Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
16 minut temu, Bananek napisał:

A dziękuję za słowa uznania. akurat biznes, który mam w głowie jest głęboko związany z rolnictwem, które działa mimo koronki. lokalizacja mojego zamieszkania i to, że wokół rozsiane jest mnóstwo gospodarstw, ziemi pozwoli na rozkręcenie tego. Tym bardziej, że w okolicy jeszcze tego nie ma.

Nie wiem co tam planujesz ale weź pod uwagę że jeśli ta ustawa przejdzie to ludzie na terenach wiejskich nie będą mieli pieniędzy i będą rezygnować ze zbędnych towarów i usług. A, że kasy nie będą mieli to będą uciekać do miast. Nie jeden biznes przez to poleci. No ale obym się mylił

• Like 2
Opublikowano

A Ty w te sondaże wierzysz???

U nas już mamy 2 autobusy chętnych na wyjazd na strajk do Warszawy. Rolnicy są zdeterminowani na wszystko... A reszta pasożytów niech zostanie w domu i głaszcze kota jak się boi i woli dyktaturę i pracę za miskę ryżu...

• Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Ciekawe co Wy będziecie kosić tymi przystawkami.. Jak bydła nie będzie to tę kukurydzę możecie do rzeki wysypywac, będzie opas ryb..!!! 

Co do tych 200 tysięcy na biznes to ostatnio gość płakał że zaczął biznes a tu koronka i wszystko stoi. A rozliczać się musi bo ma program. Powodzenia życzę 

To ch*j pujde na etat, już kiedyś pracowałem a w moim fachu roboty jest 😉 i nie wierzę że całkowicie padnie hodowla zwierząt

Opublikowano

@JarekBazydlozapewniam Ciebie że mój zawód to fachowa praca, nie liczni tylko się nadają

Nie zamierzam tyrać w rolnictwie jako parobek 

Opublikowano
9 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A ja Cię zapewniam że jak ta ustawa wejdzie to praca będzie tylko po znajomości. Bo na twój stołek będzie 100 innych gospodarzy.

dokładnie , duzo tez osób wrocilo zagranicy i siedzi przez covid , pracodawcy maja czym przebierać , jak u nas nie bylo ludzi tak teraz kazda maszyna obsadzona i dalej dzownią czy  jest miejsce 

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, 6465 napisał:

@Ursus932 ja ty masz taki porządny fach w ręku,  to ty już dawno powinieneś na etacie pracować i ziemię wieczorami i w soboty obrabiać. 

Robiłem, ale wiesz cenię sobie "niezależność", będę musiał to wrócę 😉

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano
2 godziny temu, tomaszmab napisał:

Normalni ludzie widzą że tak pandemia to kłamstwo i ściema.

a ty do których się zaliczasz? bo tak czytając twoje farmazony to nie wiem. 🤔

Opublikowano
6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

A ja Cię zapewniam że jak ta ustawa wejdzie to praca będzie tylko po znajomości. Bo na twój stołek będzie 100 innych gospodarzy.

6 minut temu, JarekBazydlo napisał:

I co z tego że 100, chłopie to nie wywalanie gnoju, z tej 100 pewnie z jeden się nada 

Opublikowano

no w końcu dłuższa informacja w Polsacie na temat sprzeciwu i różnic zdań w samym pisie na temat bubel ustawy kaczuszki.

terlecki gada że kasę będą dawać. już się kuźwa za ASF od dzików nabrałem.

Opublikowano

W warszawie na pracuj jest 10tys ogloszen.

Poza tym usa przenosi produkcje z chin do polski

Opublikowano

Albo wrocimy do dawnych zwyczajow bedziemy piekli chleb na zakwasie. za kase aby opłacimy rachunki a jedzenie sami wytworzymy

Opublikowano
4 minuty temu, sabuliga napisał:

bedziemy piekli chleb na zakwasie.

taaaa. i w jaskiniach zamieszkamy...

Opublikowano
9 minut temu, pafnucy napisał:

no w końcu dłuższa informacja w Polsacie na temat sprzeciwu i różnic zdań w samym pisie na temat bubel ustawy kaczuszki.

terlecki gada że kasę będą dawać. już się kuźwa za ASF od dzików nabrałem.

Pękają powoli. Na fb oswiadczenie ardana ze o rekompensatach można zapomnieć jest to niezgodne z prawem eu a ledwo udalo sie za susze wyplacic. Przy tych odszkodowaiach za zakaz uboju to by musialo byc kilkaset miliardow.  Zapowiedzieli w polsacie ze moze byc 50tysiecy ludzi. Panowie trzeba jechac, nie bedzie nam karakan mowil ze rolnicy sa zli i co maja robic. 

• Like 3
Opublikowano
2 godziny temu, JarekBazydlo napisał:

A Ty w te sondaże wierzysz???

U nas już mamy 2 autobusy chętnych na wyjazd na strajk do Warszawy. Rolnicy są zdeterminowani na wszystko... A reszta pasożytów niech zostanie w domu i głaszcze kota jak się boi i woli dyktaturę i pracę za miskę ryżu...

Organizator ten sam co w Makowie?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v