Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, daron64 napisał:

Dzisiaj miałem wcześnie do pracy, to pogoda taka, że bardziej jesień czuć niż lato. Bardziej by pasowało pług zapinać i w pole, a nie dopiero do koszenia się zabierac. Wczoraj z rana facet przed 8rano kosił pszenżyto. Jak jechałem to miał już kawał skoszony i odwoził pełna przyczepe. Potem po 8 zaczęło kropić a ten dalej kosił. Po południu jeszcze raz tamtędy jechałem, to został mu na polu pasek taki na szerokość hederu może. Śmialiśmy się z kumplem, że na koniec doszedł do wniosku, że jednak za mokre i nie kosi :)

Pewnie ziarno pójdzie w kiszkę do zakiszenia.

Opublikowano

Kolega dzwonił, położył wczoraj 4ha żyta i lipton, mówił że się grzeje i trzeba mieszać 😋 nie chcę myśleć co się dzieje u drugiego, mżawka padała, a ten owies ciął do wieczora... Bamber w poniedziałek 7ha owsa wykosił i też w gromadzie się grzeje.

Dzisiaj wiaterek i słoneczko przebija, ale chyba odpuścimy 2mm na noc dało

Opublikowano

ukręciłem dziś 3 bele do podesłania. żytnia byłaby dobra na pod wieczór, owsianka wilgna mocno. nie ma co ryzykować.

Żeby tak z 5°C więcej i słońce to byłoby idealnie bo wiaterek fajnie dmucha.

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

Tak, zaraz zrobię co trzeba.

Nie musisz się spieszyć to i tak pójdzie na zmarnowanie

1 godzinę temu, Dream1990 napisał:

średnie słońce 24,5 stopnia, wczoraj jęczmień wykoszony dziś akcja zapelnianie bina zakupionym pszenżytem i dalej wozimy słomę

Twoja zaczyna się zwijać

Opublikowano
22 godziny temu, slawek74 napisał:

Strongman to zjeżdżaj do domu 😀 jak glupio to nie wygłupiaj się 😉 jeżeli suche to czemu reszta czeka🤔 ja zborze rozładowuje słoma sprasowana tylko zwieźdź i ułożyć w stogi i po żniwach

Zboże🤐🧐🧐🧐

Opublikowano

Koszą już niektórzy od 10. Pod wieczór może spróbujemy znowu owsa. Braciak był u żyta, przywiózł kłosy, stojące na zębie lekko idzie przegryźć, a lega całkiem miękka i na razie nie chce kosić. 

Opublikowano
44 minuty temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Zboże🤐🧐🧐🧐

Zboże to potem.  Najpierw musi słomę...

45 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

...zwieźdź

;D

Opublikowano
pedro2 napisał:

Koszą już niektórzy od 10. Pod wieczór może spróbujemy znowu owsa. Braciak był u żyta, przywiózł kłosy, stojące na zębie lekko idzie przegryźć, a lega całkiem miękka i na razie nie chce kosić. 

co sądzisz o pogodzie na jutro? brać słomę za wszelką cenę czy cierpliwie poczekać?

Opublikowano
2 godziny temu, Bananek napisał:

co sądzisz o pogodzie na jutro? brać słomę za wszelką cenę czy cierpliwie poczekać?

Daj Boże popadało z 30mm 🙏

A dzisiaj zacytuję.... "Jes łikend" 😋

Opublikowano

to może w poniedziałek spełni się twoje marzenie. U mnie tez potrzebny deszcz. wchodziłem dziś w qq, pojawiły się kolby tam gdzie ich tak długo nie było. łodyga jest cieńsza niż w tamtym roku. wydaje mi się, że plon będzie ciut mniejszy niż w zeszłorocznej suszy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v