Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam 

Nie dajcie się robić w uja z tymi fakturami , waga płeć i nr kolczyka musi być .

Przyjmijmy że w polin ubojnie zamówiły się na drastyczna obniżkę cen , rolnicy wkur... robią składkę na prawników ze 2 miliony PLN żeby w końcu raz na Zawiszę zlodzieji posłać tam gdzie ich miejsce czyli do więzienia , Ale jak im udowodnić że nas jebi... na cenię jak wagi na fakturze brak . Cwaniaki się wykręca powie Panie to 500 kg miało i dla tego 3500 za byka a że przeważnie byki mają po minimum 700 to kto im to udowodni . 

Tym co faktura i przejrzystość handlu jest zbędna niech zmieniają branżę albo bankrutują jak coś robić to robić to dobrze albo wcale .

Opublikowano
1 godzinę temu, matius04 napisał:

i po ile teraz można dostać za byki hf i mieszańce?

Woj. Podlaskie

6.5 do 7.5zalezy co masz za towar i ile koszykow kartofli masz zamiar w sztukę zmiescic😁

Opublikowano
4 godziny temu, Juri13 napisał:

Witam 

Nie dajcie się robić w uja z tymi fakturami , waga płeć i nr kolczyka musi być .

Przyjmijmy że w polin ubojnie zamówiły się na drastyczna obniżkę cen , rolnicy wkur... robią składkę na prawników ze 2 miliony PLN żeby w końcu raz na Zawiszę zlodzieji posłać tam gdzie ich miejsce czyli do więzienia , Ale jak im udowodnić że nas jebi... na cenię jak wagi na fakturze brak . Cwaniaki się wykręca powie Panie to 500 kg miało i dla tego 3500 za byka a że przeważnie byki mają po minimum 700 to kto im to udowodni . 

Tym co faktura i przejrzystość handlu jest zbędna niech zmieniają branżę albo bankrutują jak coś robić to robić to dobrze albo wcale .

nie wiem co bierzesz ale też to chcę.sam nie wierzysz w to co piszesz.rolnicy robią składke 2 miliony na prawników-już to widze.handlarzy chcesz do więzieni powsadzać?przecież sam mu sprzedałeś a nie w nocy Ci przyszedł wyciągać z obory.jak dajesz się jebać na cenie czy wadze to nie wiem jak jeszcze funkcjonujesz.

Opublikowano
5 godzin temu, tajwan1986 napisał:

no ale skoro handlujecie z niepewnymi ludźmi i musicie po sądach latac to ja nic wam na to nie poradzę.jak chłopak sprzedawał dla zaufanego człowieka który ciągle od niego odbiera to może nie ma takich obaw i jemu to pasuje.a jak ktoś szuka wrażeń bo jakiś świeży handlarzyna przyjedzie i naobiecuje dobrą stawkę za kg i później po sądach latacie to nie wiem kto tu daje się dymać.oddasz na rozliczenie poubojowe i przyjedzie samochód bez wagi odbierać z obory, to skąd wiesz że Cię nie skubneli? 

Nikt z nas o zdrowych zmysłach nie handluje z nieznajomymi szmaciarzami, którzy oferują 1zl drożej. W zeszłym roku opisywałem sytuacje z takim z TKI, który wokoło nabrał full bydła, m.in u nas we wsi, a kasy ni uja. Ale po prostu zwracać uwagę na faktury, w razie draki jesteś w d*pie. 

Biorę od ciebie bydlaka piszę tak jak u kolegi bydło - wartość. Bez kolczyka, wagi, potrącenia, ceny i nr faktury. Zatrzymuje się w lesie odcinam kolczyki, zakładam " zapasowe" i cmoknij mnie w dupkę. Wiozę swojego byka na ubojnię. Nie znam cię, nie brałem bydła, a twoja niby faktura została sfałszowana bo ja bym takiego śmiecia nie wystawił. Dzisiaj kolczyk to najmniejszy problem

Agromir w poniedziałek przyjeżdża, 3 byki i 5 jałówek zobaczymy co powie. Ale raczej wyjazd, nie ma widoków na poprawę, a do żniw aby jeszcze nie spadło 😔

• Like 1
Opublikowano

Skąd taka informacja ? Raczej mało prawdopodobne choćby z uwagi na kursy walut. Lokalne zakłady na nadchodzący tydzień raczej przymierzają się do obniżek.

