Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przyglądając się głębiej sytuacji OSM Radomsko to trzeba trzeba szczerze sobie powiedzieć że tą spółdzielnię rozpieprza sami właściciele czyt dostawcy rolnicy.  Jeśli główny prezes staje i mówi że sytuacja ekonomiczna podmiotu jest zła i potrzebuje pozwolenia rady do rozpoczęcia rozmów nt połączenia z inna spoldzielnia po czym rada się nie zgadza to ja tu czegoś nie rozumiem. Później będzie płacz że mleczarnia pada że za mleko nie płacą itd chłopy zacznijcie myśleć to jest XXI wiek. 

Opublikowano
6 minut temu, grzesiu napisał:

Przyglądając się głębiej sytuacji OSM Radomsko to trzeba trzeba szczerze sobie powiedzieć że tą spółdzielnię rozpieprza sami właściciele czyt dostawcy rolnicy.  Jeśli główny prezes staje i mówi że sytuacja ekonomiczna podmiotu jest zła i potrzebuje pozwolenia rady do rozpoczęcia rozmów nt połączenia z inna spoldzielnia po czym rada się nie zgadza to ja tu czegoś nie rozumiem. Później będzie płacz że mleczarnia pada że za mleko nie płacą itd chłopy zacznijcie myśleć to jest XXI wiek. 

może prób się boją?

Opublikowano (edytowane)

Boją się prób?  A jak kierowcy leją wodę a rolnicy z nimi kombinują to ja się pytam co.to jest? Okradanie siebie i innych. Broniszewski chciał dobrze bo nie od wczoraj tam pracował.  Sami przedstawiciele właścicieli zadecydowali.  

Niby w tym roku kilka mln na plusie są ale sami widzicie czyim kosztem z kogo się żywią jakie płacą ceny w skupie.  

Takim myśleniem w Łódzkim nigdy nie będzie normalnych cen skupu.

Edytowane przez grzesiu
Opublikowano
11 godzin temu, lawa3p napisał:

Ja przy ilości 12 tys litrów 1,29 zł  za poprzedni miesiąc dostałem także te 5-9 gr możesz mniej dostać za ilość

Dobre 50 groszy w tylek podług mlekpolu,czyli ok. 7000 zł w ogon,a w roku🙆‍♂️

Opublikowano
11 godzin temu, grzesiu napisał:

Boją się prób?  A jak kierowcy leją wodę a rolnicy z nimi kombinują to ja się pytam co.to jest? Okradanie siebie i innych. Broniszewski chciał dobrze bo nie od wczoraj tam pracował.  Sami przedstawiciele właścicieli zadecydowali.  

Niby w tym roku kilka mln na plusie są ale sami widzicie czyim kosztem z kogo się żywią jakie płacą ceny w skupie.  

Takim myśleniem w Łódzkim nigdy nie będzie normalnych cen skupu.

Oczywiście że się boją prób. U mnie na wsi biorą 4 mleczarnie, choć w zasadzie prawdziwe mleczarnie to dwie, ja do Mlekovity i znajomy do Włoszczowej, i my wiemy za co doimy. Pozostali oddają do złodziejów, bo ciężko ich nazwać mleczarniami - Radomsko i Pajęczno. Już nie liczę ile to razy pytali, bo zawsze pada jedno pytanie - a jak próby? 

Doją za bite 30-40 gr mniej, a to ich dalej nie motywuje żeby coś zrobić i zmienić podmiot. 

Ich strata

Opublikowano
24 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Oczywiście że się boją prób. U mnie na wsi biorą 4 mleczarnie, choć w zasadzie prawdziwe mleczarnie to dwie, ja do Mlekovity i znajomy do Włoszczowej, i my wiemy za co doimy. Pozostali oddają do złodziejów, bo ciężko ich nazwać mleczarniami - Radomsko i Pajęczno. Już nie liczę ile to razy pytali, bo zawsze pada jedno pytanie - a jak próby? 

