Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

.....

Edytowane przez zkordalski
Opublikowano

5.5 uczciwa stawka skitka %7 a waga uczciwa nawet 5kg dorzuca 😂

Opublikowano
14 godzin temu, HF86 napisał:

To rzeczywiście hobbystyczna hodowla a cielakach pewnie dalej 1000 sysun

To, że hodowla hobbystyczna to nie znaczy, że nie dochodowa. Na tak małe stadko jak ja mam mogę sobie sporo rzeczy za free załatwić.

A i gnój pod eko-uprawy też mi się przydaje. 

A co do cielaków to ceny z kosmosu. Cielaka za tysiaka to strach dzieciakom pokazać. 

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, micgal39533 napisał:

Waga ich lub sprzedającego zależy czy ktoś ma swoją, np Domagała

Nie znam gościa. Ale jak daje po 8 zl z moją wagą to chetnie poznam. Tylko jakby jeszcze gotówką płacił bo tu może być znowu cała tajemnica ceny ukryta. Wezmie 4 sztuki zapłaci a z piątej zrobi sobie prezent

Opublikowano
12 minut temu, przemek28_28 napisał:

Adam- odrazu kto, ile, za co, odrazu telefon pewnie ,, pojebalo cie, po co dajesz tyle rolnikom, za 6 złoty na forum a ty 6.30, ogranij sie”😂😂😂

Właśnie od jakiegoś czasu też mam takie spostrzeżenie 

• Thanks 2
Opublikowano
3 minuty temu, hobbysta82 napisał:

To, że hodowla hobbystyczna to nie znaczy, że nie dochodowa. Na tak małe stadko jak ja mam mogę sobie sporo rzeczy za free załatwić.

A i gnój pod eko-uprawy też mi się przydaje. 

A co do cielaków to ceny z kosmosu. Cielaka za tysiaka to strach dzieciakom pokazać. 

Ja tylko z humoru nie żadne podjazdy. Każdy ma inne gleby i koszty. Mam znajomego na takich terenach że jak mamki popasie na sąsiadów ugorach to muszą mu z 300 dorzucić za h zdeptane 

Opublikowano

To co Cie interesuje ze ktoś daje 6.30? W jednym tylko celu żeby zadzwonić do typa k powiedzieć mu żeby nie przesadzał z cenami. Macie zmowę cenowa, a ze trudno to udowodnić to musiałby sie tym zajac jedynie uokik.

Nie wiem z czego sie sołtys śmiejesz nie widzisz tego czy nie chcesz?

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Adam a ile teraz taką pultusze z byczka młodego o klasowego z 12 pewnie trzeba będzie lub taką fest rka za 13 pójdzie?

Opublikowano

Dobra ciężka szt zawsze ma wartość. A region to nie problem. Moje podlaskie sztuki widziały różne wojewodztwa. 

Opublikowano
57 minut temu, HF86 napisał:

Ja tylko z humoru nie żadne podjazdy. Każdy ma inne gleby i koszty.

Spoko

Prawda jest taka, że małego hodowcę sprzedającego do ubojni bez pośrednika czeka 5,5 max 6. 

To samo dotyczy zboża warzyw, czy świń. Jesteś mały, gówno dostaniesz za swoje produkty.

Opublikowano
2 godziny temu, zkordalski napisał:

