Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, grzesiu napisał:

Jeden incydent sprzed wielu lat. Ja np będąc wspólnikiem w spoldzielni czyli każdy udziałowiec np mlekpolu byłbym za tym aby jak najbardziej utrudniać odejście do innych podmiotów odbierajacych mleko. Ponieważ to on odchodzi ze spółki i tak naprawdę zdradza was dla swoich korzyści majątkowych więc nadal nie kumam o co Wy się bijecie. 

Pies ogrodnika - sam nie może, ale komuś też nie da.

Idąc tym tkiem rozumowania to twoim zdaniem członkostwo w mlekpolu powinno być dożywotnie i dziedziczone z oca na syna - czyli zwykłe niewolnictwo.

3 minuty temu, grzesiu napisał:

zacznijcie myśleć kryteriami biznesu nie ideologii. 

więc dlaczego rolnik ma oddawać mleko do mlekpolu dgy może do Piątnicy lub Giżycka?

Opublikowano

On własne pisze żeby oddawać dla ideologii bo przecież jak to można myśleć o własnym interesie /biznesie.... Najpierw to neguje a potem wzywa do myślenia biznesowego..... Cyrk na kołach i przypadek dla specjalisty😋

Opublikowano
14 minut temu, grzesiu napisał:

Was to śmieszy a mnie bardzo martwi. Dawno pisałem - zacznijcie myśleć kryteriami biznesu nie ideologii.  Dziś poprzez takie myślenie i Wasze działanie co raz więcej spółdzielni ma poważne kłopoty które nie są rozwiązywane w sposób cywilizowany jakby sztuka biznesu to nakazywała.  Więc nie miejcie później pretensji do prezesów upadłych spoldzielni że to ich wina BO TO WASZA WINA! 

Czyli ci co odeszli do Piątnicy myśląc kategoriami biznesu to zrobili dobrze czy zdradzili i zrobili źle??? 🤔

Opublikowano

To wyobraź sobie że masz gospodarkę na spółkę i co gdy on będzie chciał się oddzielić od Ciebie oddasz mu majątek tak bez walki A sam zostaniesz z kredytami? Prowadząc tak specjalistyczne gospodarstwa zarządzający tak dużymi kapitalami uważam że jesteście bardzo inteligentnym biznesmenami tylko musicie zmienić myślenie jak sobie zrobić dobrze A nie tym którzy Was zostawiają.  Zacznijcie martwić się o swój biznes . 

2 minuty temu, kr9292 napisał:

Czyli ci co odeszli do Piątnicy myśląc kategoriami biznesu to zrobili dobrze czy zdradzili i zrobili źle??? 🤔

Jeśli nadal jesteś dostawcą mlekpolu to uważam że z Twojego punktu widzenia zrobili źle bo zostałeś zdradzony dla kilku srebrników.  

Opublikowano

A co mnie to obchodzi że chce zmienić mleczarnie ja z nikim ślub i nie brałem. Podobno dużo ludzi chciało odejść do Piątnicy  nawet całe wioski ale za to że trzeba płacić udział Chyba dużo zrezygnowali ale parcie na szkło duże. Pewnie za rok to samo ale do Piątnicy  trzeba podanie już w styczniu składać 😆

Opublikowano

Właśnie o niego się martwimy. Koszty są coraz większe a nam zostaje coraz mniej. Zużyte maszyny trzeba wymienić a wy nam próbujecie wmówić że mamy wam oddawać mleko za darmo w ramach czyjejś ideologii. Ku*wa przecież wy nie jesteście kaczorem ze na tym w ogóle się nie zna a chcecie zrobić to samo co on robi teraz

Opublikowano

A jaki majątek i komu kiedykolwiek oddala SM ?do jakiej spółki ty to porównujesz..... Do wyzysku chłopa w SM? 

Opublikowano
5 minut temu, grzesiu napisał:

Jeśli nadal jesteś dostawcą mlekpolu to uważam że z Twojego punktu widzenia zrobili źle bo zostałeś zdradzony dla kilku srebrników.  

Czyli co powinni zrobić? Doić za grosze czy wyje*bać prezesa i radę?

Opublikowano

Każda spoldzielnia oddaje udziały bo to jest Twój kapitał zainwestowany w tę spółkę.  O ile ów spoldzielnia nie upada i ma z czego zwrócić udziały. 

Z tego co rozmawiam do dostawcami Mlekpolu I innych spoldzielni to tym pierwszym po ostatnich podwyżkach buzia się cieszy i złego słowa nie powiedzą.  

Opublikowano (edytowane)

Mój kapitał to jedno a niczyj majątek który ponoć jest moj/nasz to poprostu kołchoz i wyzysk... 😋Spółdzielnia nie jest spółka i nigdy nie będzie..... Czleku co ty tu wypisujesz? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Dokładnie wspólne czyli niczyje a w praktyce prezes i najwięksi udziałowcy, którzy uważają się za boga i cara w jednej osobie. Kiedyś jednemu prezesowi powiedziałem że ludzie mało w firmie zarabiają, on na to że najniższą krajową mają i czego oni chcą. Zapytałem czy on za tyle by pracował? Obruszył się i powiedział że on to jest on i tyle z ch... było rozmowy. Tak jak było w Sudowi. pospolici rolnicy mieli po 1pln za mleko a kolega prezeski 1.7 płacone w dwóch fakturach żeby ktoś się nie wpatrzył.

• Like 1
Opublikowano

Ty nie rozumiesz co piszesz to jak to można rozumieć.... Sam stajesz w trzech postach w sprzeczności do tego co pisałeś przed chwilą 😋... Właśnie tacy ludzie siedza  w radach, zarządach itp  w SM i to jest przyczyną upadku wizerunku i sensu spółdzielczości i nie tylko 

3 minuty temu, grzesiu napisał:

Najwyraźniej nie rozumiesz co napisałem. 

