Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
9 minut temu, marulekk napisał:

@Rolnik1973 dawaj domnie ciągnikiem z pługiem ,jakoś tak smutno mi samemu orać a i pogoda nie zachęca 😒

Byśmy konkursa zrobili, który na czas okrążenie zrobi szybciej albo który szybciej za***ie w kamień i coś urwie ale nie ty masz germański pług to byś kamień mi popsuł 🤔

Już sprzęty śpią.

• Sad 1
Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, Agrest napisał:

Dlatego lata 2000 do 2015 były najlepsze na rozwój. Nie było takich obwarowań, haraczy kontroli. 

Ile można było robić sadzonek porzeczki agrestu, truskawki maliny bez obawy że ktoś dołoży Ci kilkadziesiąt tysięcy kary. I zbyt był.

Z paru arów takiej szkółki przez lata wyciągałem dodatkowo 12-20 tys rocznie. Dziś zaraz Cię grzywną straszą i likwidacją plantacji. Już nie robię na sprzedaż. A to był ładny dodatek.

Robić można tylko zdrowotność sadzonki i kontrola inspekcji - wielu kupuje ze szkółki od razu zarażone i porażka .

Jak kupują ludzie na bazarku lub z domu prywatnie to mały problem ale teraz chcą fakturkę RR a to już kontrola murowana .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Nie pada, słońce prześwieca. Rano 0 stopni, teraz +5 i zaczyna coś wiać z zachodu. 

Ja kurom wolę buraków pastewnych nasiać, rozetnę w poprzek całego, rzucę kurom i spokój. Marchewki trochę natrzeć, też chętnie zjedzą. 

I to jest głupota- do 50 kur możesz bezproblemowo sprzedawać a powyżej już nie. Jak mi powiedzieli u weterynarza wymagania to ręką machnąłem.

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Nie pada, słońce prześwieca. Rano 0 stopni, teraz +5 i zaczyna coś wiać z zachodu. 

Ja kurom wolę buraków pastewnych nasiać, rozetnę w poprzek całego, rzucę kurom i spokój. Marchewki trochę natrzeć, też chętnie zjedzą. 

I to jest głupota- do 50 kur możesz bezproblemowo sprzedawać a powyżej już nie. Jak mi powiedzieli u weterynarza wymagania to ręką machnąłem.

Właśnie o tych wymaganiach pisze czy to kury , czy kiszenie kapusty to jest koszmar teraz .

Pada .

Nikt nie pyta do czasu lub kontroli kupi jajko  od ciebie i od kogoś ale zepsute a zapamięta ciebie i masz problem .

Tak sprzedają jaja ekologiczne z 50 kurek a cały samochód jajek z fermy .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Ursus932 napisał:

25 minut temu, Agrest napisał:

Widzę pozytywne myślenie i chęci polepszenia bytu. I to się ceni. Masz całą zimę na lekturę Internetu i pogłębianie wiedzy👍 Tematów wiele.  Ja zimą analizuje wszelakie wątki od komosy ryżowej, amarantusa, poprzez wszelakie warzywa, zioła, na bzie berberysie czy rokitniku kończąc. Kto wie co w przyszłości robić będę.

O chrzanie myślę już dawno, po pierwsze mój powiat i dwa oscienne to największe zagłębie w pl, co za tym idzie sporo  zakładów przetworczych. Dużo roboty ręcznej ale zamiast łazić przy krowach może lepiej przy uprawie 

11 minut temu, TheraRolnik napisał:

Owine 600 zwijek na kiszonkę i mam te same pieniądze co z 10 arów kapusty 

Skończy się i owijanie, mali padną a duży woli pryzmy 

mhm zetorturbo czy jakoś tak gdzieś z tych okolic co piszesz mimo chrzanu poszedł w krowy

TheraRolnik napisał:

4 minuty temu, stempos1980 napisał:

Kawałek pola i już jest miejsce na kopiec

Nie samo miejsce ale warunki na łąkach i same łąki mają dużo do rzeczy 👍 jeżdżę owijać takim co mają łąki tak jak ja po 20km od domu i myślisz że z takiej odległości lepiej zwozić przyczepą niż robić zwijki ? 

zwieść i tak trzeba .....

Opublikowano
23 minuty temu, cinek1808 napisał:

Nie tylko kapustę. Daj im dynię buraka ćwikłowego 

Lepiej niosą? 

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

mhm zetorturbo czy jakoś tak gdzieś z tych okolic co piszesz mimo chrzanu poszedł w krowy

Ale nie trzeba od razu 👍 owinąć i zwozi się jakie się chce, pierwszy pokos nawet po 2 tygodniach dopiero zwoziłem 

Opublikowano
11 minut temu, slawek74 napisał:

Wiem, oglądałem jego galerie i z sąsiedniego powiatu jest kolega, tylko jak mam za 1,10 mleko produkować to pierdziele, widzisz co się dzieje z paszami białkowymi 😉

Opublikowano (edytowane)
37 minut temu, Ursus932 napisał:

Wiem, oglądałem jego galerie i z sąsiedniego powiatu jest kolega, tylko jak mam za 1,10 mleko produkować to pierdziele, widzisz co się dzieje z paszami białkowymi 😉

Teraz u nas jest jakieś 1,15-1,20 a byl czas ze było po 80 groszy 

36 minut temu, cinek1808 napisał:

Jakaś poprawa jest w lato to trochę trawy mają , gorzej w zimę trzeba im coś dostarczyć oprócz paszy. Teraz jest krótki dzień, jak komuś zależy na jajkach warto zapalić kurom światło . 

Codziennie jest zapalane i pali się do około 22 

Edytowane przez TheraRolnik
Opublikowano

A w sklepie 2,99zł/l. A jak u rolnika było po 1,5, to w sklepie 2,69zł. 

To jest wyzysk chłopa i ruchanie klienta

Opublikowano
15 minut temu, Agrest napisał:

A w sklepie 2,99zł/l. A jak u rolnika było po 1,5, to w sklepie 2,69zł. 

To jest wyzysk chłopa i ruchanie klienta

Kapusta pekińska na skupie 1-1.3 zł a w Biedronce 5 zł i nie tylko w biedronce

Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Właśnie o tych wymaganiach pisze czy to kury , czy kiszenie kapusty to jest koszmar teraz .

Pada .

Nikt nie pyta do czasu lub kontroli kupi jajko  od ciebie i od kogoś ale zepsute a zapamięta ciebie i masz problem .

Tak sprzedają jaja ekologiczne z 50 kurek a cały samochód jajek z fermy .

Teść kupił jajka na targu swojskie od jakiejś babki z koszykiem. Żona przywiozła dla małej ze zdrowe ekologiczne. Jedno jak wybiła jak pierdolło jak granat,  cała kuchnia uj***na smród jak sk***ysyny. Przez miesiąc śmierdziało w domu.  Powiedziałem nigdy więcej jajek z targu. Kupuje w markecie z pieczątką i żyje.  A jak mam chęć to sobie jajecznice z 6 robię i sam opierdziele. 

• Haha 4
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v