Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Bros coś robi poza gadaniem jaka to jest sytuacja  na rynku? W każdej wypowiedzi tylko ocenia sytuację. Konkretnych działań brak. U mnie był dziś kierowca i żadnej kartki o ograniczeniu nie przywiózł. Z tego co tu piszą to mlekpol głównie na Chiny eksportuje a tam już koronawirus opanowany więc pewnie granice na żywność otworzą. Z tego co dziś w radiu słyszałem to rząd ma wprowadzić monitorowanie cen żywności i niektórych produktów ( mydło, papier itd). Ma być minimalna cena jaką dostaną rolnicy za np mleko czy pszenicę i określona marża sklepów i pośredników. Mają się skończyć marże 1000 % i ukrócenie wyzysku producentów. Jakby to wypaliło to chyba jak narazie jedyna pozytywna informacja spowodowana przez koronawirusa. Jakby go nie było to nikt by się nie odważył tego zrobić bo zaraz by opozycja donosiła do UE a tak jest szansa że choć trochę złapią za mordę te biedronki i lidle itd. Miejmy nadzieję że to wypali i cały sejm będzie jednomyślny 

@Paulina1985 Gdzie ten post? Podeślij jakiś link 

Edytowane przez Gość
.
Opublikowano

nie mogę się dokopac...ktos zapytał piszac, ze na AF ktoa napisał i co reszta na to 😁  

A podjudzacz już tam coś odpisał...

nie mogę znalezc teraz, moze post usunięty.

Opublikowano

Chodzi o te ograniczenie odbioru mleka? Tam też kilka osób napisało że nikt dziś takiej kartki nie dostał tak jak i ja 

Opublikowano
28 minut temu, ramzes10 napisał:

Bros coś robi poza gadaniem jaka to jest sytuacja  na rynku? W każdej wypowiedzi tylko ocenia sytuację. Konkretnych działań brak. U mnie był dziś kierowca i żadnej kartki o ograniczeniu nie przywiózł. Z tego co tu piszą to mlekpol głównie na Chiny eksportuje a tam już koronawirus opanowany więc pewnie granice na żywność otworzą. Z tego co dziś w radiu słyszałem to rząd ma wprowadzić monitorowanie cen żywności i niektórych produktów ( mydło, papier itd). Ma być minimalna cena jaką dostaną rolnicy za np mleko czy pszenicę i określona marża sklepów i pośredników. Mają się skończyć marże 1000 % i ukrócenie wyzysku producentów. Jakby to wypaliło to chyba jak narazie jedyna pozytywna informacja spowodowana przez koronawirusa. Jakby go nie było to nikt by się nie odważył tego zrobić bo zaraz by opozycja donosiła do UE a tak jest szansa że choć trochę złapią za mordę te biedronki i lidle itd. Miejmy nadzieję że to wypali i cały sejm będzie jednomyślny 

@Paulina1985 Gdzie ten post? Podeślij jakiś link

Człowieku czy ty wierzysz w cuda? Bo chyba tak naiwny to nie jesteś? Te ceny maksymalne to będą ustalone dla finalnego odbiorcy-konsumenta. To jeżeli coś spowoduje to tylko wymuszenie na producentach coraz niższych cen. Pośrednik i zachodni kapitał muszą się nachapać czy ty chcesz czy nie, a najbardziej na tym stratni to będziemy my

• Thanks 1
  • Sad 1
Opublikowano

W życiu człowieka najgorsze są plotki bo potrafią psychicznie wykończyć. 

Oczywistym jest że spowolnienie będzie, spadek cen za surowiec, rynek pracownika zmieni się w rynek pracodawcy. W tych trudnych chwilach wyjdzie który podmiot ile jest wart. Chyba każdy z Nas pamięta która spoldzielnia ile płaciła w ostatnim dołku na rynku. 

Opublikowano

Dramat hodowców. Mleczarnia odmawia skupu mleka .

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Bieruniu ze Śląska poinformowała spółkę Przedsiębiorstwo Nasienne „Księży Las”, że nie będzie kupowała od niej mleka. Do czasu znalezienia innych odbiorców będzie płaciła 80 groszy za litr mleka. Gospodarstwo z Księżego Lasu utrzymuje 1,3 tys. sztuk bydła. Produkuje dziennie 17 tys. litrów mleka. 

https://agri24.pl/dramat-hodowcow-mleczarnia-odmawia-skupu-mleka/?fbclid=IwAR1DU0lQvOXKZg-d_JCU46s80jOwBeV2QHOX4FsRsnac1-fCAam6GFoGWPA

Opublikowano

Bieruń odmówił odbioru podmiotom które nie są udziałowcami w spółdzielni. Od udziałowców odbiera normalnie. A że 90% asortymentu sprzedawali w kanale HoReCa to życie. Każda spółdzielnia jest inna i na każdą może trafić

Opublikowano
11 minut temu, komizmo napisał:

Człowieku czy ty wierzysz w cuda? Bo chyba tak naiwny to nie jesteś? Te ceny maksymalne to będą ustalone dla finalnego odbiorcy-konsumenta. To jeżeli coś spowoduje to tylko wymuszenie na producentach coraz niższych cen. Pośrednik i zachodni kapitał muszą się nachapać czy ty chcesz czy nie, a najbardziej na tym stratni to będziemy my

