Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
agroFakt.pl
Tylko na agroFakt.pl:

Aktualna sytuacja na rynku mleka

galeria
Dożynki 2025
Opublikowano

Mlekovita podwyżka za mleko od 1 stycznia  jeden grosz do jednostki tłuszczy  czyli od 3 nawet do 5 groszy jeśli ktoś ma taki tłuszcz 

Opublikowano

Z tego co pamiętam jak @ukaszProcho podawał ceny to nigdy 1,4 nie przekraczało i jeszcze na udział brali. Patrz jak mleczarnia płaci na przestrzeni kilku lat a nie kilku lepszych miesięcy w roku.

Opublikowano

A u mnie dziś odbierał  kierowca mleko z Mlekpolu to się martwił że mu mleko w cysterke nie wejdzie w ciągu tygodnia 3tyś  więcej mleka czyli tragedia nie ma z pasami.  U mnie wycielen najwięcej jest zawsze w październiku i listopadzie. Następnie luty i marzec A reszta miesięcy to luzik 

Opublikowano

To do Ciebie. No to mi się poje**ło. Przepraszam za zamieszanie.

Opublikowano
10 minut temu, greg1985 napisał:

A u mnie dziś odbierał  kierowca mleko z Mlekpolu to się martwił że mu mleko w cysterke nie wejdzie w ciągu tygodnia 3tyś  więcej mleka czyli tragedia nie ma z pasami.  U mnie wycielen najwięcej jest zawsze w październiku i listopadzie. Następnie luty i marzec A reszta miesięcy to luzik 

Dunki z Konrada sie cięła, stąd chwilowy wzrost. Ale z paszami wszędzie jest krucho. Ja już kilka lat próbuje zrobić zapas i mam na styk, albo zabraknie. Znajomi mieli kiszonek na rok do przodu i już praktycznie zapas znikł, jeszcze jeden suchy rok i nie jeden sie wylamie

Opublikowano

Krowy były i będą jeden zlikwiduje drugi dokupi i tak wkoło a jak nawet to wszystko je...nie to u mnie roboty wokół  oporowo rzucę to w pierony bez wielkich sentymentow i pewnie nie bede wyjątkiem 

Opublikowano
2 godziny temu, komizmo napisał:

Niestety, wbrew obiegowemu hurra optymizmowi co niektórych tutaj, uważam, że 2020 to może być ostatni względnie dobry, do "wytrzymania" rok w mleczarstwie. 

O kuźwa Jackowski dochował się następcy. 

• Thanks 1
Opublikowano

Jeździłem ostatnio trochę za rozsiewaczem po Podlasiu i powiem Wam, że ludzie są mocno zrezygnowani. Paszy mało, mgr zrealizowane, maszyny kosmicznie drogie i coraz mniej w kieszeni zostaje. Mimo iż cena jest niezła ( mlekpol, Mońki, polindus) to koszty nieubłaganie rosną. A gdzie mowa o kryzysie jak w 2015r i po 1.15zl doić, aż strach pomyśleć. 

Opublikowano
1 godzinę temu, damianzetor9540 napisał:

Radomsko to aktualnie dno i wodorosty. Mając 20 tyś miesięcznie nie przekroczy się tam nawet 1.3 zł 

Tam przypadkiem nie ma już problemów finansowych? Wydaje mi się że coś w tym jest bo za 2018 mieli stratę więc mogą ciągnąć złą passę i ratują się niska ceną skupu. 

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, Thomas2135 napisał:

Przeczytaj jeszcze raz swój post. Cena za grudzień będzie niższa względem tej za grudzień. Pomijając ten bełkot to czemu Ci potaniało jak faktur jeszcze za grudzień nie ma? 

Faktycznie źle napisałem.W grudniu miałeś premię do białka i tłuszczu po 2 gr.

W styczniu tylko do tłuszczu 1gr. różnica wyjdzie około 10 gr. 🙄

Edytowane przez SerafinKot
Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Mlekovita podwyżka za mleko od 1 stycznia  jeden grosz do jednostki tłuszczy  czyli od 3 nawet do 5 groszy jeśli ktoś ma taki tłuszcz 

Co najwyżej 4,5grosza bo do tylu Lyder płaci za tłuszcz

Opublikowano
1 godzinę temu, greg1985 napisał:

U mnie też z tego powodu kierowca narzekał🤔

Opublikowano

A ja ostatnio bylem na szkoleniu odnośnie rozrodu i zmniejszeniu kosztów produkcji i co mnie zaciekawilo ze do 2025 notowany bedzie wzrost produkcji mleka a po 2025 przewidywania sa naglego spadku. Wstalem zapytałem sie dalszego tego gościa to on mi kazal sie odwrocic i popatrzec na tych wszytkich zebranych i kazal zwrócić uwage na wiek wiec nas w wieku okolo 28 lat bylo uwaga dwoch a reszta to panowie po 50. Poprostu nie ma ludzi mlodych do pracy w rolnictwie a tym bardziej przy produkcji mleka. A jedyne czego ja sie obawiam jako mlody rolnik to zmian klimatycznych u nas tj okolice Kalisza przez grudzień spadlo 15 l wody gdzie w roku ubiegłym bylo tego deszczu 45 l i jezeli styczen luty marzec utrzyma sie w tego rodzaju suszy to obawiam sie jeszcze gorszej suszy niż w 2019. Bo koszty produkcji jako tako nie zdrozalo nawozy nawet tańsze, pasze mi dzisiaj przywieźli to 10 zl na tonie tansza, ziarna kukurydzy porównywalne do roku poprzedniego, wet za wizyte tyle samo bierze, paliwo drozsze o 7 gr.

A co do ceny to my w Kaliszu jako grupa mamy taka sama cene mleka jak w centrali lydera teraz ta podwyzke mamy 1 gr do jednostki tl, ale nie mieliśmy premi na koniec rok ale to dlatego ze mi jako my jestesmy Grupa Producentow a nie kolejny oddzial Mlekovity.

Opublikowano
2 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

@Adamqq3 Ale pani w skupie mówiła że niebawem się połączycie z Mlekovita i wtedy premie będą normalnie jak dla innych członków

To czy sie połączymy to jest nasza decyzja, bo jest pare duzych problemów które napewno beda poruszone na najbliższym zebraniu. I wszystko sie okaże.

Opublikowano (edytowane)

Żeby były premie to Kalisz musi oficjalnie funkcjonować jako Mlekovita a dostawcy  (chętni ) uiścić wpisowe tzn. 6000zł potraconych na wypłacie w ciągu roku. Takie dostałem info, gdy podpisywalem umowę a jak faktycznie będzie to zobaczymy.

Edytowane przez chuck00
Opublikowano
1 godzinę temu, chuck00 napisał:

Żeby były premie to Kalisz musi oficjalnie funkcjonować jako Mlekovita a dostawcy  (chętni ) uiścić wpisowe tzn. 6000zł potraconych na wypłacie w ciągu roku. Takie dostałem info, gdy podpisywalem umowę a jak faktycznie będzie to zobaczymy.

Ja nie musze nic wplacac bo moj tata byl starym dostawca OSM Kalisz i zostawil udzialy i nie musze nic wplacac😁 wrecz jeszcze oni beda musieli mi kase oddac 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v