Doją za bite 30-40 gr mniej, a to ich dalej nie motywuje żeby coś zrobić i zmienić podmiot. 

Ich strata

Niestety taka mentalność ludzi i z tym ciężko jest żeby kogoś przekonać. 

15 godzin temu, lawa3p napisał:

Ja przy ilości 12 tys litrów 1,29 zł  za poprzedni miesiąc dostałem także te 5-9 gr możesz mniej dostać za ilość

To ja za mniejsze litry dostaje tyle co ty. 

Prywatna mleczarnia. 

Opublikowano

Surowiec surowcem ale jak spółdzielnia leci sobie w kulki to o czym mowa.🤨

Opublikowano
6 minut temu, Unexpected napisał:

W czym jest problem by te próby których się boją dobrze wychodziły? Z czego to wynika że to jest takie straszne w obecnych czasach?  Czystość doju?

Czy tylko czystość doju wystarczy ? .

Karmienie na wysokim poziomie nie dotyczy byle czym karmi byle jakie mleko jak to jeden krowiarz powiada znajomy krowa ma mleko na języku .

Opublikowano
4 minuty temu, PRIMO napisał:

Surowiec surowcem ale jak spółdzielnia leci sobie w kulki to o czym mowa.🤨

No leci ale mimo to trzymamy się tego G bo próby przechodzą.  G produkujemy i całe G za to otrzymujemy.  SUPER. 

Opublikowano

Chłopie nie mieszaj tu spraw które nie mają prawa na dziś się zadziać, bo żadna mleczarnia nie przepuści antybiotyku w mleku 

Opublikowano
1 godzinę temu, grzesiu napisał:

To ja się pytam co oni za surowiec oddają bo to chyba nie mleko. Ludzie trochę cywilizacji a nie tylko narzekać że ten czy tamten słabo płaci.  

Aby białe, nie ma czegoś takiego że qq się psuje czy bele. Wszystko krowy zjedza

Opublikowano
2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Gość z okolicy ma gronkowca i nic z tym nie robi. Jalowki zdychają ale taka widać kolej rzeczy 

sam masz gronkowca i nawet o tym nie wiesz. No chyba że trzy krowy masz to możesz nie mieć. Bo jak więcej i wiesz jak wygląda weterynarz to mogę iść o duże pieniądze, że znalazł bym go u ciebie

Opublikowano (edytowane)

Tylko jest kilka odmian tak? Mi wet nie zaleca wyprzedania połowy stada i dezynfekcji budynków. Nie mam jako takiego problemu z zapaleniami bo że 3 krowy na rok może złapią. Tam to wprost mu powiedzieli żeby większą część na uboj oddał, dezynfekcja i coś tam jeszcze. Takie zapalenia żeby krowa nie miała sily wstać to na pewno z nadgorliwości się biorą... Ale dużo sztuk ma, aby coś miało dach to już powstawiane. 

Edytowane przez gregor1284
Opublikowano
komizmo napisał:

2 godziny temu, gregor1284 napisał:

Gość z okolicy ma gronkowca i nic z tym nie robi. Jalowki zdychają ale taka widać kolej rzeczy 

sam masz gronkowca i nawet o tym nie wiesz. No chyba że trzy krowy masz to możesz nie mieć. Bo jak więcej i wiesz jak wygląda weterynarz to mogę iść o duże pieniądze, że znalazł bym go u ciebie

jest gromkowiec i gromkowiec🤣

Opublikowano

Największe problemy z gronkowcem mają użytkownicy separatorów tz.wiatrówek.Mleko wiruja problem komórek somatycznych maskuja do momentu az pojawia sie problem z podwyższoną iloscia bakterii a wtedy jest pozamiatane.

Opublikowano

Gronkowca na oborze praktycznie ma każdy byle tylko nie byl to złocisty  reszta  to pryszcz podobnie jest  z coli to bakterie środowiskowe ale żeby  jałówki przez gronkowca zdychaly🤔

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v