Opublikowano
45 minut temu, vat napisał:

Nigdzie nie napisałem, że mleczarnia zachowała się OK - chodziło o to, że nie wszystko co ustali prezes jest legalne i musimy się na to godzić. Swoją drogą jeżeli prezes, lub ktokolwiek inny, wymyslił taki myk (który ostatecznie okazał sie nielegalny) powinien za to beknąć np. brakiem premi. Ale odsteki i tak zapłaciliśmy my - rolnicy.  

Sorry, z tego wszystkiego wrzuciłem cię do worka z grzesiem...

No nie ogarniam. Jebanie dostawców jest biznesem, którego drogą mleczarnia musi się kierować. Rolnik, który kieruje się biznesem, odchodzi do innej mleczarni jest j**anym zdrajcą i trzeba go ukarać. 

Grzesiu, mam dla ciebie wiadomość

- Do choroszczy

-Na badania?

-Na stałe!

• Like 1
Opublikowano

To gdyby kiedyś prezes Wam się zmieniał, pamiętajcie słowa Grzesia o interesie zakładu i zmieńcie umowę, zwłaszcza zapis o odprawie. Po co spółdzielnia ma tracić pieniądze. 

• Haha 1
Opublikowano

A jakbyście tak zlikwidowali spółdzielnie? Nikt was j..ać nie będzie. Najlepiej wpuścić spółkę z zagranicznym kapitałem. 1 rok może 2 będziecie doić za 1,60. Zaciągniecie kredyty na nowe większe obory. W 3 roku jak już będziecie uwiązani do nich jak pies na łańcuchu to zrobią 1 zł za litr. Tak już zrobili i w branży mięsnej i w cukrowniach. Pomyślcie proszę...

• Thanks 1
Opublikowano

Weź nie pie%rdol. Skoro da się doić we własnej spółdzielni za 1.8 czego przykładem jest piatnica to wystarczy zrobić porządek u siebie i niczego nie trzeba likwidować.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Czemu Piątnica tyle płaci? Bo konsumenci są w stanie za ich produkty zapłacić więcej, z drugiej strony dokupują tanią śmietanę w przerzucie i zarabiają na innych mleczarniach. Masło w Lidlu w promocji za 17 zł/kg. Chociażby na głowie stali w marketingu to im z tej ceny masła nie wyjdzie 1,80 zł za litr dla rolnika.

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano

Nie zarobią na maśle to zarobią na śmietanie i dziesięciu innych rzeczach. To że płacą dużo lepiej jest faktem nie podwazalnym!!!  Skorokonsumenci są w stanie zapłacić za ich produkty więcej to może trzeba iść w tym kierunku albo zmienić ludzi którzy się tym zajmują niech wprowadza inna strategie.

Opublikowano

Jak stracą tyle na maśle to uwierz na innych produktach wysokotłuszczowych nie da się tego odrobić. Widziałeś masło z piątnicy w promocji za 3 zł? To sieci dyktują ceny produktów. Można zmienić marketingowca, dyrektora itd. jak najbardziej bo zawsze to nowe spojrzenie i chęci do pracy. Najbardziej dziwi mnie układ w tym kraju gdzie mleko sprzedawane jest nie między spółdzielniami tylko przez kilku pośredników i to nie zawsze są firmy z polskim kapitałem. I przez to jedni doją za 1 zł, inni za 1,40-1,50, a Ci za 1,80 to powinni tych dojących za 1 zł po rękach całować że na nich pracują.

Opublikowano
51 minut temu, Dream1990 napisał:

Czemu Piątnica tyle płaci? Bo konsumenci są w stanie za ich produkty zapłacić więcej, z drugiej strony dokupują tanią śmietanę w przerzucie i zarabiają na innych mleczarniach. Masło w Lidlu w promocji za 17 zł/kg. Chociażby na głowie stali w marketingu to im z tej ceny masła nie wyjdzie 1,80 zł za litr dla rolnika.

Kolejny raz mówię.... Serek Łaciaty do smarowania  w każdym sklepie droższy od odpowiednika z Piątnicy, żadne zaklinanie rzeczywistości tego nie zmieni....widać cokolwiek dały naciski rolników, jeśli mamy dwie podwyżki. Presja ma sens.

Opublikowano (edytowane)

Kupuje tani surowiec z rynku i na nim zarabia bo marże na produktach ma wyższe niż konkurencja.

Cofnijcie się do czasów gdzie były limity produkcji, dobrze płaciły mleczarnie z nadmiarem surowca które można było upłynnić w kraju lub za granicą za dobre pieniądze. Po zniesieniu limitów sytuacja się odwróciła. Piątnica wykorzystała tą szansę. Surowiec nie rósł im w takim tempie jak gdzie indziej i do tego nie przyjmowali dostawców. Marketing wysoko-marżowo sprzedał produkcję z własnego skupu. Dodatkowo jak trzeba było dokupili śmietany z rynku za połowę wartości. Dobry biznes. 

Edytowane przez Dream1990
Opublikowano
DanielFarmer napisał:

Mlekpol jeśli chodzi o wyniki czy to komórek,bakterii czy to tł/białko nigdy nie miałem zastrzeżeń choć mogli by za drugie miejsce po przecinku płacić bo często jest np 3,28 bi a wynik 3,2 i za tyle płacą.Wszystko dobrze , wszystko pięknie tylko cena jakaś taka chujowa i tego mi nikt nie przetłumaczy że tak nie jest.Skoro gospodarstwo 40-50 krów traci średnio rocznie minimum 80-100tys do Piątnicy to jest przepaść i żadne mydlenie oczu Grzesia tu nie pomoże

to przenieś się do Piatnicy proste

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v