Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, krilan06 napisał:

A gdzie ja napisałem że nie mam macior? Ja po prostu stwierdziłem że to jest niesprawiedliwe 

A widziałeś kiedyś żeby ktoś sprawiedliwy podział wymyślił? nawet jeśli każdemu rolnikowi dali by np skrzynkę gorzały-to jeden powie  na co mi wóda na 3 lata,a drugi będzie marudził że no dobra 3 dni sobie pobaluję a co dalej? 😉

Opublikowano

ale co to za problem równo podzielić, przecież agencja wie ile sztuk jest urodzonych w kraju a ile wjeżdża z zagranicznym kolczykiem. Przeznaczoną na pomoc pulę pieniędzy podzielić przez liczbę sztuk z kolczykiem PL i tyle do sztuki dopłacić. Cena z wczoraj 4.2 + vat

Opublikowano (edytowane)

Skoro ma być rekompensata za po niesione straty przez koronowirusa,  to dlaczego mają ją dostać tylko hodowcy w cyklu zamkniętym?  Skoro straty ponieśli też hodowcy trzody: PL,  NL,  czy DK. Skoro PiS to dlaczego nie dzieli sprawiedliwie? 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
55 minut temu, 6465 napisał:

Skoro ma być rekompensata za po niesione straty przez koronowirusa,  to dlaczego mają ją dostać tylko hodowcy w cyklu zamkniętym?  Skoro straty ponieśli też hodowcy trzody: PL,  HL,  czy DK. Skoro PiS to dlaczego nie dzieli sprawiedliwie? 

Bo największe straty ponieśli właśnie Ci co hodują w zamkniętym ponoszą olbrzymie ryzyko w porównaniu z tymi z otwartego

4 godziny temu, krilan06 napisał:

No to fajnie - sprzedał drogo prosięta i dostanie jeszcze dofinansowanie a ten co drogo kupił to odda teraz za darmo albo jeszcze dużo dołoży do interesu. Jest to logiczne 

No a jak prędzej sprzedawał za pułdarmo a ten co kupił smiał się że tylko idioci trzymają maciory to było ok?

Niedaleko mnie miał gościu 100 loch sprzedawał prosięta to w marcu 2019 odbiorca mu powiedział że może wziąć po 100 pln za sztukę ale zapłaci jak sprzeda tucznika lochy zlikwidował potem ten kupował warchlaka po 500 i jakoś było go stać to niech teraz płacze

Opublikowano

Jakie to te większe ryzyko w związku z koronawirusem ponoszą hodowcy w cyklu zamkniętym? Konkretnie. Bo z tego co mi wiadomo, to czy cykl zamknięty, czy otwarty, tucznik je, sra i choruje tak samo i tak samo jest wysyłany na ubój.

Opublikowano
1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

ale co to za problem równo podzielić, przecież agencja wie ile sztuk jest urodzonych w kraju a ile wjeżdża z zagranicznym kolczykiem. Przeznaczoną na pomoc pulę pieniędzy podzielić przez liczbę sztuk z kolczykiem PL i tyle do sztuki dopłacić. Cena z wczoraj 4.2 + vat

Tak się nie da nie można dzielić na te z polskim koczykiem jesteśmy w UE

Opublikowano
staszek131415 napisał:

1 godzinę temu, mikcom20 napisał:

Tak się nie da nie można dzielić na te z polskim koczykiem jesteśmy w UE

równie dobrze mogę powiedzieć że jesteśmy w UE a dopłaty mamy niższe Nie rozumiem po co dopłacać komuś np. do tuczu hotelowego. Pomoc jeśli ma być to tylko do krajowego świniaka, zarówno w cyklu zamkniętym jak i otwartym?

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Bo największe straty ponieśli właśnie Ci co hodują w zamkniętym ponoszą olbrzymie ryzyko w porównaniu z tymi z otwartego

No a jak prędzej sprzedawał za pułdarmo a ten co kupił smiał się że tylko idioci trzymają maciory to było ok?

Niedaleko mnie miał gościu 100 loch sprzedawał prosięta to w marcu 2019 odbiorca mu powiedział że może wziąć po 100 pln za sztukę ale zapłaci jak sprzeda tucznika lochy zlikwidował potem ten kupował warchlaka po 500 i jakoś było go stać to niech teraz płacze

Ostry przykład, znam podobny-  gosc 150loch zamyka cykl bo z ludzmi nie moze wytrzymać już nerwowo.

Opublikowano
28 minut temu, mikcom20 napisał:

równie dobrze mogę powiedzieć że jesteśmy w UE a dopłaty mamy niższe Nie rozumiem po co dopłacać komuś np. do tuczu hotelowego. Pomoc jeśli ma być to tylko do krajowego świniaka, zarówno w cyklu zamkniętym jak i otwartym?

