Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 godzin temu, Kamilmkm napisał:

Tak się mi jeszcze przypomniało... Zwracajcie uwagę na charakterystyki silnika. Bo np Kubota ma 96KM ale przy 2500 czy 2600 obrotów. Dlatego nie sugerujcie się mocą max bo rzadko z niej będziemy korzystać. Porównujcie momenty obrotowe i przy jakich obrotach jest on dostępny. I tak porównując NH z 85KM do Kuboty 96KM mamy bardzo podobny moment obrotowy. Ja kupiłem TD85 i w sumie jestem zadowolony z ciągnika, ale też ma kilka minusów i dziś wolałbym dołożyć i wybrałbym co innego.

TD to typowy "mechanik". Każdy będzie bardzie lub mniej zadowolony z zakupu nowego sprzetu jaki by nie był ;) Jakie sa minusy Twojego egzemplarza TD85? I co byś wybrał na alternatywe? Zetora, Deutz-Fahra? 

Opublikowano

Największe minusy jak dla mnie… promień skrętu bardzo słaby (w porównaniu z Kubotą to przepaść!), ciągnik jest dość krótki i najlepiej mieć przedni TUZ żeby przód odpowiednio dociążyć w uprawowo-siewnym, kolejny minus to mała liczba biegów i oczywiście brak półbiegów (chociaż mi akurat to bardzo nie przeszkadza bo teren równinny i gleby mam jednolite) Mała kabina, dużo plastików (chociaż w tym segmencie TD5 i tak nie wypada źle). Nie wiem jak w innych ciągnikach ale wydaje mi się wiele rzeczy strasznie delikatnych… błotniki, lusterka, maska, lampy, itp
Plusy: Mocny podnośnik jak na gabaryty tej klasy ciągnika (u mnie targa agregat talerzowy z packerem i poznaniakiem), skrzynia 40, a silnik i skrzynia są dość elastyczne.
Wiadomo, apetyt rośnie w miarę jedzenia... o ile przy zakupie starałem się wybrać jak najlepiej, to dzisiaj chciało by się coś więcej. Na co bym zamienił… Raczej chyba bym szedł w kierunku T6, cena oczywiście znacznie wyższa (wtedy to było chyba z 50tyś drożej w porównaniu z moim TD), ale to już ciągnik zdecydowanie cięższy, mocniejszy i co za tym idzie lepszy i wygodniejszy do pracy w polu. Chociaż na moje kilkanaście ha to TD5 w zupełności wystarcza.
Myślałem też nad Proxima ale jednak TD bardziej mi podszedł. MF, JD, DF czy Claas w gabarytach TD5 są już zdecydowanie droższe. Ja szukałem głównego ciągnika do pracy w polu i 3-cylindrowce bardziej zacnych marek jakoś za mną nie przemawiały. Tak jak poprzednio pisałem, Kubota się mi spodobała i była głównym rywalem TD.

Opublikowano

Bardzo prosze o wyczerpująca odpowiedz o nie zadowoleniu. Sam miałem brać DF 5110G GS - zrezygnowałem po zweryfikowaniu jakości wykonania. Słyszałem o problemach skrzyń i wielu niedociągnięciach. Zaś wygląd i ogólny wizerunek super i nic po z tym. Do małych gospodarstw jako pomocniczy niż główny.

DF 5110G GS (rok 2018 z adblue) 184 netto (z fabryczną pneumatyką) 
DF 5110 G LS (rok 2018 z adblue) 177 netto (z fabryczną pneumatyką) 
DF 5110G GS rok 2019 (bez adblue) promocyjne były po 164, 167, 169 netto (bez fabrycznej pneumatyki) + dopłata 7tyś za pneumatyke

Claas ATOS 350 220netto takiej samej konfiguracji jak DF - tłumaczenie że nie mają takich dobrych rabatów, a tak naprawdę nie schodzą im wiec wolą zaoferowac zaległe Ariony 400

Opublikowano

Ciągłe problemy z elektryką. Ciągnik bez przerwy sypie błędami. Ostatnio zaczęły się problemy z ad blue i ciągnik nie ma siły ruszyć z opryskiwaczem zawieszanym 1000l. Podnośnik opuszczał się samoczynnie bez jakiegokolwiek obciążenia z pozycji maksymalnej do minimalnej w godzinę.

