Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

U mnie w rodzinie będzie za 2-3 lata likwidował chociaż i tak już połowę sprzedał. Drugi  nie ma następcy. Chociaż już nie raz pod krowami zasłabł to chyba będzie doił aż zabraknie sił. 

Opublikowano
kr9292 napisał:

Spokojnie teraz nikt nie ma kasy bo dużo wydatków, jesienią jak dopłaty wpłyną  zacznie sie szaleńca na jałówki. A tak nawiasem ja też chyba za rok sie zwijam.

Chyba niedawno były plany obory ?

Opublikowano

Przestańcie żartować. Bo mnie już kręgosłup boli .

A mi łąki zalało. A wody polskie ośmiorniczki zajadają i nie odpisują na email i wiadomości. 

Kuzyn 80m oczyścił ale dalej za mokro było. Znajomy się zakopał nie da rady nic zrobić. Tylko mogę popatrzeć jak kaczki pływają. Dobrze że mam kilka ha za gruntach i nutry home. 

Opublikowano
1 godzinę temu, kr9292 napisał:

Spokojnie teraz nikt nie ma kasy bo dużo wydatków, jesienią jak dopłaty wpłyną  zacznie sie szaleńca na jałówki. A tak nawiasem ja też chyba za rok sie zwijam.

A jeszcze kilka dni temu pisałeś że dasz 200 tyś aby tylko Cię przyjęli do Piątnicy i będziesz doil. 

• Haha 2
Opublikowano

A wczoraj do piatnicy się przeniosłeś 😂😂

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Krowiarka napisał:

5000 netto ceniłam porody od sierpnia do stycznia, a małe po 1000,00 netto. Sama kupowałam takie po 1500,00. Gdzie te czasy? 😉

Małe tzn ile mają czasu bo coś bym kupił. Jak coś to pisz na priv. 

Może ktoś inny ma jaloszki małe takie przynajmniej od 4tyg z obory spod oceny. Podlaskie 

Edytowane przez artek27
Opublikowano

Plany na oborę już są dawano. A na silosy leżą już z 10 lat. Jeżeli załatwicie mi miejsce w Piątnicy dam wam trzem po 100k. Zgodzicie sie chyba ze mną że dojenie po 1.85 a 1.45 to przepaść. I o ta przepaść chodzi

Opublikowano

Plany na oborę już są dawano. A na silosy leżą już z 10 lat. Jeżeli załatwicie mi miejsce w Piątnicy dam wam trzem po 100k. Zgodzicie sie chyba ze mną że dojenie po 1.85 a 1.45 to przepaść. I o ta przepaść chodzi

Te 1.85 to przesada, znajomy ostatnio pisał o 1.48 netto w Piątnicy, stado 200+ tyle że wydajne i parametry takie se średnie.

Opublikowano
Troker1979 napisał:

Ten rok jakoś mi daje popalić, awaria goni awarię, brakowania w stadzie a trawy dużo jak nigdy. Cena nie zmienia się od lat, nie liczysz już na podwyżkę a modlisz się by jeszcze nie było mniej a na to się chyba bardziej zanosi. Było chyba takie półrocze chyba ze dwa lata temu że dało się z 10 tys odłożyć miesięcznie to jakiś komfort psychiczny był a teraz od wypłaty do wypłaty. Jeszcze nie na minusie ale ku temu zmierza chyba takie gospodarstwa jak moje do 30 ha i 25 krów max tracą rację bytu. Niby nie głoduję, sam sobie jestem szefem a wyskoczyć na plażę z rodziną na parę godzin to już wyzwanie.

10 tys miesięcznie a ile osób przy tym pracuje ?

Opublikowano

Sam jestem sceptycznie nastawiony do krów , bo to ciężka praca nie współmierna do ceny mleka. Ale chyba nie można mówić że to nieopłacalne zajęcie. Z drugiej strony pójść na etat i utrzymać dom, samochód, dzieci za 3 tys przy galopującej drożyźnie to sorry... To dla kawalera chyba

• Like 2
Opublikowano

Musi mieć pieniądze na przetrwanie, lepiej doić więcej za mniej i gospodarstwo utrzymać niż wpuścić komornika. 

Opublikowano
9 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Te 1.85 to przesada, znajomy ostatnio pisał o 1.48 netto w Piątnicy, stado 200+ tyle że wydajne i parametry takie se średnie.

Mam kilku znajomych w Piątnicy i zawsze jest te 30 gr różnicy.

Opublikowano
kr9292 napisał:

9 godzin temu, damianzetor9540 napisał:

Mam kilku znajomych w Piątnicy i zawsze jest te 30 gr różnicy.

Czyli likwidujesz czy płaczesz ?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v