Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tylko te 20% ni jak ma się do cen U nas. 

Teraz jest wyjątek bo popyt diametralnie spadł.

Zakładając że euro w ciągu 2 tygodni dojdzie do 6zł czy można liczyć że jesienią wróci do poziomu z dzisiaj?

Wydaje mi się że nie. Komponenty do produkcji nawozów liczone są w dolarach. Wydaje mi się że taniej w zakupie nie będzie. 

Podzielacie moje zdanie?

@ASZv3 coś w temacie?

Opublikowano

Myślę, że "sztucznie" podrożeją ale nie jakoś znacznie aczkolwiek dziś nagle mówi się o braku saletry w rynku... waluty tu aż nie mają takiego znaczenia. Mówi się o decyzji chyba Komisji Europejskiej o kompensatach do kosztów energii dla producentów nawozów i jak nie będzie tej kasy to podobno ma być spory wzrost. Z takich zwyżek cenowych zrobiło się chyba największe poruszenie (waluty, transporty, produkcja) w tej chwili na foliach rolniczych. Przykładowo takie folie do bel w cenie detalicznej 200kilkadziesiąt złotych wzrosły dziś średnio 5-10 zł, a mogą jeszcze 10-20 zł.

Opublikowano

Ale ogólnie ujmując przesłanek do zniżek w okresie kilku miesięcy nie ma?

Więc lepszy nawóz na podwórku niż pieniądz w banku?

Opublikowano

Jest taka sytuacja, że są z jednej strony mocne przesłanki do zniżek, a z drugiej do podwyżek. Ciężko tu coś radzić, bo takich akcji nigdy nie było... ale raczej taniej nie będzie.

Opublikowano

Ultra Dap  - jakie opinie? Warto?

Jakie ceny macie na sól potasową?

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

Tylko te 20% ni jak ma się do cen U nas. 

Teraz jest wyjątek bo popyt diametralnie spadł.

Zakładając że euro w ciągu 2 tygodni dojdzie do 6zł czy można liczyć że jesienią wróci do poziomu z dzisiaj?

Wydaje mi się że nie. Komponenty do produkcji nawozów liczone są w dolarach. Wydaje mi się że taniej w zakupie nie będzie. 

Podzielacie moje zdanie?

@ASZv3 coś w temacie?

Euro nie bedzie po 6zł , nic sie nie stało takiego tragicznego w Polsce żeby tak było . wkrotce zapewne wróci w swój standardowy przedział - czyli 4,20-4,40. A nawet jeśli to pszenica , rzepak i nawozy są handlowane globalnie w cenach w euro / dolarze , więc co taniej / drożej kupisz nawoz to taniej / drożej sprzedasz zboże...

Dzisiaj ropa ponad 20% do góry - tak się zarabia i traci potężną kasę na giełdach . Wkrotce zapewne itak sie ruscy dogadaja z arabami... ktos bedzie musial troche ustapic i wtedy powrot w okolice 50-60 dolcow

Opublikowano
7 minut temu, strzechu napisał:

A nawet jeśli to pszenica , rzepak i nawozy są handlowane globalnie w cenach w euro / dolarze , więc co taniej / drożej kupisz nawoz to taniej / drożej sprzedasz zboże...

Dzisiaj ropa ponad 20% do góry - tak się zarabia i traci potężną kasę na giełdach 

No ale wolałbym taniej jeśli miałoby być drożej.

Już zdecydowałem i zakupię nawozy na przyszły sezon. 

Opublikowano

Zakup nawozów na przyszły sezon to może średni pomysł. Aczkolwiek jeśli jesteś sadownikiem to może inaczej definiujesz sezon tj inne granice czasowe i chodzi Ci o jesień... nie wiem ;) Sól potasowa na tą chwilę 1265 netto + transport przy całym aucie, dobra niepyląca.

Co do ceny paliw to poważni analitycy mówią jednak o znacznych spadkach, więc akurat tutaj jest to dość prawdopodobne. Na pewno znaczniej czytelne jak ceny nawozów.

Opublikowano

W planach same oziminy , więc npk, no i sól i mocznik na jagodowe.

Rsm wiosną 2021 jeśli się dożyje.

Całe auta to nie dla mnie😉

20 minut temu, galan99 napisał:

Jak korona zacznie szaleć w Polsce na dobre to nawozy będą za parę groszy .

Raczej będą w cenie jeśli transport i fabryki staną. 

Żeby człowiek był prorokiem to by nie był biedakiem. 

Opublikowano

Nie ma co panikować. W Chinach wygasa to i tu z czasem wygaśnie. Wszelakie negatywne skutki są/będą olbrzymie no ale z głodu raczej nikt lub prawie nikt nie umrze...

Opublikowano

11ton po negocjacjach.

Ultra Dap po 1690 bb. Nigdy nie miałem, ciekawe co to warte.

Opublikowano

Normalna sól tj normalnie pyli xD  Ja ostatnio mam dostęp do super towaru w tym temacie, w tym luzem jakby ktoś chciał... po co te bagsy przewalać przy większych ilościach...

Opublikowano

Tak. W Polsce i tak jest workowana na bieżąco. Normalna sól 60% z Rosji, wręcz extra jakość. Możesz wpaść zobaczyć do mnie :) Przechowywanie... temat pod wiatę lub na szybki rozsiew / przykrycie dobre na moment. Cenowo to nie jest jakaś wielka różnica ale przy większych ilościach już się zrobi sporo, a do tego po co produkować śmieci. Na nasz rejon gdy uda się złapać okazyjnie transport wywrotką to wyjdzie 30-50 zł taniej jak w bb tj 30 na pewno, a więcej to trzeba chwilę poświęcić na ogarnięcie dobrego transportu, że tak powiem :)

Opublikowano
9 godzin temu, ASZv3 napisał:

Normalna sól tj normalnie pyli xD  Ja ostatnio mam dostęp do super towaru w tym temacie, w tym luzem jakby ktoś chciał... po co te bagsy przewalać przy większych ilościach...

Akurat z tej jestem zadowolony, jest gruba, wiadomo że trochę pyli.

Raz trafiłem towar, na mój gust z domieszką wapna dolomitowego. Po otwarciu i wysianiu jednego worka , resztę zwróciłem.

Luvena można powiedzieć że pewniejsza firma niż towary pakowane przez zakłady zaopatrzenia rolnego😉 

Opublikowano

Panowie, jak odniesiecie się do tego "apelu" Grupy Azoty??      LINK:  << KLIKNIJ TU >>

Czy boją sie, ze zostaną z pełnymi magazynami drogiego towaru w magazynie. Skoro ropa w dół to i gaz też powninien spaść. OCzywiście spadek musi trwac kilka miesięcy, bo narazie pewnie kontrakty mają podpisane na wyższe ceny... 

Ja narazie się wstrzymuje z zakupami, głownie chodzi o składnik typu N, po w wielkie spadki K czy P lub polifosek raczej nie wierze. Bo to import a dolar/euro poszło w góre i tak narazie zostanie... 

U mnie na składach raczej spokojnie, idzie na bierząco towar ale z rozmów wynika, ze własciciele ostrożnie podchodzą do nowych zakupów, przedstawiciele handlowi mawołują ich na zakupy... Ale każdy boi się wtopić, bo jak spadą ceny to nikt nie kupi zbyt drogiego towaru...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v