Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak mało że aż znajomym poprzekładali odbiory. OD jutra większość zakładów w dól. Duże zakłady teraz zabierają świnie ze swoich kontraktów, a rolników z wolnego rynku od przyszłego tygodnia dopiero bedą odbierać. Pewnie chcą po jutrzejszej podwyżce w de (-5 prognozowane) lepiej zapłacić. 4 z przodu całkiem realna i obym się mylił.

• Like 1
Opublikowano

Dzisiaj byłem w pewnej firmie spod Płocka wożącej żywiec dla ubojni. Od 2 tygodni jeździ 1 ciężarówka zamiast 12. Ubojnie twierdzą, że są zapchane towarem bo eksport stoi oraz boją się, że zaraz po otwarciu granic Niemiec będzie pchał gdzie się da mięso i szczególnie do Polski.

Opublikowano

Nie chcę uogólniać ale za chwilę może się okazać że bezrobotny musi dostać 1300zł, 500zł na dzieci musi być bo to wielokrotnie jedyne źródło dochodu, a rolnik ma oddawać świnie za bezcen albo z dokładką. No i oczywiście z tym ostatnim władza nic nie może zrobić, może co najwyżej nas pochwalić za to że produkujemy zdrową żywność oraz za to że w czasie epidemii zapewniamy bezpieczeństwo żywnościowe. 

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, sumek666 napisał:

Dzisiaj byłem w pewnej firmie spod Płocka wożącej żywiec dla ubojni. Od 2 tygodni jeździ 1 ciężarówka zamiast 12. Ubojnie twierdzą, że są zapchane towarem bo eksport stoi oraz boją się, że zaraz po otwarciu granic Niemiec będzie pchał gdzie się da mięso i szczególnie do Polski.

Bardziej stawiałbym na to, że mają trochę zapasów i spokojnie czekają za przecenami na rynku. Dziwne zachowanie,  bo w dobie suszy, ASF i różnych koroniastych zawirowań, wielu bez zobowiązań da sobie na zawsze spokój z trzodą, a i niejeden tuczący duńskie warchlaki spadnie z rowerka. Przy następnym zamknięciu granic większość ubojni będzie mogła się spokojnie zamknąć, tak będzie mało świń (i to niejadalnych fermowych) w kraju.

• Like 1
Opublikowano

Wszyscy piszą o obniżce jutro a co jak Niemiec zrobi zakłady w Pl w bambuko i nie obnizy ceny? Wtedy moim zdaniem ruszy przerób świń jeszcze bardziej, bo póki co te sztuczne przekładanie odbiorów to czekanie na jeszcze większe obniżki za zachodnia granicą. W sklepach nie ma towaru za dużo, a przez weekend wszystko zeszło, coś tu śmierdzi i to mocno...

• Like 1
Opublikowano

Żywność idzie cały czas ,nie ma zamkniętych granic dla przewozu żywnosci,kierowcy ktorzy jeżdżą na ubojnie twierdzą ze od ok 2tyg idzie mrożone zza Odry, na dzisiejszej giełdzie sprzedano 20% oferowanych tuczników,czyli nadal zainteresowanie jest nikłe i duże szanse na dalsze obniżki

• Like 1
Opublikowano

od dłuższego czasu coś jest nie tak przed świętami miałem sprzedać cały rzut a przyjechał i wziął tylko połowę reszta miała iść w pierwszym tygodniu po świetach  a pojechała w drugim  żywca u nas jest mało przeciez produkujemy dużo mniej niż zjadamy czyli przywożą do nas mnóstwo  towaru  a w sklepie jakoś nie staniało 

Opublikowano
16 godzin temu, JanKrzysztof napisał:

Mniej niż zero... Teraz duńczykowcy powinni ci życzyć ASFu w twoim chlewie i brak odszkodowania za wybite świnie...

