Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Węgiel czy nawóz ze wschodu jest obarczony mniejszymi kosztami pracy. A to duży procent ceny produktu finalnego. Jakby nie patrzeć w ciągu 10 lat najniższa krajowa w Polsce wzrosła z 900 to prawie 2 tysięcy. A na wschodzie? Wypłata raz na 2-3 miesiące...

Opublikowano

Niedługo będą mówić że na wchodzie dopłacają do tego żeby móc popracować i dlatego tam tak tanio. Tam jest tak samo jak i u nas. Tylko jest taka różnica że w Rosji całą firmę trzyma to za ,,mordę'' kilku bogatych ludzi a reszta pracuje na to aby oni mogli zarobić jak najwięcej. Nie ma osób które biorą grubą kasę za nic. W Polsce wygląda to tak że ten najniżej zapiernicza na dyrektorków z całymi tabunami asystentek itd. A jeszcze dodatkowo musi to przynieść zysk państwu. 

Opublikowano

Na Ukrainie średnia wypłata to równowartość 450-500pln

Opublikowano
29 minut temu, matik123 napisał:

Niedługo będą mówić że na wchodzie dopłacają do tego żeby móc popracować i dlatego tam tak tanio. Tam jest tak samo jak i u nas. Tylko jest taka różnica że w Rosji całą firmę trzyma to za ,,mordę'' kilku bogatych ludzi a reszta pracuje na to aby oni mogli zarobić jak najwięcej. Nie ma osób które biorą grubą kasę za nic. W Polsce wygląda to tak że ten najniżej zapiernicza na dyrektorków z całymi tabunami asystentek itd. A jeszcze dodatkowo musi to przynieść zysk państwu. 

A ile jeszcze pośredników po drodze i z węgla który pewnie na kopalni kosztuje że 400 na składzie będzie kosztował 1000

• Like 1
  • Haha 2
Opublikowano

Bo w Polsce jak jesteś górnikiem to masz dożywotni deputat wegląwy ty i twoja cała rodzina odchodzisz z pracy po 15 latach  i jak to ma potem sie kalkulować ? Potem wychodzi wydobycie 1 tony węgla 500zł a na ukrainie 100zł 

Opublikowano
3 minuty temu, zkordalski napisał:

Bo w Polsce jak jesteś górnikiem to masz dożywotni deputat wegląwy ty i twoja cała rodzina odchodzisz z pracy po 15 latach  i jak to ma potem sie kalkulować ? Potem wychodzi wydobycie 1 tony węgla 500zł a na ukrainie 100zł 

Kur.. stanąłeś mi na odcisk. Gościu ja pracuję na kopalni i jak znasz temat tylko z opowieści przy piwie od kumpli albo zza ekranu (a wnioskuję po wypowiedzi że tak jest) to się nie wypowiadaj.

Rolnik tylko zasieje i samo rośnie, może robić Kiedy się mu chce, dostaje grubą kasę z unii na wszystko i te składki emerytalne.....

A teraz porównanie węgla do np pszenicy: jedno i drugie jeździ ze wschodu za niższą cenę.

Retopal ruski 710zł za tonę, polski 750zł (nawet z pewnej polskiej kopalni 670) a gdzie jakość tego ze wschodu?

• Confused 1
Opublikowano

"zasieję i samo rośnie, dostaję grubą kasę z unii na wszystko" tutaj też "znasz temat tylko z opowieści przy piwo od kumpli albo z zza ekranu", fajna hipokryzja 😁

• Haha 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Kur.. stanąłeś mi na odcisk. Gościu ja pracuję na kopalni i jak znasz temat tylko z opowieści przy piwie od kumpli albo zza ekranu (a wnioskuję po wypowiedzi że tak jest) to się nie wypowiadaj.

Rolnik tylko zasieje i samo rośnie, może robić Kiedy się mu chce, dostaje grubą kasę z unii na wszystko i te składki emerytalne.....

A teraz porównanie węgla do np pszenicy: jedno i drugie jeździ ze wschodu za niższą cenę.

Retopal ruski 710zł za tonę, polski 750zł (nawet z pewnej polskiej kopalni 670) a gdzie jakość tego ze wschodu?

