Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, przezuwaczka napisał:

W tym rzecz, że ty też się mylisz. W łapę dać jest łatwo czy kierowcy czy takiemu pseudoekologowi. Kontrolują to tacy jak piszesz, ale w teren pójdą idealiści i fanatycy. Takich jest mnóstwo i wtedy kasa nic nie pomoże. 

Fanatycy? Ich jest garstka. Żaden normalny człowiek nie porzuci swojego życia i pracy żeby realizować durne ekologiczne ideologię które się kupy nie trzymają. Ty mówisz zupełnie o czymś innym niż ekolodzy. Im chodzi o fizyczne cierpienie zwierząt. Dlaczego mówisz o komórkach? Bo nie znasz nikogo kto by faktycznie krzywdził zwierzęta. Ja też a na wsi wychowuje się od dziecka. Dla nich tak samo wszyscy hodowcy jesteśmy bandytami. Nie widzisz że ekolodzy są tam gdzie jest jakiś interes?  Tu nie chodzi o ideologię tylko i wyłącznie o pieniądze. 

Opublikowano
Miejmy nadzieję że rząd cofnie się pod presją rolników co nie zmienia faktu że cała unia europejska prze ku eko i zechce nam w końcu ograniczyć produkcję i nie będzie tak że na 20 ha własnych będzie 50 krówek + młodzież.Do tego opłaty za metan jaka Holandii i produkcji połowa zostanie...
  • Like 1
Opublikowano

Znam wielu takich, co krzywdzą zwierzęta niestety😞 i mnóstwo takich z miasta, którzy przyjdą do nas z misją "ratowania świata", bo uwierzą tym ekologom. Nie rozumiesz chyba, jak ogromna jest skala niewiedzy ludzi i jak silna jest ta ideologia. Somatyka to przykładowy temat i tępię jak mogę ignorowanie tego tematu, bo to jest czubek góry😔

Opublikowano

Chodzi o to ,ze rolnicy zaniedbali sprawowanie nadzoru nad spółdzielnia mleczarska w efekcie wiele gospodarstw upadło,a teraz jak rolnicy nie upomna się o swoje interesy to pis doprowadzi do upadku tysiecy gospodarstw.Sytuacja z grajeawa pokazuje ,ze jednosci nie ma wsrod rolników,ci ktorzy chcieli zdrowych relacji na lini rolnik -zarząd spółdzielni zostali w wiekszosci odwolani glosami innych rolnikow a zarzad robi co chce.Tak samo pis dostałwładze w durzej mierze dzieki rolnikom a teraz postanowili unicestwic rolnictwo.Brawo dla tej Pani za ten przekaz i radze ruszyc cztery litery by po naszej pracy ne pozostał przykry widok pustych obiektow inwentarskich.

• Like 1
Opublikowano
11 minut temu, audia424 napisał:

Chce zacząć od zera produkcje mleka . Mam pytanie potrzebne sa jakieś udziału czy jakieś limity mleka czy poprostu zaczynam od początku bez żadnych komplikacji ???

Najpierw się mocno zastanów nad tą decyzją!!!!

Nic nie jest potrzebne

Opublikowano
12 minut temu, audia424 napisał:

Chce zacząć od zera produkcje mleka . Mam pytanie potrzebne sa jakieś udziału czy jakieś limity mleka czy poprostu zaczynam od początku bez żadnych komplikacji ???

Ty usiądź przemyśl to jeszcze raz a potem no..... jeszcze raz by później nie  żałować 

Opublikowano
audia424 napisał:

Produkcja mleka to nie takie hop, zastanów się na spokojnie, pytanie czy masz jakieś pojęcie o żywieniu,chorobach i innych sprawach bo możesz zakończyć produkcje niż zaczniesz na dobre na tym wychodzić na plus

Opublikowano

Wszystko zależy od areału jaki masz jak mało to można spróbować warzyw ale to musisz mieć ludzi do pracy, jak więcej to roślinna plus jakiś etat poza gospodarstwem jeśli idzie to pogodzić.

Opublikowano

@audia424 składaj na  premię na pozarolniczą, przy tym co się dzieje z rolnictwem chyba nie jest to takie głupie wyjście. 

Mi przyznali premię 150tys, miałem zrezygnować po batalii z prowadzącym nad zbyt dużym sprzętem, za nic nie chce chłop ustąpić. Ale teraz tak się zastanawiam brać co dają i szukać pieniędzy na boku. Nie ma się co oszukiwać, że będzie coraz więcej takich akcji jak ta j**ana piątka karakana. Ta  eko chołota i eko trendy szerzyć się będą. 

Tymczasem zbroimy się na wtorek na Warszawę Panie i Panowie 💪

• Like 1
Opublikowano

Opłacalność każdej branży w rolnictwie spada i nie zanosi się aby to się odwróciło. Ja po 10 latach nie widzę dla siebie perspektyw w rolnictwie. A też zaczynałem praktycznie od zera

• Like 2
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, audia424 napisał:

To co proponujecie produkować w gospodarstwie zeby cos zostało w gospodarstwa ??

To nie  chodzi o to zeby Cię zniechęcać ale jest to inwestycja w sprzęt  w obsade obory co nie jest wcale proste .Ktoś kto już kilka lat ciągnie ten wózek chociaż kola skrzypia to jeszcze będzie  to robił ale jak masz tylko jakąś alternatywę to pomyśl nad tym ,wiem  co mówię  bo mam dwóch synów i żaden  nie pała miłością do krów i dojenia i nie patrz na te fendy i john deery bo jest to okupione neprawde harowaniem a często też  mega kredytami

Edytowane przez Łolek
  • Like 2
Opublikowano

@galan99 tak jak piszesz to było w latach 70 ze nieuki którym się nie chciało uczyć zostawili na glebie i dlatego mamy teraz poniekąd takie rolnictwo. dziś na gospodarstwie zostają wykształceni młodzi pracowici ludzie którzy mają głowę na karku z pomysłami i wiedzą. idioci jak juz zostaja to Ty powiedziałeś to za rok dwa ziemia jest na sprzedanie a oni idą do pracy u ogrodnika ale muszą być i tacy żeby inni mogli kupić ziemię i się rozwijać

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Tak było w latach 70 i tak jest znów teraz. No chyba że tatko obdaruje z 50 ha przyzwoitej klasy ziemi na własność

10 lat temu jak byłem na studiach to na etacie zarabiało się 1200. Jak ojciec sprzedał 2 byki za 12 tys, czy dostać 10 tys za mleko to były konkretne pieniądze. A dziś? Dziś mój 20 letni szwagier za wykończeniowce zarabia lepiej ode mnie. Takie są fakty

Edytowane przez krzysieek
  • Like 1
Opublikowano
16 minut temu, gosciu506 napisał:

@galan99 tak jak piszesz to było w latach 70 ze nieuki którym się nie chciało uczyć zostawili na glebie i dlatego mamy teraz poniekąd takie rolnictwo. dziś na gospodarstwie zostają wykształceni młodzi pracowici ludzie którzy mają głowę na karku z pomysłami i wiedzą. idioci jak juz zostaja to Ty powiedziałeś to za rok dwa ziemia jest na sprzedanie a oni idą do pracy u ogrodnika ale muszą być i tacy żeby inni mogli kupić ziemię i się rozwijać

Rozwijać się dobre sobie . Ale za***rdalać nikt nikomu nie zabrania można . Wykształceni ludzie zostają na roli koń by się uśmiał .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v