Opublikowano
2 godziny temu, tajwan1986 napisał:

nie wiem co bierzesz ale też to chcę.sam nie wierzysz w to co piszesz.rolnicy robią składke 2 miliony na prawników-już to widze.handlarzy chcesz do więzieni powsadzać?przecież sam mu sprzedałeś a nie w nocy Ci przyszedł wyciągać z obory.jak dajesz się jebać na cenie czy wadze to nie wiem jak jeszcze funkcjonujesz.

Jak zmieniłem hodowlę z mleka na opas zanim pojechała pierwsza sztuka , na podwórku stała waga. Nie pisze o pośrednikach piszę o ubojniach , a ta twoja gadka śmierdzi trolem  

Opublikowano

Raczej watpliwa sprawa z tymi podwyzkami. 

Euro tanieje, bydla juz tylko wiecej bedzie. Ludzie sie wstrzymywali liczac na podwyzki, czas trzymania na doplaty sie konczy. No i na zniwa kasa bedzie potrzebna wiec wiekszosc bedzie musiala sprzedac.

Opublikowano (edytowane)

faktura ma mieć nr , pieczątke z  z podpisem zarówno kupującego i sprzedawcy . i krótki opis np . krowa  , a reszta co do wypłaty czy dochodzenia roszczeń w razie wypłaty nie ma znaczenia . 

Edytowane przez jarecki
  • Like 1
Opublikowano

Od kilku lat nie ma obowiązku podpisywania faktur, ale w razie niezapłacenia sąd nie uzna faktury bez podpisu. To ładnie widać przy zakupach, jak coś gdzieś zaczynam kupować, to pilnują podpisów, chyba, że płacę gotówką, a jak już jestem sprawdzonym klientem, to tylko przy większych sumach chcą podpis. 

Opublikowano
jarecki napisał:

faktura ma mieć nr , pieczątke z  z podpisem zarówno kupującego i sprzedawcy . i krótki opis np . krowa  , a reszta co do wypłaty czy dochodzenia roszczeń w razie wypłaty nie ma znaczenia . 

pieczątka nie jest obowiązkowa

• Like 1
Opublikowano

Koniecznie wczoraj chcieli byki zabrać na powrót bo knajpy się otwierają a towaru tam mało ale cena licha 2 szt hf/an 7netto taka propozycja 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, lusjan napisał:

Od kilku lat nie ma obowiązku podpisywania faktur, ale w razie niezapłacenia sąd nie uzna faktury bez podpisu. To ładnie widać przy zakupach, jak coś gdzieś zaczynam kupować, to pilnują podpisów, chyba, że płacę gotówką, a jak już jestem sprawdzonym klientem, to tylko przy większych sumach chcą podpis.

Fakturę przelewowe maja mieć podpis. Gotówkowe nie musza i gotówkowej nawet nie musisz ewidencjonować. Pisałem wyżej faktura dokument księgowy, a WZ odbiór towaru. W Polsce każdy sędzia inaczej interpretuje prawo i u jednego faktura ważna a u drugiego WZ.

Edytowane przez przemek28_28
Opublikowano
19 godzin temu, HF86 napisał:

Bo ogólny mają zakaz. Jak masz znajomego to po cichaczu pokaże i powie że waga żywcem mało wiążąca wbić praktycznie pewny.slalem kiedyś do związków postulaty aby waga na rzeźni i wbc były wiążące i do wglądu w agencji ale bez odezwy. Rolnik siedział,i i zadowolony że wzięli a jak jeszcze zapłacili to wogole super a że okradli przy okazji to cóż to Polska przecież 😢🥺

Ja poruszę ta sprwę w izbach rolnych aby naciskali na ustawowy zapis waga żywa i waga wbc była ogólnie dostępna dla zainteresowanych (właścicieli sztuk)

• Like 2
  • Thanks 5
Opublikowano

Jak każdy w swoim okręgu będzie zgłaszał postulaty to może coś wywalczymy.siedzac cicho zezwalamy na to co się dzieje 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v