Gadasz glupoty. Niee na kopalni tylko w kopalni sie pracuje. Wyplate masz placona z naszych podatkow i te swoje 13 i 14 i 18stki i nie wiem co jeszcze. Nadepnales mi na odcisk bo jestem rolnikiem 😁😃

Edytowane przez Franko75
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Rolnik pracuje wtedy kiedy trzeba a nie wtedy kiedy mu się chce , bo samo mu nie urosnie . Chyba że chwasty .

Wiadomo pod ziemią praca ciężka ale bez przesady że tylko górnicy pracują . Zanim dojedziesz na wyrobisko to pewnie mija z godzinę albo więcej popracujesz że 3 i już wracasz . 

Masz wcześniejszą emeryturę w wysokości której rolnicy mogą tylko pomarzyć  nie wspominając o 13, 14 i innych deputatach . 

Rolnik żeby dostać dotację musi się dobrze drapać po głowie żeby nie musiał ją później oddawać z odsetkami .

Nie zazdrość czegoś czego nie rozumiesz .

• Like 1
  • Thanks 3
  • Haha 3
Opublikowano
8 minut temu, Mich9 napisał:

"zasieję i samo rośnie, dostaję grubą kasę z unii na wszystko" tutaj też "znasz temat tylko z opowieści przy piwo od kumpli albo z zza ekranu", fajna hipokryzja 😁

Chiałem pokazać jak "to wygląda" (ale tak nie jest) na przykładzie rolnictwa, żeby zrozumiał 

1 godzinę temu, robercikj100 napisał:

Rolnik pracuje wtedy kiedy trzeba a nie wtedy kiedy mu się chce , bo samo mu nie urosnie . Chyba że chwasty .

Wiadomo pod ziemią praca ciężka ale bez przesady że tylko górnicy pracują . Zanim dojedziesz na wyrobisko to pewnie mija z godzinę albo więcej popracujesz że 3 i już wracasz . 

Masz wcześniejszą emeryturę w wysokości której rolnicy mogą tylko pomarzyć  nie wspominając o 13, 14 i innych deputatach . 

Rolnik żeby dostać dotację musi się dobrze drapać po głowie żeby nie musiał ją później oddawać z odsetkami .

Nie zazdrość czegoś czego nie rozumiesz .

Ja mogę zanieść chętnemu CV i proszę nie przesadzać z długością pracy, metry się liczą. To się tak wydaje ale często mamy "przybrane" godziny, a w pracy jesteśmy nawet godzinę wcześniej. Gdyby nie te dodatki to uwierzcie mi, że w byle jakiej firmie jest więcej, a człowiek zdrowszy.

1 godzinę temu, Franko75 napisał:

Gadasz glupoty. Niee na kopalni tylko w kopalni sie pracuje. Wyplate masz placona z naszych podatkow i te swoje 13 i 14 i 18stki i nie wiem co jeszcze. Nadepnales mi na odcisk bo jestem rolnikiem 😁😃

Oj kolego... ja pracuję w kopalnii prywatnej i nie znamy tutaj 14stek i innych deputatów, więc nie pracuje w budżetówce. 

Sam też jestem rolnikiem. 

A o górnikach też miałem takie zdanie i tu nie chodzi o to że sam nim jestem. O rolnikach też krążą różne informacje, "a w mediach ludzie (pseudoekolodzy i inne organizacje) prawdę mówią".

Jest wolny rynek, rozumiem... ale nie dopuśćmy jako rolnicy, jako górnicy, jako polacy! Do tego co się teraz dzieje. 

Życzę wam udanego startu w nowym sezonie 💪🏻

Opublikowano

Praca górnika jest bardzo ryzykowna to jak Rosyjska ruletka jedzie pod ziemię i nie wiadomo czy wyjedzie płaca powinna być godziwa , tak samo lekarza bo nas leczy .

Praca Rolnika jest ciężka , kiedyś była dziś są maszyny , traktory , kombajny ale słaba opłacalność bo kapitalista ma zarobić nie rolnik .

• Like 1
Opublikowano
2 godziny temu, Mecha napisał:

Sam też jestem rolnikiem. 

