Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

A tak psy wieszaliście na nim /////

Ty stasiek tv nie ogladasz?  znowu nagadał, naobiecywał, a jak co do czego to jak zwykle nic z tego nie wyszło. 

Opublikowano

Stasiu to jeden z tych co nawet jak pisowcy narobią mu w talerz to zje to z uśmiechem i nadal będzie ich chwalił :-D.

Obecnie to pisiory wszystkim rolnikom narobili w talerz i tylko od nas zależy czy to zjemy czy rzucimy im tym w twarz!!! 

Opublikowano

Ja jestem przeciwny ubojowi rytualnemu a co Ci kto w talerz robi nie wnikam

Opublikowano

a za tym że przez nic nie robienie ASF zlikwidowało trzodę chlewną w Polsce też jesteś za?

Opublikowano
13 godzin temu, staszek131415 napisał:

Ja jestem przeciwny ubojowi rytualnemu a co Ci kto w talerz robi nie wnikam

Staszek jak mniemam  byków nie hodujesz ? bo jak byś miał to wolał byś cenę 9 zł a nie 5

Powiem Ci ze ja np. jestem przeciwny gotowaniu z papug rosołu-przecież jak można z tak pięknych kolorowych ptaków  to robić

Opublikowano
13 godzin temu, pafnucy napisał:

a za tym że przez nic nie robienie ASF zlikwidowało trzodę chlewną w Polsce też jesteś za?

Przecież żaden rząd w Polsce poza wydawaniem kolejnych przepisów w praktyce mało co zrobił[proponuję wziąść przykład z Czech gdzie w ciągu kilku mies rozwiązano jak na razie problem ASF-u] błąd popełniono w 2014  zaufano wybitnym ekspertom których panaceum na tą chorobe była bioasekuracja i takie myślenie obowiązywało aż do 2019, obecnie faktycznie tłucze się dziki na większą skalę [koło łowieckie  na moim terenie 2018 140szt, 2019 coś ok 200, obecny rok plan na 250 szt a jak dobrze pójdzie to do 300 dobiją, to są jedyne rządy które na przestrzeni 16 lat zorganizowały jakąś tam kasę dla hodowców trzody chlewnej, sam ubój rytualny na masową skalę aby dogodzić wyznawcą  danej religii uważam za zło i błąd  i nie trzeba było w ogóle w to wchodzić .

Opublikowano

Kolego powiedz jaką kasę dostali chodowcy trzody od pisu? Nic z budżetu państwa do chodowcó trzody nie trafiło, jak była jakaś kasa to tylko z funduszy unijnych.  Szlak mnie trafia jak widzę takich obrońców piskomuny i nie jestem sam  bo zaczynają się oczy rolnikom otwierać bo jak rozmawiać z somsiadami co głosowali na PiS to teraz to by chcieli kaczora na widły nadziać i wszystkich tych piskomunistów

Opublikowano

@piotreku1 opcje pomocy w przypadku kryzysu na rynku z unijnych funduszy zawsze były dostępne za poprzednich rządów były przynajmniej dwa załamania jakoś nikt w tym czasie o to nie zabiegał , to samo nadinterpretacja przepisów i niszczenie małych lokalnych ubojni i mydlenie wszystkim oczu że tak wymaga Unia jakoś nie dawno okazało sie że to był tylko i wyłącznie radosna twórczość naszych władz, zrobienie chociaż pobieżnych porządków w sprawie przetargów na ziemię z ANR, na PIS nigdy nie głosowałem i raczej nie będe , jednak z perspektywy lat to jedyne rządy które chociaż się wykazały chęcią  zrobienia czegokolwiek w danym temacie od polityki obecnie trzymię się jak najdalej bo szkoda na to nerwów i zdrowia

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Przez 5 lat nic nie zrobili z asf , ciągle nowe ogniska  a dzików coraz więcej na polach,. Małe hodowle prawie zniknęły zostają tylko duże fermy i to jest ta pomoc? Do tego teraz ta ustawa , ceny wołowiny spadną a przy tym kolejne małe hodowle bydła zostaną zlikwidowane.  Naprawdę piskomuchy bardzo dużo zrobiły dla rolnictwa  oj przebiły wszystkie  rządy od lat 90  😄

https://wiescirolnicze.pl/piatka-dla-zwierzat-to-wieksze-uprawnienia-dla-organizacji-prozwierzecych/ 

A Stasio niech się tak nie cieszy bo jak wejdzie ta ustawa to chwila i pseudo ekolodzy już u niego będą i zabiorą mu te kilka świnek co w szopie  trzyma  😄

Edytowane przez piotreku1
Opublikowano

jeszcze trochę to tematy cen żywca bedzie trzeba zmienić na "czy ktoś w Polsce hoduje jeszcze zwierzęta"

Opublikowano (edytowane)

dąży? w naszej wiosce już tylko w kilku gospodarstwach na ponad 100 są zwierzęta. no nie licząc psów i kotów. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
14 godzin temu, ws71 napisał:

Przecież żaden rząd w Polsce poza wydawaniem kolejnych przepisów w praktyce mało co zrobił[proponuję wziąść przykład z Czech gdzie w ciągu kilku mies rozwiązano jak na razie problem ASF-u] błąd popełniono w 2014  zaufano wybitnym ekspertom których panaceum na tą chorobe była bioasekuracja i takie myślenie obowiązywało aż do 2019, obecnie faktycznie tłucze się dziki na większą skalę [koło łowieckie  na moim terenie 2018 140szt, 2019 coś ok 200, obecny rok plan na 250 szt a jak dobrze pójdzie to do 300 dobiją, to są jedyne rządy które na przestrzeni 16 lat zorganizowały jakąś tam kasę dla hodowców trzody chlewnej, sam ubój rytualny na masową skalę aby dogodzić wyznawcą  danej religii uważam za zło i błąd  i nie trzeba było w ogóle w to wchodzić .

