Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To najlepiej robić swoje jak sprzedawać tanio mleko i kupować przetworzone...

A tak bardziej serio... przetrwanie przetrwaniem ale takie ceny to totalne dymanie. Wciąż, nadal, ciągle... i chyba jeszcze bardziej. Szok.

• Thanks 2
Opublikowano

Nie mam problemu ze zbytem sianokiszonki, potwierdzone zamówienia na ponad 2 pokosy z całego areału... to tak krótko do lekkiej niepotrzebnej teorii o tym. Natomiast co do towarów ze sklepu... hmm myślę, że wszędzie po równo... ale nie o to chodzi...

Natomiast co tu robię... a nie wiem jakoś wpadłem chyba po czyimś wpisie, a swoją drogą widziałem dziś post na fb o tej wypowiedzi prezesa OSM Giżycko.

Istotne, że nikt mi nie zarzuca nieprawdy w powyższej wypowiedzi. Zamiast puszczać jakieś idiotyczne teksty do mnie w stylu "spadnie ci sprzedaż" to może jednak warto pomyśleć o sobie i w końcu ruszyć dupska (mówię też o sobie) aby nie zapierdzielać za niemalże darmo... albo mieć chociażby jakąś stabilizację rynku. Miałem wcześniej napisać coś o obecnej (dla jasności poprzednie to samo) władzy i wtedy liczyłbym na hejt ślepych... bo nie wiem czy ktoś coś ostatnio słyszał o jakiejkolwiek rozsądnej pomocy dla rolników? Nawet pseudo debata prezydencka to zupełny brak tematu rolnictwa... Dla jasności ja osobiście jakoś mocno nie narzekam ale kur...ca mnie bierze jak widzę zwłaszcza Was mleczarzy (głównie mniejszych i średnich) zapierdzielających non stop przy totalnie rosnących (zwłaszcza z suszą) kosztach produkcji... a obniżkach cen zbytu, wszelkiej administracji itd. Zobaczcie sobie dzisiejszy post Darka Ciochanowskiego nt Biebrzańskiego Parku Narodowego. Wszędzie mniejsze czy większe układy, a 1% rolników coś na ten temat mówi.

Opublikowano
10 minut temu, Troker1979 napisał:

Jak susza da się we znaki to będziemy kupować po 200 by utrzymać stado

jakiś zonk z tym cytatem

Zasieje 20ha poplonów i zbiorę ile się da i jakoś to będzie. Na kupowanie mnie nie stać bo oborę buduję. Mogę trochę kupić ale kupowanie dużych ilości jest nieopłacalne. 

Opublikowano

Armand nie chciałem uderzyć w ciebie. Bardziej chodziło mi o to że jeśli tak dalej będzie to coraz więcej ludzi będzie rezygnować z tej pracy jaką jest gospodarstwo, a to odbije się też na firmach powiązanych z tym sektorem gospodarki. Osobiście myślę że nic się nie zmieni w traktowaniu rolników dopóki nie przyjdzie zwyczajny głód spowodowany brakiem żywności (tak wiem import, ale czy problem branży rolnej jest tylko w naszym grajdołku?) Ale co ja tam wiem😶

Opublikowano

Rozumiem, jasne, bez spiny :)

Na pewno to się odbije szerzej. Tylko... jak jeszcze jakaś firma handlowa jest w stanie sobie poradzić / przebranżowić się zupełnie lub częściowo to rolnik/hodowca, który tyra z pasją do tego co robi... musi to rzucić mimo, że właśnie w innym kraju jest to jakoś minimalnie stabilnie ułożone to kur...ca mnie bierze... Co do głodu - jest w wielu i miejscach na świecie i w sumie to mało kto się tym przejmuje... więc nie wiem jakby to było. Import... chora sytuacja z jednej strony a z drugiej jeśli mają niższe koszty to tak robią i w sumie nie oni są winni...