To po co piszesz takie farmazony? Zostaw kopalnie i zajmij się rolnictwem bo jak sam  napisałeś tam jest "lżej" 

Opublikowano

Ja mam takie ceny z cukrowni za buraki saletra ok 1080-1100, saletrzak z borem 1034, rsms 26 i 32 w tej samej cenie 885, ceny netto

W sumie saletrę mają troszkę taniej od ch......lu, ale ceny i tak dosyć wysokie

Opublikowano
Dnia 7.02.2020 o 11:52, WiesławZetor napisał:

Dalej kpijcie sobie z kupowania polskich produktów. Wolę dać 30 złotych więcej i siać Anwilem niż niepewną saletrą z Gruzji lub Litwy... Ale jak idzie pszenica z UPA to rwetes robicie od razu... 

Dnia 7.02.2020 o 13:12, WiesławZetor napisał:

Głupią macie mentalność. Kupiłem tira saletry, prosto z Anwilu, przyjechała przez Ampol Merol. Jeszcze cieplutka, zero grudek. Dałem 20 na tonie więcej, niż za gruzińską niewiadomego pochodzenia itd. Ile bym zaoszczędził? 500 na tirze. Mam rodzinę w Niemczech, tam takie myślenie, by nie kupić niemieckiego jest niedopuszczalne. Ale obcy kapitał lubi takich pożytecznych głupków 😂

bravo !!! mentalnośc ludzi w tym kraju to jest masakra, w kościele rece składa, a za chwile by drugiego za 100 zł sprzedał i jeszcze by sie chwalił jaką ma głowe do biznesu 

Opublikowano
18 godzin temu, skywalker89 napisał:

Ja mam takie ceny z cukrowni za buraki saletra ok 1080-1100, saletrzak z borem 1034, rsms 26 i 32 w tej samej cenie 885, ceny netto

W sumie saletrę mają troszkę taniej od ch......lu, ale ceny i tak dosyć wysokie

Jaka cukrownia?

Opublikowano

Jaki MacroSpeed? Optima, Perfect, inny, netto, brutto?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witajcie, poniżej zamieszczam listę 10 najpopularniejszych pytań dotyczących cen nawozów z jakimi sie spotykamy:
      Jakie będą ceny nawozów w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrzak w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować mocznik w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletra amonowa w 2025 roku?
      Jakie będą ceny nawozów wieloskładnikowych w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 4 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować polifoska 8 w 2025 roku?
      Ile będzie kosztować saletrosan w 2025 roku?
      Czy ceny nawozów pójdą w górę w 2025 roku?
      Co się będzie działo z cenami nawozów w 2025 roku?
      Zapraszam do wymiany opinii na temat cen nawozów, podawajcie proszę konkretne ceny nawozów u swoich dostawców, w poszczególnych powiatach. Informujcie czy cena dotyczy sprzedaży detalicznej czy są to ceny za dostawy całosamochodowe.
      Przykładowo niech to będą wpisy tego typu: powiat świdnicki, saletra Zaksan 33.5 - cena 1300zł netto - zakup całosamochodowy.
      Przy dyskusjach unikajmy poróżnień, wyzwisk, czy wycieczek politycznych. Rozmawiajmy merytorycznie, szanując rozmówcę i jego punkt widzenia.
    • Przez AgroMinerał
      Zainteresowanych proszę o kontakt pod numerem telefonu 577177974. Możliwy dowóz na terenie całej Polski. Produkt, suchy idealnie nadający się jako nawóz naturalny pod wszystkie rodzaje upraw.
       Chętnych zapraszam do kontaktu.
       Pozdrawiam 
      AB
    • Przez chabo
      Witam czy RSM 32 trzeba rozcieńczać wodą przed aplikacją w zbożach ?
    • Przez Bartek933
      Ceny nawozów utrzymują się nadal na bardzo wysokim poziomie. Cena i dostępność nawozu sprawia trudności z zaplanowaniem zakupów. Ciężko przewidzieć czy ceny będą spadać czy nieoczekiwanie będziemy obserwować ich wzrost

Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Przez Bartek933
      Szereg czynników w ostatnim roku wywindował ceny nawozów do niespotykanego poziomu. Każdy z nas jest dotknięty wysoką ceną nawozów jako jednego z podstawowych składników produkcji rolniczej. Końcówka ubiegłego roku przyniosła mały spadek w cennikach sprzedawców nawozów. 
      Jak myślicie? czy ceny będą spadać? jaki nawóz najlepiej kupić? 
      Proszę o podawanie cen, miejsca zakupu i wolumenu ton dla której sprzedający zaoferował tą cenę 
      Temat jest kontynuacją: 

• Dodaj nową pozycję...
v