Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co to się  dzieje z ziemniakami u sasiada cały  kawałek  taki,  i u mnie place są podobne mszyce latają na potęgę 😬 co z tym robić poradzicie?

20200610_115014.jpg

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano
20 minut temu, staszek131415 napisał:

w TYM ROKU ZIEMNIAKI BĘDĄ ZA GROSZE

Stasiu u Ciebie zawsze wszystko za grosze, tylko świniaki drogie😁

Mam posadzone 20a, zamówione mam 3 tony jadalnych dla swoich klientów gotowych zapłacić każdą cenę za porządne ziemniaki nie pryskane 5x na stonkę, 3x na zarazę i pod które nawalone było 200kg/ha mocznika... Ja pod swoje dałem jesienią obornika aż grubo, wiosną przed sadzeniem 100kg/ha Polifoski 8 i tyle. Opryskałem Sencorem na chwasty, na zarazę pewnie raz opryskam a stonkę już raz się przespacerowałem i zbierałem, dziś po południu znów pójdę i pozbieram więc nawet nie wiem czy będę na stonkę pryskał, może z raz jeśli się duży wysyp pojawi.

Opublikowano
31 minut temu, staszek131415 napisał:

w TYM ROKU ZIEMNIAKI BĘDĄ ZA GROSZE

Czemu tak sądzisz ? Moim zdaniem z powodu wielu lat niskiej ceny bardzo spadła powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce.

Duże nakłady finansowe, kłopotliwe przechowywanie, brak rąk do pracy oraz dziki nie zachęcają i myślę, że w końcu dla tych co sa w tanie to ogarnąć mogą wrócić w miarę dobre czasy jeśli chodzi o dochód z uprawy ziemniaków. 

Opublikowano

Jak przenawozisz obornikiem to tak samo szkodliwe jak nawóz nie wiem czy wiesz ale azot z mocznika jest w tejsamej formie co w oboniku ludzie naiwni niech przepłacaja,

8 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Stasiu u Ciebie zawsze wszystko za grosze, tylko świniaki drogie😁

Mam posadzone 20a, zamówione mam 3 tony jadalnych dla swoich klientów gotowych zapłacić każdą cenę za porządne ziemniaki nie pryskane 5x na stonkę, 3x na zarazę i pod które nawalone było 200kg/ha mocznika... Ja pod swoje dałem jesienią obornika aż grubo, wiosną przed sadzeniem 100kg/ha Polifoski 8 i tyle. Opryskałem Sencorem na chwasty, na zarazę pewnie raz opryskam a stonkę już raz się przespacerowałem i zbierałem, dziś po południu znów pójdę i pozbieram więc nawet nie wiem czy będę na stonkę pryskał, może z raz jeśli się duży wysyp pojawi.

.

2 minuty temu, extrabyk napisał:

Czemu tak sądzisz ? Moim zdaniem z powodu wielu lat niskiej ceny bardzo spadła powierzchnia uprawy ziemniaków w Polsce.

Duże nakłady finansowe, kłopotliwe przechowywanie, brak rąk do pracy oraz dziki nie zachęcają i myślę, że w końcu dla tych co sa w tanie to ogarnąć mogą wrócić w miarę dobre czasy jeśli chodzi o dochód z uprawy ziemniaków. 

Nie sądzę dziś już można po 1zł kupić i cena raczej nie wzrośnie

Opublikowano
8 godzin temu, stempos1980 napisał:

A gdzieś ty bywał w tych okolicach i co brałeś

Ludzi wozilem do dużej firmy do Belska ;)

Opublikowano
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dziś  na targu kupiłem  młode  Polskie po 2zł, gość  aż z okolic Zwolenia przyjeżdża do Radzynia Podl. 

Truskawki sprzedałem dziś  po 6zl pszenica po 750zl., rano trochę  popadało a potem parno.

Skąd pewność że to akurat Polskie, może byc tak jak w Biedronce, "Polskie" ale przyjechały z Niemcowni albo Izraela

Dziś  na targu kupiłem  młode  Polskie po 2zł, gość  aż z okolic Zwolenia przyjeżdża do Radzynia Podl. 

Truskawki sprzedałem dziś  po 6zl pszenica po 750zl., rano trochę  popadało a potem parno.

Skąd pewność że to akurat Polskie, może byc tak jak w Biedronce, "Polskie" ale przyjechały z Niemcowni albo Izraela

Opublikowano

inspekcja handlowa stwierdzial niedawno, ze najwiecej oszustw jest w delikatesach centrum i lewiatanie-ten sam wlascicel marki zreszta-nasi potrafia, zdajesie ze ponad 25% bylo zle oznakowane, lidl i biedronka daleko z tylu.

mocznik teraz ? chyba nalistnie, znaim przejdzie w forme dostepna dla roslin to bedzie po wykopkach,ja daje przed sadzeniem, i to ze 3 tygodnie, zeby szkodliwe dla ziemniakow  sole poszly w dol.

kra- troche sie przejasnilo,wiatr sie ruszyl, w polu mokro,wjechac sie nie da , siano jeszcze rosnie...

Opublikowano
7 minut temu, jacus napisał:

inspekcja handlowa stwierdzial niedawno, ze najwiecej oszustw jest w delikatesach centrum i lewiatanie-ten sam wlascicel marki zreszta-nasi potrafia, zdajesie ze ponad 25% bylo zle oznakowane, lidl i biedronka daleko z tylu.

mocznik teraz ? chyba nalistnie, znaim przejdzie w forme dostepna dla roslin to bedzie po wykopkach,ja daje przed sadzeniem, i to ze 3 tygodnie, zeby szkodliwe dla ziemniakow  sole poszly w dol.

kra- troche sie przejasnilo,wiatr sie ruszyl, w polu mokro,wjechac sie nie da , siano jeszcze rosnie...

Zawsze wjedziesz gorzej z wyjazdem 😀😂

Opublikowano

Co to się  dzieje z ziemniakami u sasiada cały  kawałek  taki,  i u mnie place są podobne mszyce latają na potęgę 😬 co z tym robić poradzicie?

20200610_115014.jpg

Również tak mam i nie znam przyczyny. 

Objaw bardzo podobny do uszkodzeń pryszczarka liściowego, tylko czy pryszczarki atakują ziemniaki?

A może właśnie zmieniają dietę. Obok są na porzeczkach i nawet na różę już weszły.

Opublikowano (edytowane)

@Agrest robisz coś z tym czy zostawiasz?  W temacie ziemniaka napisał mi chłopak  że  lisciozwój po oprysku lancetem mogę mieć, utrzymać  się  to może  do końca  wegetacji😣

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

Substancja czynna z lancetu to jedna z najdłużej się utrzymujących  się w glebie i warzywa i ziemniaki po tym może szlak trafić.Kolega na wiosne zeszłego roku 12 duzych tuneli z kapustą pekińską skasował bo miał obornik a słomą była po lancecie

• Like 2
  • Sad 1
Opublikowano (edytowane)

Może drzewa kłaść jak ostatniej burzy a dzisiaj chyba najgorętszy dzień tego roku.W tej chwili w cieniu 29C.

jakoś w tym roku na wschodzie mamy sporo deszczu i bardzo gorąco względem zachodu.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez Szef11
      Witam, czy ktoś może wie , gdzie robią regenerację ( kapitalny remont przekładni do siewników? Rach , kuhn , lub może z was rolnicy ma na sprzedaż taką przekładnie. Proszę o informację w SMS pod 534-617-276 Dzięki 
    • Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
  • Dodaj nową pozycję...
v