Nikt nie kazał kupować warchlaka po 500 zeta to chyba oczywiste o mnie się nie martw ja sobie poradzę

Opublikowano
2 godziny temu, gomez181 napisał:

Dziś giełda będzie +20

-10

Opublikowano

No to pojechali grubo, oby tylko ostatnia obniżka to była bo tu już nie ma z czego obniżać, tak faktycznie jakby nasze ubojnie miały chociaż trochę honoru to by po tej obniżce nic nie obniżyli bo i tak przeliczajac cenę niemiecka na naszą to w De od płacic będą 1,65 euro x 4,54 zł to jest około 7,50 zł na wbc

Opublikowano

O kuźwa, ale pojechali. Coś mi się wydaje że przy takiej tendencji to za 2 tyg na masztach w gospodarstwach będą wisiały białe flagi

30 minut temu, turtojs napisał:

No to pojechali grubo, oby tylko ostatnia obniżka to była bo tu już nie ma z czego obniżać, tak faktycznie jakby nasze ubojnie miały chociaż trochę honoru to by po tej obniżce nic nie obniżyli bo i tak przeliczajac cenę niemiecka na naszą to w De od płacic będą 1,65 euro x 4,54 zł to jest około 7,50 zł na wbc

Słyszałeś o takim przypadku żeby złodziej miał honor?

Opublikowano

Niestety panowie ale rynkiem rzadzi ten co ma kasę[obecnie Chińczycy] wypieli się na Europę[za drogo] i mamy tego efekt 20- 30% europejskiej wieprzowiny trzeba gdzieś ulokować a że załatwili rodzimych hodowców to mają chwilowo gdzie pchać

Opublikowano

Zobaczcie ma mapie Wet jak blisko na dniach był znaleziony dzik z asf nr 2275 obok fermy w Niedoradz, gdzie było ognisko. Do wjazdu na fermę ok 450metrów.

Z takim natężeniem w okolicy asf, może być super bioasekuracja, podwójne płoty a i tak jest to nic nie warte, jeżeli w pobliżu jest dywanowy nalot dzików.

• Like 1
Opublikowano

Nabijacie się nieustannie z tuczu nakladczego ale niestety jest to najbezpieczniejsza forma produkcji tucznika w dzisiejszych czasach. Te 40-50 zł zawsze zostanie, zboże się sprzeda i stres o ceny i opłacalność odchodzi. Wiem za co robię. Małą łyżeczka też się idzie najeść. U mnie w okolicy przybyło 6 nowych kombajnów same tucano i jedno avero z czego tucano 320 na 20 hektarów piachu no gość ma 100 loch. Narobi się przy tym nie zaprzeczam ale takie wyskoki i noszenie nosa w chmurach jak tucznik był po 7 netto na żywą to trochę przesada. To było do przewidzenia że wiecznie trwać to nie będzie. A zaraz zacznie się narzekanie ze przy maciorach to się nie opłaca, no jak się ma maszynę za milion w garażu do spłaty która pracuje dwa dni w roku to faktycznie. 

• Thanks 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Nabijacie się nieustannie z tuczu nakladczego ale niestety jest to najbezpieczniejsza forma produkcji tucznika w dzisiejszych czasach. Te 40-50 zł zawsze zostanie, zboże się sprzeda i stres o ceny i opłacalność odchodzi. Wiem za co robię. Małą łyżeczka też się idzie najeść. U mnie w okolicy przybyło 6 nowych kombajnów same tucano i jedno avero z czego tucano 320 na 20 hektarów piachu no gość ma 100 loch. Narobi się przy tym nie zaprzeczam ale takie wyskoki i noszenie nosa w chmurach jak tucznik był po 7 netto na żywą to trochę przesada. To było do przewidzenia że wiecznie trwać to nie będzie. A zaraz zacznie się narzekanie ze przy maciorach to się nie opłaca, no jak się ma maszynę za milion w garażu do spłaty która pracuje dwa dni w roku to faktycznie. 

Otóż to swiniarzowa pycha się skończy szybciej niż zaczęła 

Opublikowano
1 godzinę temu, Dawid727 napisał:

Nie kolego to nie jest najbezpieczniejsza alternatywa, w poczatkowej fazie dopóki są niezależni producenci to jeszcze jako tako wygląda, później jest tylko gorzej [ rynek USA, Hiszpania], dlaczego ten rodzaj tuczu na dużą skale nie rozwija się w Danii,Niemczech,Holandii,Francji skoro to takie pewne pieniądze, w ciagu 40 lat istnienia tuczu nakładczego w USA  duzi producenci zostali pracownikami lub zarządcami we własnych gospodarstwach[ ciekawe dlaczego skoro pewny stały dochód] a właścicielami gospodarstw są ogólnoświatowe koncerny , teraz w USA to widać do czego doprowadziła ta polityka ,puste półki a świnie gazowane bo nie ma kto przerobić bo zostalo tylko kilka mega ubojni w skali kraju

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v