Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
9 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Łapcie hit z przed chwili 

FB_IMG_1602098734095.jpg

to to jeszcze mogę przecierpieć ,ale reklamy która idzie w cały świat że na wyprodukowanie jednego kilograma włowiny idzie 15 tysięcy  powtórzę PIĘTNAŚCIE TYSIECY LITRÓW WODY to nawet ja znieść nie mogę Tam gdzie ja mieszkam to za sama wodę trzeba by było ponad 60 zł zapłacić

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
1 godzinę temu, Krzysztof81 napisał:

Jak dojedziesz na te zadupie i masz niedaleko to czemu nie. 1500 to pewnie za tą brązową padline. Ciekawe ile za reszte?

Za każdą sztukę po 1500.

1 godzinę temu, soltys48 napisał:

Nie , poprostu pseudoekolodzy są tak MONDRZY

1500 to pewnie za dżirseja

Za każdą sztukę po 1500.

Opublikowano

https://www.agrofoto.pl/fakty/polska/puda-mala-grupa-hodowcow-zwierzat-futerkowych-nie-moze-zdominowac-dzialan-resortu-rolnictwa,100078.html

Farmer,zamiast agrofoto.

Pudał dał głos, chociaż łańcuch ma krótki i ciasny

W świetle tej nagonki powoli trzeba się przestawiać na ugorowanie gruntów, może jakieś dopłaty do ptaszków? Wszędzie można na to dostać czy tylko są tereny do tego wyznaczone?

Opublikowano
11 godzin temu, Cybulek17 napisał:

Łapcie hit z przed chwili 

FB_IMG_1602098734095.jpg

Szkoda mi tej osoby że była karmiona takim mlekiem! Naprawde nawet 3 latek wie jak wygląda mleko.... Teraz zobaczcie komu sie chce dac władze aby kontrolowali nasze gospodarstwa!   WIDZIMY    SIE   W    WARSZAWIE  13.10.2020  ta  data będzie zapamietana na długo w Polsce!!!!! 

• Like 1
Opublikowano

jak patrzyłem na te wczorajsze niektóre strajki to rzeczywiście stwierdziłem, że niektórzy nie powinni wyjeżdżać protestować tylko pozostać w domu. no powiedzcie co miało na celu wywalenie gnoju na drodze w srodzie czy na tym rondzie na zdjęciu powyżej. to powinno uderzyć w prezesa i tych, którzy tę ustawę wymyślili. co zawinili kierowcy? chcecie wiezc obornik i gdzieś go wywalić to na nowogrodzka zawiezcie. jedyne co wywalczyli ci rolnicy to mandat dla siebie. ot i cały strajk.

• Like 1
  • Thanks 1
  • Confused 1
Opublikowano

A Ty byłeś na jakimś strajku czy tylko potrafisz pisać na forum??? Aaaa pewnie się bałeś że dostaniesz mandat. A to że niedługo nie bedziesz miał niczego się nie boisz że stracisz cały dorobek życia? Ten obornik to tylko początek jak bar...ny nie wycofają się z tej ustawy!

Opublikowano

E tam. Mi sie podobalo. Korki i ruch wstrzymany na wiele godzin. Czesciej powinnismy wyjezdzac strajkowac. Tylko silnych sie boja. Jak bedziesz stal jak baranek pod plotem to w du... cie beda mieli bo nawet nie zauważa.

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
40 minut temu, komizmo napisał:

W świetle tej nagonki powoli trzeba się przestawiać na ugorowanie gruntów, może jakieś dopłaty do ptaszków? Wszędzie można na to dostać czy tylko są tereny do tego wyznaczone?

zgadzam sie z toba w 100% trza byc elastycznym skoro łunia daje kasę za nie produkowanie i pozorowane działania  to trza  ją doić w tym kierunku do ptaszków raczej wszedzie nie dostaniesz ,ale jak zapłacisz dla ornitologa to na TUZ na pewno co s znajdzie

Opublikowano
18 minut temu, Bananek napisał:

no powiedzcie co miało na celu wywalenie gnoju na drodze

Kierując się myślą, że nie ważne co o nas mówią, ważne że mówią, to gdyby nie ten wywalony gnój, to w tvpis nawet by o protestach rolników nie wspomnieli. Samo w sobie skutku nie miało. Ale innym rolnikom pokazali, że nie ma co się bać. Trzeba działać. I ten, który się obawiał jechać, bo dostanie mandat za blokowanie drogi, to teraz już tych obaw mieć nie powinien. 

Masz rację, że ten gnój powinien znaleźć się na Nowogrodzkiej. Ale nikt nikogo na Nowogrodzką z nim nie wpuści. Wczoraj w miejscu zbiórek rolników policja sprawdzała, czy jak ktoś jest z beczką to beczka jest pusta. Zaczęli sprawdzać wszystkie dokumenty dość mozolnie. Ale jak pozostali, którzy byli tylko traktorami bez żadnego sprzętu, wyjechali na drogę i się zatrzymali, bo powiedzieli że bez kolegów nie pojadą, to policja swoje działania zdecydowanie przyśpieszyła. 