Jestem zadowolony że coś się dzieje w tym kierunku by spróbować coś zmienić. Na zachodzie są obostrzenia dla polskich firm i produktów żeby tak łatwo się na rynek nie wbiły a w Polsce dla zachodnich firm to róbta co chceta. Niech coś zrobią a później będziemy oceniać bo jak do tej pory to nic nie robiono i jak nas dymano tak dymają. Może coś w końcu się zmieni. Na chłopski rozum jak już będzie ustalona max cena dla konsumenta i ustalona max marża to chcąc nie chcąc będzie też cena dla producenta. A teraz np  spółdzielnia sprzeda mleko do stonki po 1,5 zł a stonka sprzedaje po 2,8 zł i ma prawie 100 % marży. Jak zrobią max 50 % marży to albo konsument będzie miał taniej albo my lepiej zapłacone. Pożyjemy zobaczymy. Lepiej coś robić i próbować niż wyznawać zasadę głosowania na Komorowskiego ,, jest chu..wo ale stabilnie'' 

Opublikowano

Nie wiem jak miałbym przyczynić się do ograniczenia produkcji mleka ograniczając tą produkcję. Doję teraz max 250 litrów dziennie bo prawie wszystko zasuszone albo wydojone. Za miesiąc to będzie 750 litrów dziennie. I co ja nie dobry zbyt pazerny? Przy tych litrach co mam teraz to żyję z oszczędności a bardziej z linii kredytowej.

• Like 2
Opublikowano

To co w końcu robić ? Zmniejszać produkcję czy czekac aż mleko spadnie poniżej złotówki ?

Opublikowano
1 godzinę temu, ramzes10 napisał:

Jestem zadowolony że coś się dzieje w tym kierunku by spróbować coś zmienić. Na zachodzie są obostrzenia dla polskich firm i produktów żeby tak łatwo się na rynek nie wbiły a w Polsce dla zachodnich firm to róbta co chceta. Niech coś zrobią a później będziemy oceniać bo jak do tej pory to nic nie robiono i jak nas dymano tak dymają. Może coś w końcu się zmieni. Na chłopski rozum jak już będzie ustalona max cena dla konsumenta i ustalona max marża to chcąc nie chcąc będzie też cena dla producenta. A teraz np  spółdzielnia sprzeda mleko do stonki po 1,5 zł a stonka sprzedaje po 2,8 zł i ma prawie 100 % marży. Jak zrobią max 50 % marży to albo konsument będzie miał taniej albo my lepiej zapłacone. Pożyjemy zobaczymy. Lepiej coś robić i próbować niż wyznawać zasadę głosowania na Komorowskiego ,, jest chu..wo ale stabilnie'' 

Niby stary chłop a naiwny.... juz jedna ustawa ograniczająca poczynania sobie sieci była napisana i uchwalona. Tylko ze nikt nie doniesie bo się boi, organizacje zrzeszajace producentow rolnych wola napuszczac ludzi samych na siebie a minister to nagrodami zajety i podpuszczaniem rolnika

• Like 1
Opublikowano

Ja powiem tak, bez zbytniego rozpisywania się. Mam przeczucie graniczące z pewnością, że jeżeli ktoś na tym straci to na pewno nie markety, a jeśli ktoś na tym zyska to na pewno nie my

• Thanks 1
  • Sad 2
Opublikowano
7 godzin temu, Marcinnnnn napisał:

To co w końcu robić ? Zmniejszać produkcję czy czekac aż mleko spadnie poniżej złotówki ?

Doic ile wlezie. Dopóki dobra cena.

Opublikowano

Oddając mleko do mlekpolu,dostałem drugą dostawę mleka,,szkolnego'' w kartonikach,ciekawe ile obciążą mnie za litr. No cóż ,oby nie było dużo,dużo gorzej,przyjmę z ochotą jeszcze sera,masła i przestańmy narzekać. Popatrzmy co się dzieje z tym,,koronowanym'',jak nie wyhamuje,to jak dożyjemy,będziemy z zazdrością i rozżewnieniem wspominać dzisiejsze biedy😔

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

Oddając mleko do mlekpolu,dostałem drugą dostawę mleka,,szkolnego'' w kartonikach,ciekawe ile obciążą mnie za litr. No cóż ,oby nie było dużo,dużo gorzej,przyjmę z ochotą jeszcze sera,masła i przestańmy narzekać. Popatrzmy co się dzieje z tym,,koronowanym'',jak nie wyhamuje,to jak dożyjemy,będziemy z zazdrością i rozżewnieniem wspominać dzisiejsze biedy😔

Dziś każdy by chciał mieć takie dostawy żywności do domu. Już bardziej nie da się minimalizować zagrożenia: 

* do sklepu się nie chodzi 

* pieniędzy nie dotyka

* I chyba te ceny to też po kosztach liczą.  

Moim zdaniem super sprawa i tak jak kolega pisze też byłbym chętny brać cały asortyment . 

• Like 1
Opublikowano
10 minut temu, magic88 napisał:

Przy jekim tłuszczu i białku? Cena brutto na ryczałcie czy VAT? 

Tłuszcz 4, białko 3.3

Jestem na ryczałcie

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v