Zgadza się biją tylko populacja zamiast maleć to rośnie.

Kiedyś locha prosiła się raz teraz dwa i mioty też są dużo liczniejsze.

Opublikowano

@mikcom20 lata 80 w naszych warunkach ostatnie plony z pola z chodziły ok 4 listopada [buraki cukrowe] i praktycznie do końca kwietnia dzik na polu nie miał co szukać,obecnie niektórzy pseudorolnicy zbierają  kuku pod koniec grudnia do tego dochodzi praktycznie od 10 lat brak snieżnej i mroźnej zimy i swoją robotę też robią poplony ozime z których dziki chętnie korzystają jak skończy się kuku także po części myśliwi mają rację i jeszcze kuriozalna sytuacja że plany odstrzału określają Lasy Państwowe które twierdzą że dzika jest w lasach mało[słynne liczenie jak dzik był na polach w kuku] u nas w 400ha lesie stwierdzono 1 dzika ,przez drogę w 100 ha kuku podczas koszenia naliczono ponad 70 szt z dzikami jest problem złożony i nie ma chętnych aby go definitywnie rozwiązać, do tego dochodzi kuriozalna decyzja z lat 2016-17 o zakazie strzelania loch i obecnie zbieramy żniwo tej decyzji

Opublikowano

I jak my rolnicy mamy sie zjednioczyc jak wsrod was sa przeciwnicy uboju rytalnego o ktorym nie macie pojecia. Jest 1.5 mln mluzumanow. I czy kupia to z polski, czy z zakladow niemieckich wywiezione nasze polskie byki i ubite w niemczech nie robi to roznicy im. Tylko kasa nie bedzie w polsce tylko niemczech. 

• Like 1
Opublikowano
13 minut temu, ws71 napisał:

@mikcom20 lata 80 w naszych warunkach ostatnie plony z pola z chodziły ok 4 listopada [buraki cukrowe] i praktycznie do końca kwietnia dzik na polu nie miał co szukać,obecnie niektórzy pseudorolnicy zbierają  kuku pod koniec grudnia do tego dochodzi praktycznie od 10 lat brak snieżnej i mroźnej zimy i swoją robotę też robią poplony ozime z których dziki chętnie korzystają jak skończy się kuku także po części myśliwi mają rację i jeszcze kuriozalna sytuacja że plany odstrzału określają Lasy Państwowe które twierdzą że dzika jest w lasach mało[słynne liczenie jak dzik był na polach w kuku] u nas w 400ha lesie stwierdzono 1 dzika ,przez drogę w 100 ha kuku podczas koszenia naliczono ponad 70 szt z dzikami jest problem złożony i nie ma chętnych aby go definitywnie rozwiązać, do tego dochodzi kuriozalna decyzja z lat 2016-17 o zakazie strzelania loch i obecnie zbieramy żniwo tej decyzji

Na 100ha🤣

Na 3.5 ha 32szt ubite

• Confused 1
Opublikowano
10 godzin temu, pafnucy napisał:

dąży? w naszej wiosce już tylko w kilku gospodarstwach na ponad 100 są zwierzęta. no nie licząc psów i kotów. 

U mnie na wiosce było 4 kowali dziś nie ma żadnego ale jakoś nie słyszałem by lamentowano ztego powodu świat idzie na przód a że większość z was zatrzyymała się na poziomie tatowym nic nie poradzę

45 minut temu, Bugii napisał:

I jak my rolnicy mamy sie zjednioczyc jak wsrod was sa przeciwnicy uboju rytalnego o ktorym nie macie pojecia. Jest 1.5 mln mluzumanow. I czy kupia to z polski, czy z zakladow niemieckich wywiezione nasze polskie byki i ubite w niemczech nie robi to roznicy im. Tylko kasa nie bedzie w polsce tylko niemczech. 

No popatrz żeteż tego nie widzicie kupując DZondyry Horsze i Clasy

Opublikowano

no prawda, prawda. rymarzy też nie widać.

czyli Stasiu po prostu rolnik musi wyginąć i Ty już się z tym pogodziłeś? no to znikaj se. :ph34r:

Opublikowano

staszek ma racje,postęp,mechanizacja ,zmiany---jak jego baba wymieni go na wibrator też zrozumie ,bo przecież nie trudno jej przyznać racji,taki to nie pije ,zrobi co należy,żreć temu nie trzeba gotować ,no i warczy tylko czasem  ;-)))

• Haha 3
Opublikowano

Ubój rytualny wcale nie będzie miał wpywu na ceny myślicie że oni będą te wasze chude hf kupować?  Dobry towar zawsze będzie miał dobrą cenę polska to chyba jedyny kraj gdzie hf się opasa to że większość z was jeszcze żyje w prl nic nie pomoże gospodarstwa się prężnie rozwijają i zakazy tego nie zmienią może to być jedynie nasz atut naświecie że dobro zwierząt jest na pierwszym miejscu

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v