Już Ci odpowiadam . Sformułowanie LEŻAK jest powszechne które tyczy sie zwierząt które uległy kontuzji  fizycznej tj. jakiś nie dowład kończyny bądź inna przyczyna która nie pozwala na normalną motorykę ruchową . Takowe zwierze mogło ucierpieć z powody  urazu złamania pękniecia problemu przy porodzie bądź zabawy na pastwisku . Takie zwierze  nie jest w 100% zdrowe skoro coś mu dolega że nie wstaje ale ma w 100% zdrowe mięso  które nadaje się do spożycia . Rolnik woła lekarza weterynarii  ten zaś bada zwierze i określa czy zwierze jest zdrowe ale z urazem nastepnie mamy ubój z konieczności który miał być super rozwiązaniem (jest to dymanie rolnika po całości w samą dupe bez mydła ) dokonują uboju na podwórku  nie ma nawet kropli krwi  to wygląda bardzo humanitarnie zwierze nie cierpi to na plus . I teraz najlepsze krowa waży z oka 700 kg i powiedzmy  tego miesa z złamanej nogi powiedzmy odpada 50kg   na zakładzie badają mieso czy jest wolne od antybiotyków itp  i jak jest ok to dostajemy rozlicznie ja takie dostałem : masa półtuszy  300kg  cena 2zł za kilo brutto . Dostałem 600zł za krowe zdrową która miała złamaną nogę . Gdzie cena rynkowa takiej krowy miesa które z niej wyszło to grubo ponad 3000zł  a w sklepie grubo ponad 5000zł . Tyle dostajemy legalnie . Następny raz ubijam na podwurku i wkładam do zamrażarki

U mnie jałówka ok 600kg urwała się i pożarła duża ilość śrutu i zaladek jej przestał pracować czy jakoś tak . Więc wet polecił żeby ją ubić a resztę odpadu oddać na batuti i wszystko było pełen legal zrobione bez zbędnych formalności 

Przed chwilą, korasss napisał:

U mnie jałówka ok 600kg urwała się i pożarła duża ilość śrutu i zaladek jej przestał pracować czy jakoś tak . Więc wet polecił żeby ją ubić a resztę odpadu oddać na batuti i wszystko było pełen legal zrobione bez zbędnych formalności . mięsko prima sort 🐮

2 minuty temu, korasss napisał:

.

Opublikowano

Nigdy oczywiscie nie sprzedawalem lezaka. Ale sasiad sasiada mowil ze podobno za lezaka na czarnym rynku placa od 800 do 1500 zl w zaleznosci jaka kondycja. Bez zbednych formalnosci, lekazy bioracych za wizyte, straty czasu itp. 

Dlatego lezaki jeszcze sa i beda bo sie to oplaca i jest wygodne. A nie uboj z koniecznosci i krowa 700kg 600 zL i wizyty lekarzy.

Opublikowano

Panowie, jak wygląda cena za highlanda/gallowaya? (cały rok pod niebem)

Kupuje dla siebie, a boje się odwrotności tego z czym Wy się zmierzacie, nie chce być wyzyskany i przepłacić .

Opublikowano
43 minuty temu, zakodi napisał:

Panowie, jak wygląda cena za highlanda/gallowaya? (cały rok pod niebem)

Kupuje dla siebie, a boje się odwrotności tego z czym Wy się zmierzacie, nie chce być wyzyskany i przepłacić .

Obok mnie koleś woła 35za przednią ćwiartkę i 40 za tył. Ale czy warto aż tyle za highlanda? Hereforda sprzedam taniej :)

Opublikowano

Z Podlaskiego gość się ogłaszał pultusze z angusa wybierasz ze stada byka on go  na ubojnie wystudzenie papiery 18 PLN kg pultusze 

Opublikowano
2 godziny temu, Yoda napisał:

Obok mnie koleś woła 35za przednią ćwiartkę i 40 za tył. Ale czy warto aż tyle za highlanda? Hereforda sprzedam taniej :)

Bardzo przedsiębiorczy..., u mnie krzyczy po 17zl. No to się uspokoiłem ze nie przepłace. Herefordy masz cały rok na wybiegu?

1 godzinę temu, HF86 napisał:

Z Podlaskiego gość się ogłaszał pultusze z angusa wybierasz ze stada byka on go  na ubojnie wystudzenie papiery 18 PLN kg pultusze 

Cena podobna do tej co będę płacić ja. Wydaje się ze nie będę na transakcji mocno poszkodowany 😀

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v