Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
dsbh napisał:

W ziemi masz tam zalane jakieś metalowe mocowanie, czy jest tylko wkopany ? Dobrze zaimpregnować, pomalować lakierem bezbarwnym i powinno być dobrze.

był wkopany, ale się złamał przy ziemi więc ojciec wylał babę z betonu, a w niej zatopil takie uchwyty, że krzyż jest teraz z 10cm nad ziemią. pomysł dobry. tu impregnat już nie wystarczy, trzeba uzupełnić ubytki.

Opublikowano

Na wzór i podobieństwo swej. Nogi zakotwiczają, piersi stabilizują w gruncie a ręce za kotwy dla krzyża służą.

Opublikowano
53 minuty temu, Bananek napisał:

A skąd telekomunikacja tak zakładała. W niedzielę, pamiętam jak dziś, jechał star z wiertnicą i wsadzali słupy. gdzieś w 1997 roku.

U nas też wiertnicą robili otwory jak dokładali slupy i teraz co drugi krzywo stoi 

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

był wkopany, ale się złamał przy ziemi więc ojciec wylał babę z betonu, a w niej zatopil takie uchwyty, że krzyż jest teraz z 10cm nad ziemią. pomysł dobry. tu impregnat już nie wystarczy, trzeba uzupełnić ubytki.

Ściągnąć zmurszałą warstwę. Ubytki zaszpachlować, całość wyrównać. Jeżeli jest jednak dość solidnie naruszony, to może go przenieść do kościoła jako zabytek a zrobić kopie na jego miejsce. Kolekcjonerzy chyba by się nim zainteresowali.

Opublikowano
dsbh napisał:

Ściągnąć zmurszałą warstwę. Ubytki zaszpachlować, całość wyrównać. Jeżeli jest jednak dość solidnie naruszony, to może go przenieść do kościoła jako zabytek a zrobić kopie na jego miejsce. Kolekcjonerzy chyba by się nim zainteresowali.

nie oddam ojcowizny.

• Like 2
Opublikowano

Za noc i do godziny 14 dziś 31mm, październik póki co łącznie 74mm. Teraz +6 stopni i wiatr z północnego zachodu.

Opublikowano
54 minuty temu, Bananek napisał:

nie oddam ojcowizny.

oj wydaje mi się że żeby to odnowić, poprawić to trzeba prawdziwego fachowca. 

Opublikowano

U mnie prognoza rozminęła się z rzeczywistością.  Od rana kiedy to wylałem 29mm spadło tylko 7mm. 

Choć coś większego ma nocą nadejść A nawet jakaś burza bo ma dość szybko wzrosnąć temperatura. Teraz +7

Opublikowano

wjeżdżasz mi na ambicję?

a gdzieżbym...

tak się przyjrzałem i sobie pomyślałem. to że ten krzyż stoi od lat wojennych, to i tak dość niezwykłe.

udokumentować. zostawić jakiś najzdrowszy kawałek. dać go w nowy, a stary... dać mu zniknąć .

czasami trzeba odpuścić.    oczywiście tylko mój punkt widzenia.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v