samo ale trzeba Twoje pomnożyć przez 6😉

Yyyy 🤨 tzn?

Opublikowano

No wiadomo ze gówno to nie słoma ale dla pracowitych a dla leniwych  lepsze to niż poplon.Znam ludzi co uprawiają ziemię piachy ale nigdy słomy nie sprzedali tylko sieczkarnia a ci co mają fermy i kupę obornika i gnojowicy mówią jeszcze 2 lata nic nie będzie rosło a rośnie. Bo by chcieli kupić z braku nie opłacalności ale słoma ratuje .

Opublikowano
50 minut temu, Strongman napisał:

Ja mówię o słomie z plonu ziarna 4t/ha i tyle co zostanie słomy z takiego plonu wnosi 900zł w ha bez azotu.Wiadomo ze czym wiencej słomy tym wyższy plon ziarna, tak oceniam plon u sąsiadów na wsi ile belek mają to wiem jak sypneło.

Z tym wnioskiem to bym nie szalał. 

Opublikowano

w tamtym roku z pola wiecej kasy wzialem za slome niz za zboze-zyto .

ciecie slomy ma tez oczywiscie wady przenoszenie chorob, do rozlozenia potrzebuje azotu pobieranego z gleby ktory dopiero w drugim sezonie wraca, w suchych latach nie ma szans na calkowite zgnicie. -najlepiej jest zostawiac co 2-3 lata.

Opublikowano
10 godzin temu, Bananek napisał:

nosz qrła, dziś się dowiedziałem, że znajomy przepuscil 8 ha słomy przez sieczkarnie bo pytał po ludziach co by za darmo oddać, a nikt nie chciał. 😠

Z zyta hybrydowego mam 5 ha jak Cię interesuje :D oddam za obornik, jak dziś klient nie zacznie prasowac to zakladam orkana i w powietrze :o

Opublikowano
PRIMO napisał:

Spokojnie Banan nie panikuj 😁 jakby co to poratuje kilkoma kulkami.  Dziś pykło 94 kulki 130.

nie panikuje, swojej już ukrecilem 140 bel, po sąsiedzku mam zamówione 3,5 ha po pszenżycie. Ale zwyczajnie szkoda mi tej słomy bo byłaby za free.

pedro2 napisał:

Widać taki znajomy 🙄 😋

nie wiedział, że potrzebuję więcej niż mam. nie bójcie się o jego pola, to kurnikarz, on ma więcej dobrego obornika niż większość użytkowników af. więc słoma z niektórych działek jest mu tylko problemem.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v