Opublikowano

@grucha18 miał być ten DF 5110G GS. A zdecydowałem sie na masseya :)
Oglądałem NewHolland T5.110 Electro Command - dla mnie za mała pojemność silnika 3,4L ; wyjąca skrzynia. Później do oferty weszły T5 Dynamic i Auto Command z silnikiem FPT NEF 4485 i normą Stage V 😝
dalej oglądałem Zetora Proxima HSX 110 w mojej konfiguracji jakieś ~198 netto. Czarne wnętrze blee 
John Deere 5M i 5R to import z ameryki wiec cena też kosmos. Niby R droższa od M a ostatecznie nie było większej różnicy kwotowej ~5 tyś. 230tyś netto z amortyzowaną osią z planu. Dealer widział we mnie osobę która za traktor z jelonkiem jest w stanie dać dużo dużo pieniążków...
Claas Arion - dealer Agrosznajder Kalisz nie był zainteresowany sprzedażą bo wcześniej pytałem o Atosa a ten był do obejrzenia na planu we Września. Jadąc z poprawkami na MGR wpadłem z wcześniejsza zapowiedzią obejrzeć tego Atosa (to samo co DF) to potraktowali mnie jako intruza... :( Pewnie serwis też będzie miał na mnie wyje****

A ten Massey 5710 to tak przypadkiem wpadł :D Gościnnie byłem zapytać o inne maszyny. Cena jak za NH lub niższa nie pamiętam 
dokładnie.

skrzynia Dyna 4
wydatek pompy hydraulicznej 98l
klimatyzacja
fotel pneumatyczny operatora + fotelik pomocnika
Ogumienie 440/65 R28 i 540/65 R38
prawdziwa fabryczna pneumatyka (nie taka do dokładał Korb****)
prędkości wałka 540/540e/1000
amortyzowana kabina
zaczep górny automatyczny z regulacją wysokości
zaczep dolny pitonfix + belka
 3 pary wyjść hydraulicznych z ociekaczami
przedni TUZ (bez WOM) z amortyzacją i rozdzielaczem
brakuje przedniej amortyzowanej osi - a tak to wszystko na full

czyli tak naprawdę współczesny standard 

Przekonała mnie jakość wykonania traktora! Bliskość ~7km. Program floty zastępczej. Zwróciłem uwagę też na DMC ciągnika. MF5710 ma 8,5t a DF 5110G ma 6 albo 6,5t.

• Like 1
Opublikowano

Wg katalogu 350tyś netto. Wg promocji cena zaczyna sie od 186900zł netto. U Korbanka są za 175netto rocznik 2017, skrzynia manualna, z pneumatyką (raczej) nie fabryczną, małymi wąskimi oponami.
Nie chce ujawniać wprost dokładnej kwoty i jakie jeszcze fanty ugrałem (serwisy i gwarancje itd). Uważam że ceny tych traktorów (100-110KM) przez narzucane standardy unijne są zbyt drogie jak na coraz mniejszą opłacalność w rolnictwie (rosnące koszty a malejące dochody). Każdy doposażenie kosztuje: klimatyzacja ~5,5-7tyś ; fotel pneumatyczy ~2tyś; amortyzowana kabina 6tyś;  

Korzystnie cenowo są traktory pochodzące z Turcji (inne normy). Taki HATTAT 398 (przejecie licencji od MF) kosztuje 125tyś netto

Opublikowano

MF 5709 Dyna 4 

Cena uwaga 428000 brutto :o Jakby ktoś nie wierzył to podeślę wydruk ;)

Prawie wszystko dobrane  min. TUZ przedni, prócz obciążników dodatkowych. 

Opublikowano
12 minut temu, maroko napisał:

MF 5709 Dyna 4 

Cena uwaga 428000 brutto :o Jakby ktoś nie wierzył to podeślę wydruk ;)

Prawie wszystko dobrane  min. TUZ przedni, prócz obciążników dodatkowych. 

ile? w podstawie 170 netto kosztuje ich chyba nieźle koronka przetreowała, i przedni wom na 100% jest jeśli nie fabryczny to u dealera zamontują z sautera albo zuinberga 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Planujecie zakup nowego ciągnika rolniczego w tym roku? Macie jakieś wyceny nowych ciągników? Odwiedziliście jakiegoś dilera?
      jeżeli znacie ceny nowych ciągników lub zamówiliście nowy ciągnik podzielcie się informacją z innymi użytkownikami, na pewno pomożecie podjąć decyzję.
      Kontynuacja tematu: 

• Przez paweł199413
      Stoję przed wyborem przyczepy jednoosiowej coś w okolicy 4t. Co polecacie. Moze ktoś z was ma coś w miarę na sprzedaż 
    • Przez maniek05
      Witam mam do wymiany opony 420/70/r24 czy Turecka firma OZKA zda egzamin moze jakaś opinia ,dużo jeżdżę po asfalcie  jake opony polecicie

• Przez ursus914mirokk
      Witam chce kupić rozrzutnik obornika SIPMA RO 800 Zefir lub PRONAR NV161/2  czy ktoś posiada taki rozrzutnik jaki podałem lub ma tej firmy?? jake sa wady i zalety ? na co zwrucic uwage 
    • Przez yacenty
      Witam!
      prosze w miare mozliwosci o rozne cenniki
  • Dodaj nową pozycję...
v