Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

bo trzeba jeszcze umiec prowadzić stado mleczne, a jak są duże straty i niedopilnowanie to i ciągle kredyty...ja też je brałem i brał będę bo kredyty są dla ludzi ale z głową.Mała łyżką,no może średnią a nie chochlą i będzie dobrze,a z dotacji też trzeba korzystać bo za swoje zwyczajnie się nie opłaca przy tych cenach kupować

• Like 1
Opublikowano
35 minut temu, krzysieek napisał:

Przecież tyle lat minęło, myślisz że bez unii nie byłoby postępu?  Nie taki, ale bylby. Jakoś ludzie z furmanki z w samochody się przesiedli i bez unii. Ale niestety wyjść z niej to teraz samobójstwo, chyba że sama się rozpadnie.

W dłuższej perspektywie to nie byłbym takim optymistą, bo przy tym poziomie zidiacania społeczeństwa w mediach zaraz się okaże, że m. .in. bydło jest odpowiedzialne za zmiany i ocieplenie klimatu, susze i każą ograniczać. Już chyba każdemu wmówiono że to człowiek jest odpowiedzialny za zmiany klimatu. Jakby wcześniej się nie zmieniał.

Sławku racja juz bardzo dawno temu ludzie wybili kamieniami dinozaury, przez co była epoka lodowcowa bo przestały popierdywać

Opublikowano

Nie wiem jak wy,ale mój śp. dziadek i pewnie jak wielu waszych,postawił i wybudował gospodarstwo można powiedzieć od podstaw jeśli chodzi o budynki i o park maszynowy. I jakoś nikt wtedy dofinansowań żadnych nie dawał,a rozwijali się Ci którym nie była straszna ciężka praca,bo to ich spracowane ręce to wypracowały i nie musiały sięgać po jałomużną od Merkel.. Taka jest prawda,że oni nic bezinteresowanie nie robią.. Pracuje w Niemczech i to widać,że stoi szwab podpiera drabinę cały dzień i prowadzący żadnej uwagi,a Ty staniesz i odrazu problem :D Myśle,że wielu rolników wolałoby ceny gwarantujące normalny,umiarkowany rozwój bez tych wszystkich "wspomagaczy". Fakt,że jeśli są to należy korzystać,ale niektórzy poza nimi nic innego nie widzą,to jest przykre

• Like 4
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Ja wiem jedno. Powiat Wysoko Mazowiecki rozkwitł wraz z Mlekovitą, gdy ta ruszyła z eksportem na UE, a potem dalej. Jestem tu 15 lat i jak sobie przypomne serki "Darki" sprzed tego czasu, to mnie mdli🙊 Tak się perspektywa zmieniła, że teraz to naprawdę świetny towar mają❤❤❤

Edytowane przez przezuwaczka
Opublikowano
Dnia 27.04.2020 o 09:00, vodz napisał:

Słuchałem kiedyś wywiadu na yt z Andrzejem gwiazdą w którym to mówił ze amerykanie uważali Polskę za 6 gospodarkę świata a Kanadyjczycy za 5 i to był dla nich problem z którym musieli coś zrobić, ponieważ zakłady były w miarę nowoczesne i była tania siła robocza, średnia zarobków chyba 20$/ miesiąc. Czy my teraz jesteśmy 5 lub 6 gospodarka na świecie?

Jesteśmy w , że tak powiem chu**** położeniu geograficznym i dla każdych stanowimy problem i trzeba to ukręcić , a niestety nasi "Somsiedzi" są bardziej sprytni i nie myślą o swojej d*pie tak jak jest to u nas, pozostaniemy dojną krową UE ale jeśli jest możliwość to i ich trzeba doić też.

No nie mamy się co oszukiwać jesteśmy gorszym sortem dla zachodu i tak zostanie.

Kto mocno napalony aby mieć wszystko to i kredyty ma, nikt za nich nie pobrał , sam wziąłeś to sam spłacaj ryzyko masz zawsze. 

Opublikowano
Dnia 26.04.2020 o 18:12, Damianek20 napisał:

I bardzo dobrze, niech ta unia się rozpadnie.

U nas  jak  Unia    na wsi  jednemu  dala   strukturalną  i dofinasowania   mówiać  wprost  zycie  mu urtatowała   a slaby   z niego   rolnik  to lata  ze szpadlem  kopie   granice    fudamenty sasiadą ,dlatego   nie jestem za unia   wtedy   by tylko zostały   taki  gospodarstwa   co naprawdę   produkują  i z tego zyja .

Opublikowano
58 minut temu, strsw33 napisał:

U nas  jak  Unia    na wsi  jednemu  dala   strukturalną  i dofinasowania   mówiać  wprost  zycie  mu urtatowała   a slaby   z niego   rolnik  to lata  ze szpadlem  kopie   granice    fudamenty sasiadą ,dlatego   nie jestem za unia   wtedy   by tylko zostały   taki  gospodarstwa   co naprawdę   produkują  i z tego zyja .

Wszędzie są tacy co im podeszły lata i czas, gdyby nie ta pomoc to wszy ich by zjadły.

Opublikowano

A ciebie żrą już wszy? Wyjaśnij mi oświecony człowieku dlaczego ludzie mieli z tego nie korzystać jeśli były takie możliwości?

2 godziny temu, strsw33 napisał:

Rozumiem że sąsiad dostał rentę j**aniec to niech unię szlag trafi 😆

dRrk9kpTURBXy81N2EyNmMxYzhmOWE5ODFlNGUwOWE1ZmU2NTFkY2MxMy5qcGeSlQMAAM0Cns0BeJMFzQeAzQQ4gaEwAQ.jpeg

• Haha 1
Opublikowano
2 godziny temu, czaro napisał:

Reny Picot do obniżki 10 gr/l za kwiecień dokłada obniżkę 1 gr za jednostkę tłuszczu od maja...

Niedlugo bd prosić żeby chociaż trochę im odstawić na polach pustynia w każdej uprawie.........

Opublikowano
2 godziny temu, strsw33 napisał:

Heh u mnie w okolicy strukturalna nie jedno gospodarstwo zniszczyla . stały dostęp do gotówki tzn alkoholu do grobu kilku położył.

• Like 1
Opublikowano
Dnia 27.04.2020 o 20:28, leszek1000 napisał:

Jakby nie było kasy na modernizację, to nie było by problemu z nadmiarem mleka. Ludzie pobudowali bo unia 40% oddaje. Popyt-Podaż a rozdawanie kasy napędza podaż ale to nie idzie w parze z popytem. 

i wtedy cena normalna by była za cienzko prace

Opublikowano
7 minut temu, DanielFarmer napisał:

najgorsze co może być to dopłaty obszarowe i kazdy prawdziwy rolnik to wie, reszta jest dla naprawdę pracujących

bo za krowiarzem nie dolecisz za ziemio

Opublikowano
27 minut temu, DanielFarmer napisał:

najgorsze co może być to dopłaty obszarowe i kazdy prawdziwy rolnik to wie, reszta jest dla naprawdę pracujących

Tu sie z tobą nie zgodzę. Bo jeżeli nie kupuje i nie mam zamiaru kupować żadnych przewartosciowanych maszyn to wychodzi że jestem nie pracujący?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v