Opublikowano

Mleka jeszcze nie zniszczyli . Bogaci biznesmeni uświadomili sobie , że roboty udojowe , to nie to i nie przejmą tej branży.  Tragedia jest w świniach. Każdy ma w lodówce i zamrażarce , a u mnie na gminie 2 Świniarze 🙄

Opublikowano

Dobrze powiedziane co do tych robotów...

Świnie - dokładnie. U nas totalnie 0. Biorę z wielkopolski co jakiś czas i przerabiam sobie żeby nie konsumować nie wiadomo czego w dużych ilościach...

Opublikowano
24 minuty temu, GrzesiekAgro napisał:

Mleka jeszcze nie zniszczyli . Bogaci biznesmeni uświadomili sobie , że roboty udojowe , to nie to i nie przejmą tej branży.  Tragedia jest w świniach. Każdy ma w lodówce i zamrażarce , a u mnie na gminie 2 Świniarze 🙄

dokładnie przy krowach z aduzo roboty i za duże uwiazanie żeby było tak jak ze świniami

Opublikowano

Ku...a dlaczego jak wprowadzają jakąś dopłatę, to zabierają inną , jak wprowadzali non gmo to zabrali z premii do litra, teraz lojalnościowe to zabranie z gmo a nie mogłaby być ta lojalnosciowa dodatkowo  , tylko ciągle myślą jak tu dać żeby nie dać  , parametry opieprzają, dopłaty przemieniają -dziadostwo ta mlekovita 

• Like 2
Opublikowano

Człowieku Mlekovita trzyma poziom 1,4-1,5 zł gdzie inne słabe mleczarnie zjeżdżają na 1,1- 1,2 a pośrednicy nawet mniej i ty będziesz ich nazywał dziadostwem. Trochę pokory ludzie

• Like 2
Opublikowano
11 godzin temu, Marcin133 napisał:

Spokojnie niektórzy jak obnizka zwiększaja stado i mają" taką samą" wyplate

Wypłata może i będzie taka sama,ale chyba ważniejsze ile z tego zostaje bo może mniej dostanie niż przed powiększeniem tego stada.

Opublikowano
37 minut temu, Jaro70 napisał:

Ku...a dlaczego jak wprowadzają jakąś dopłatę, to zabierają inną , jak wprowadzali non gmo to zabrali z premii do litra, teraz lojalnościowe to zabranie z gmo a nie mogłaby być ta lojalnosciowa dodatkowo  , tylko ciągle myślą jak tu dać żeby nie dać  , parametry opieprzają, dopłaty przemieniają -dziadostwo ta mlekovita 

Leć sobie do prywaciarzy i po 1zł doj jak Ci nie pasuje. Przecież możesz oddawać mleko gdzie tylko dusza zapragnie   :) Prawda jest taka , że jakby mleczarnie płaciły tak jak by co niektórzy chcieli ( czytajcie 2zł ) to ludziom by się w d*pach poprzewracało od nadmiaru gotówki, i dopiero teraz zaczęliby stawiać obory ...

Zwiększanie mleka aby się tylko utrzymać to tak jakby  podcinać gałąź na której właśnie się siedzi ...

Opublikowano

A ceny tych produktów, które możecie kupić za tę premię, są wyższe niż tych, które i tak musielibyście kupić? Jeśli nie, to jak dla mnie całkiem niezły układ... 

Opublikowano
15 minut temu, lusjan napisał:

A ceny tych produktów, które możecie kupić za tę premię, są wyższe niż tych, które i tak musielibyście kupić? Jeśli nie, to jak dla mnie całkiem niezły układ... 

Trochę większe no i wybór też nie jakiś duży... Chciałem śrutę rzepakowa to nie ma, mają makuch. Cóż trzeba wziąć na próbę i sprawdzić. 

Opublikowano

Taki trik jak zrobiła mlekowita to jest uwiązanie dostawcy mleka na krótkim sznurku .

W Sierpcu mamy paliwo dużo taniej jak się bierze na potrącenie z wypłaty ,ale i tak nie korzystam bo raz że trzeba z bankami jachac a dwa mam taniej w hurcie i na podwórka przywiozą.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v