Przecież dostaliście już 100zl do świni i 500 do krowy.  To o co jeszcze krzyk?  Przynajmniej moja ciotka z miasta jak dzwoni to mi wmawia jaki to PiS dobry i ile dał rolnikom.

Opublikowano

W Niemczech zaczyna brakować mięsa przez postój tej ubojni. I do Polski nic nie przyciągną. Nasza grupa dogadała się z rolnikami z Piotrkowa poniżej 4.8 nie sprzedajemy i są efekty w piątek lądujemy za tą cenę .  Zakłady potrafią płacić więcej nie ważne co się dzieje w De .

Opublikowano

Oo konczy sie mieso w De to bardzo dobrze niech teraz te zakładowe szuje płacza i płaca wiecej za nasza roboe a nie tylko liczyc jak sie obłowic znajomy z Grabicy sprzedał po 4.3 zł a w sklepie znajoma pracuje to jedynie zeberka obnizyli ooo uwaga 20gr a jak tucznik 20 gr w góre to u niej kiełbasa i inne o 40-60gr i dzie sprawiedliwosc ?

Czyli mozna sie przyszykowac na ponowny wzrost cen ??

Opublikowano
51 minut temu, damianos95 napisał:

Oo konczy sie mieso w De to bardzo dobrze niech teraz te zakładowe szuje płacza i płaca wiecej za nasza roboe a nie tylko liczyc jak sie obłowic znajomy z Grabicy sprzedał po 4.3 zł a w sklepie znajoma pracuje to jedynie zeberka obnizyli ooo uwaga 20gr a jak tucznik 20 gr w góre to u niej kiełbasa i inne o 40-60gr i dzie sprawiedliwosc ?

Czyli mozna sie przyszykowac na ponowny wzrost cen ??

Niestety tak już to jest z tymi świnkami że cena jaka dostajemy na skupie ni jak się ma do tej w sklepie...

Możliwe że cena odbije do góry, ale nie ma co się nastawiać na to co było na początku roku. Chiny robią co chcą z rynkiem i nie można nic z tym zrobić 

Opublikowano
Dnia 15.07.2020 o 09:26, kopin napisał:

przypominam wam że to będzie chyba stan na 30 marca,więc ten który kupuje prosięta nic nie dostanie ,ale polski hodowca prosiąt akurat tak,bo jeśli na ten dzien miał te prosięta to dostanie do sztuki ,to nic że za 3 dni je sprzedał

https://www.agrofoto.pl/prawo/przepisy-i-regulacje/sa-szczegoly-pomocy-po-koronawirusie,97460.html

Dobre i 23 tysie drogą nie chodzą

Opublikowano

Że nie zamkniesz produkcji z dnia na dzień jak przy cyklu otwartym bardzo mądre podejście rządu

Opublikowano

6. Główny Lekarz Weterynarii przekaże Prezesowi Agencji w terminie do dnia 1 września 2020 r. dane, o których mowa w ust. 5, zawierające: weterynaryjny numer identyfikacyjny, jeżeli został nadany, imię i nazwisko lub nazwę podmiotu, adres prowadzenia działalności, rodzaj prowadzonej produkcji zgodnie z ust. 1 pkt 2 i 3, maksymalną obsadę zwierząt w odniesieniu do rodzaju produkcji, o której mowa w ust. 1 pkt 2 i 3, informację o przynajmniej jednym przemieszczeniu do rzeźni w okresie od dnia 15 marca 2020 r. do dnia 15 czerwca 2020 r. w odniesieniu do rodzaju produkcji, o której mowa w ust. 1 pkt 3, oraz informację o prowadzeniu produkcji w odniesieniu do rodzaju produkcji, o której mowa w ust. 1 pkt 2.

Ciekawe czy zgłoszenie większej ilości nie będzie wiązało się z kontrolą?

Opublikowano
3 minuty temu, staszek131415 napisał:

Że nie zamkniesz produkcji z dnia na dzień jak przy cyklu otwartym bardzo mądre podejście rządu

Prędzej sprzedasz lochy niż kupione miesiąc wcześniej warchlaki. Beznadziejny argument

Opublikowano

Głupoty piszesz no nie da kaski musisz się ztym pogodzić

Opublikowano

Głupoty to ty wiecznie pleciesz, ciesząc sie przy okazji, że w przeciwieństwie do ciebie ktoś inny pomocy już nie dostanie. Nadal nie uzasadniłeś za to w jaki sposób bardziej ryzykuje ktoś, kto tuczy własne świnie, od tego który tuczy kupione warchlaki od sąsiada? Masz jakiś argument oprócz własnej zawiści?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v