Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taka ciekawostka tak jest czy nie ?

Utylizacja padłego dzika na koszt właściciela gruntu nie pomaga w walce z ASF

Lubuska Izba Rolnicza apeluje do ministra rolnictwa w sprawie pilnej zmiany przepisów dotyczących usuwania zwłok i utylizacji padłych dzikich zwierząt z prywatnych posesji. Obecnie to właściciel posesji, na której znaleziono martwe zwierzę jest zobowiązany do pokrycia kosztów związanych z usunięciem i utylizacją.

W dzisiejszych realiach jakim jest wciąż rozprzestrzeniający się ASF istnieje uzasadniona obawa, że właściciele gruntów, chcąc uniknąć kosztów, będą pozbywać się martwych zwierząt w sposób niekontrolowany, sprzeczny z zasadami obowiązującymi w walce z ASF.

W świetle obowiązujących przepisów prawnych (m.in. ustawy o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi; art. 22, ust.1, pkt 3) za utylizację padłych zwierząt np. dzików musi zapłacić właściciel nieruchomości, na której zwierzę padło.

Z pewnością taki stan rzeczy nie przyczynia się do walki z rozprzestrzenianiem wirusa ASF.

Opublikowano

na zasadzie gry w kasynie)))) 

To umowa na giełdach towarowych stosowana. Umawiasz się dziś ze np. w maju sprzedasz żyto za 600 zł  i przychodzi maj a zyto po 800 zł a ty musisz sprzedać  po 600 lub żyto po 400 zł a kupujący musi Ci dać 600 zł 

Nie wiedziałem ze u świń w Polsce stosowana. 

WS jak ja zawrze to w kwietniu świńki sprzeda po 8,60 bez wzgledu na aktualną wtedy cene rynkową, taki swoisty hazard

Opublikowano

ASF to pewnie tak zwana siła wyższa  , a co do haczyków , hehehe zalezy kto pisze umowe i jakie ma intencje. Poczytaj sobie żale Kilriana na firme Prosiaczek , hehehe jego obowiazki są jasno wyszczególnione a frima " dołozy wszelkich starań aby płacić mu cene rynkową" innymi slowy firma postara się płacić uczciwie ale jak da 1 zł mniej od konkurencji to pech kiriana ))))) oni się starali ale im nie wyszło)))))

Opublikowano (edytowane)

a bo taki nick wybrałes dziwny)))))  taka zakamuflowana opcja niemiecka:D

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
15 godzin temu, ws71 napisał:

Animex umowa na kwiecień E- 8,60 netto,lipiec mówi się o E-9.0 netto,oczywiście przy zalożeniu braku asf-u za Odrą

Jak takie ceny będą za tucznika - to ile będzie w sklepie kosztować ? 

Jak już jest drogie mięso .

Opublikowano
16 godzin temu, ws71 napisał:

Animex umowa na kwiecień E- 8,60 netto,lipiec mówi się o E-9.0 netto,oczywiście przy zalożeniu braku asf-u za Odrą

Z nimi podpisałeś?

Jak płaci Twój STARY odbiorca?

Opublikowano

Wet był który obskakuje fermy , tucz nakładczy i cholera wie co jeszcze , mowił o tym, jestem za cienki na takie umowy,a my w okolicy dalej u p Zdanowicza, we wtorek  będą chłopaki brać niby 6,75 E,może uda się wejść na ambicję Jagodzińskiemu to coś  może dorzuci poza premią

Opublikowano
3 godziny temu, ws71 napisał:

Wet był który obskakuje fermy , tucz nakładczy i cholera wie co jeszcze , mowił o tym, jestem za cienki na takie umowy,a my w okolicy dalej u p Zdanowicza, we wtorek  będą chłopaki brać niby 6,75 E,może uda się wejść na ambicję Jagodzińskiemu to coś  może dorzuci poza premią

Coś słabo, w środę wozili do Msrcinkowskich po 7.2

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v