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
33 minuty temu, JarekBazydlo napisał:

A Ty byłeś na jakimś strajku czy tylko potrafisz pisać na forum??? Aaaa pewnie się bałeś że dostaniesz mandat. A to że niedługo nie bedziesz miał niczego się nie boisz że stracisz cały dorobek życia? Ten obornik to tylko początek jak bar...ny nie wycofają się z tej ustawy!

Masz jakis kontakt zeby sie zapisac i jechac jakas grupa na protest?

Opublikowano
57 minut temu, Bananek napisał:

jak patrzyłem na te wczorajsze niektóre strajki to rzeczywiście stwierdziłem, że niektórzy nie powinni wyjeżdżać protestować tylko pozostać w domu. no powiedzcie co miało na celu wywalenie gnoju na drodze w srodzie czy na tym rondzie na zdjęciu powyżej. to powinno uderzyć w prezesa i tych, którzy tę ustawę wymyślili. co zawinili kierowcy? chcecie wiezc obornik i gdzieś go wywalić to na nowogrodzka zawiezcie. jedyne co wywalczyli ci rolnicy to mandat dla siebie. ot i cały strajk.

to może najlepiej wogóle nie protestować, nic nie robić i dać się tym psychopatom w rządzie?niech robią zakazy, niech niszczą polskie gospodarstwa.zamiast nie przeszkadzać ludziom żyć to knują jak by swoim wyborcom życie uprzykrzyć.to nie ludzie są dla rządu tylko rząd dla ludzi i powinni robić tak żeby ludziom się lepiej w kraju żyło i mogli podnosić standardy życia, a nie działać na szkodę państwa i obywateli.

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Jak widzę entuzjazm niektórych( jarek bazydło) to nabieram  pewnosci ze ktoś chce swoje interesy załatwiać rękoma rolników .Ja jestem przekonany ,że jesli nawet pis wycofa się z ustawy ,lub ubój rytualny odbywać będzie się na dotychczasowych warunkach to i tak do puki będziemy tyle produkować a tak mało spozywać wołowiny to nadal cena za opasy będzie w okolicy 7 zł Przecież dużych zakładów w Polsce jest kilkanaście Branża wołowa zna się  jak łyse konie ,wiedzą doskonale że bydło wychodowane przez nas prędzej czy póżniej i tak do nich trafi Znają mentalność rolników ( jak podwyżki nie sprzedajemy bo może będzie jeszcze drożej  ,jak obniżki to  szybko bo będzie jeszcze taniej)Kiedyś jak dużo sprzedawałem to miałem dobry kontakt z właścicielem jednej z dużych ubojni, na moje pytanie kiedy będą podwyżki odpowiedział mi szczerze"po co nam duzo płacić jak i w tej cenie nie wyrabia sie z odbiorem bydła "Trzy dni  pózniej opuścił cene o 20 groszy .

• Like 1
Opublikowano
tajwan1986 napisał:

57 minut temu, Bananek napisał:

to może najlepiej wogóle nie protestować, nic nie robić i dać się tym psychopatom w rządzie?niech robią zakazy, niech niszczą polskie gospodarstwa.zamiast nie przeszkadzać ludziom żyć to knują jak by swoim wyborcom życie uprzykrzyć.to nie ludzie są dla rządu tylko rząd dla ludzi i powinni robić tak żeby ludziom się lepiej w kraju żyło i mogli podnosić standardy życia, a nie działać na szkodę państwa i obywateli.

wyjeżdżać, protestować, ale nie w ten sposób. no powiedz mi w jaki sposób mógł zaszkodzić prezesowi obornik rozrzucony na rondzie czy w srodzie?

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

To faktura z marca 2013 roku kiedy to zakaz uboju rytualnego obowiązywał od trzech miesięcy a euro było po 4.15zl

IMG_20201008_121801_9.jpg

a w styczniu za te byki proponowali mi po 5 zł bo rząd ( wtedy platforma) wprowadzila zakaz uboju r.

Przy obecnej cenie euro ok.4,5 zł to mogli by za hf 8 netto placić 

Na zakazie uboju znów zyskają zakłady miesne ( powod do obnizek ,rekompensata za zakaz)

Edytowane przez marijusz
Opublikowano
34 minuty temu, Bananek napisał:

wyjeżdżać, protestować, ale nie w ten sposób. no powiedz mi w jaki sposób mógł zaszkodzić prezesowi obornik rozrzucony na rondzie czy w srodzie?

Zgadzam się z tobą w 100% . Takie działania strajkujących rolników tylko wywoła złość wszystkich którzy mają utrudnione dojazdy do pracy lekarza szkoły i kierowcy torów i inni . Czy nam ktoś z protestujących grup zawodowych ( górnicy i inni) utrudnia nam wykonywanie pracy ? 

Co innego strajkować i rozbić biwak przed sejmem   albo odwiedzić kartofla na rzolibozu i tam zawieść  mu trochę "wiejskiego klimatu" 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v