Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, Marcin133 napisał:

U nas właśnie jeden zakończył produkcję. Ok 40sztuk wszystkiego mial -15 krów, dwóch chłopaków żaden nie chciał maja robotę dobra i czas na wszystko.

A kim oni sa i gdzie mieszkaja.

Opublikowano

U mnie w okolicy już chyba szalenica sie kończy. Poszło 7 ha ziemi po 50, 3-4 klasa, a sprzedający chciał 80. Przynajmniej 3/4 nie ma następców, albo nie rokują na przyszłość. Zaboli to mleczarnie

Opublikowano

Dopóki mleczarnie będą prywatnymi folwarkami kilku osób to ludzie będą rezygnować bo ile można doić za ochłapy. Teraz cena powinna być minimum 1,6 -1.7 netto. Wtedy można by było zatrudnić dwóch pracowników żeby mieli co jakiś czas wolne i dać dobra pensję.

Opublikowano

Mam nadzieję, że mleczarnie zaboli, zawiozłem wałek z prasy do naprawy 2 lata temu i teraz. 2 lata temu spec zechciał 100zł, dziś 280zł. A cena mleka? Co to w ogóle ma być? Miałem ciągnąć interes do 50tki, ale chyba skończę grubo wcześniej. Do tego parametry. Co roku tak samo krowy żywione. W tamtym roku białko nie spadało poniżej 3,2 a teraz 2,9. Szkoda że spod oceny wyszedłem. Jeszcze 2 lata MR i będzie wolność wyboru...

Opublikowano

Zarzad OSM w Piatnicy informuje,ze za m-c lipiec bedzie wyplacona premia w wysokosci 30 gr do litra mleka.Od lipca podwyzka 1gr do jednostki bialka.

Opublikowano

11 minut temu, suchy330 napisał:

Zarzad OSM w Piatnicy informuje,ze za m-c lipiec bedzie wyplacona premia w wysokosci 30 gr do litra mleka.Od lipca podwyzka 1gr do jednostki bialka.

To może jeszcze napiszesz, ze wam tiry z masłem nie giną i mleczarnia nie opłaca faktur za naprawę prywatnych maszyn 9_9 

Opublikowano
55 minut temu, suchy330 napisał:

Ja pierd.le. To jest prawdziwa spółdzielnia. Za wrzesień premia kukurydzianą następne 30 groszy. W pozostałych spółdzielniach liczą się tylko stoleczki. 

Opublikowano

vat napisał:

3 minuty temu, tay29 napisał:

nawet paszy nie kupują dla wybranych gospodarzy? 🤣

No w to, to już nikt napewno nie uwierzy

chcesz to wierz nie to nie ale faktury szły na spoldzielnie termin 7 dni i zawsze na czas płacone bylo🤣

Opublikowano
4 godziny temu, tay29 napisał:

chcesz to wierz nie to nie ale faktury szły na spoldzielnie termin 7 dni i zawsze na czas płacone bylo🤣

Z tego co chodzą słuchy to wcale bym się nie zdziwił gdyby tak sie działo, a moja reakcja na Twój post miała być żartem.

Opublikowano (edytowane)

mleka nie zabraknie , wystarczy spojrzeć na zach . europy co roku spora grupa rolników rezygnuje a mleka nie ubywa . tak samo w polsce za 10 -15 lat zostanie połowa dostawców a mleka przybedzie , dopłaty do litrów to sprytne posunecie mleczarni ale nie tylko bo całego przemysłu  rolnego , chcesz zarabiać to produkuj wiecej czy to odstawa mleka czy swiń  itd..   nieraz te 20-30 gr dopłaty do ilosci to cały zarobek , wiecej produkujesz totaniej kupujesz  czy nawozy czy sruty bo bierzesz cały skład itd.

Edytowane przez jarecki
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v