Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bananek napisał:

A co to był za protest kilka lat temu co drogi blokowali? U nas posypały się mandaty i większość powiedziała, że więcej nigdzie nie pojedzie. cienko widzę protesty w mojej okolicy.

Agrounia, chyba o ceny owoców

Opublikowano
lusjan napisał:

1 godzinę temu, Bananek napisał:

A co to był za protest kilka lat temu co drogi blokowali? U nas posypały się mandaty i większość powiedziała, że więcej nigdzie nie pojedzie. cienko widzę protesty w mojej okolicy.

Agrounia, chyba o ceny owoców

U nas nie ma owocników.

Opublikowano
20 godzin temu, vat napisał:

Stokrotka też kiedyś powiedziała, że poszła do tej szkoły bo miała blisko 😤 - jak któryś jej przypomniał, że jest zootechnikiem.

Dzisiaj oglądałem na TVN Kawa na Ławę i JEDYNIE Bosak bronił rolników i pokazywał sprzeczności w tej ustawie. Z PSL był ten zj** Misio Kamiński i też był za "ochroną zwierząt"

Genaralnie wydaje mi się, że ciężko będzie z odrzuceniem tej ustawy, bo kaczor dostał pier...ca w tej kwestii - teraz podobno wysłał listy imienne do senatorów aby poparli ustawę bez wprowadzania poprawek.

A opozycja, która niby w senacie ma większość jest ZA, a jak nawet widzi bezsens niektórych zapisów to i tak zagłosuje ZA i powie nam: chcieliście PISu - macie PIS, a jak checie zmian głosujcie w przyszłych wyborach na nas.

Duda też pewnie się wystraszy kaczki...

Bosak nie ma żadnego, głosu w senacie a ci od tego ,,Misia" postawili sprawę na ostrzu noża. Co nie zmienia faktu że platformie to się politycznie opłaca bo głosów na wsi pisowi nie odbiorą, ale wystarczy że pójdą na Obrońcę Bosaka głosować i platforma pokaże miastowym że bronią zwierzątek i są dobrzy a rolnikom że pis jest zły. Prezydent się wypnie wiec tak naprawdę ten Zj**** misio z PSL może uratować d*pę jak postawia platformowe pod ścianą innego wyjścia żeby to nie przeszło nie widzę.

Współczuje centralnej i wschodniej Polsce gdzie rolnicy mają po kilkanaście hektarów i ratują się hodowlą teraz mogą zapomnieć o godziwym życiu.

Opublikowano

Dzisiaj odwiedził mnie facet i pyta się czy go pamiętam  mówię ,,nie" firma ........... a to zapraszam 

Ooo panie ile za to 8.5 psyrykną fotki i pojechał 🙃🙃😛😛

Opublikowano

Za te z ostatniej foty ?

10 minut temu, ab23 napisał:

Dzisiaj odwiedził mnie facet i pyta się czy go pamiętam  mówię ,,nie" firma ........... a to zapraszam 

Ooo panie ile za to 8.5 psyrykną fotki i pojechał 🙃🙃😛😛

Opublikowano
38 minut temu, NieMadry napisał:

Bosak nie ma żadnego, głosu w senacie a ci od tego ,,Misia" postawili sprawę na ostrzu noża. Co nie zmienia faktu że platformie to się politycznie opłaca bo głosów na wsi pisowi nie odbiorą, ale wystarczy że pójdą na Obrońcę Bosaka głosować i platforma pokaże miastowym że bronią zwierzątek i są dobrzy a rolnikom że pis jest zły. Prezydent się wypnie wiec tak naprawdę ten Zj**** misio z PSL może uratować d*pę jak postawia platformowe pod ścianą innego wyjścia żeby to nie przeszło nie widzę.

Współczuje centralnej i wschodniej Polsce gdzie rolnicy mają po kilkanaście hektarów i ratują się hodowlą teraz mogą zapomnieć o godziwym życiu.

Ba ale widzisz oni robią to tez żeby wyłonić ludzi ze wsi. W rolnictwie pracuje 14 procent a na zachodzie 5. Może przestawia produkcję na warzywa albo owoce

Jestem ciekaw czy farmer czyli Paweł z rolnik szuka zony protestuje

Opublikowano

To oczywista oczywistość miastowi najchętniej by zlikwidowali hodowle wtedy w mieście by pracowali kokosy zarabiali a na wsi mieszkali w ciszy i spokoju a tak im śmierdzi. A rolnik to najlepiej jakby jeszcze za 5 złotych cały dzień im trawę kosił i porządek robił kolo domu.

Opublikowano

Miastowy co się sprowadził obok mojego znajomego już mu załatwił obrządku przed 6 Rano nie ma prawa zacząć bo mu kuwa ciszę nocną zakłóca dojarka. U następnego bydło za mocno pomrukuje. Krowa w ruji ryczy a ten się tłumaczyć musi. 

Opublikowano
Przed chwilą, HF86 napisał:

Miastowy co się sprowadził obok mojego znajomego już mu załatwił obrządku przed 6 Rano nie ma prawa zacząć bo mu kuwa ciszę nocną zakłóca dojarka. U następnego bydło za mocno pomrukuje. Krowa w ruji ryczy a ten się tłumaczyć musi. 

Widziałem gdzieś artykuł który mówi o takich sytuacjach jak koszenie po 22 w nocy zakłócanie ciszy to jest wtedy gdy następuje hałas, który nie powinien np. głośna muzyka zabawa albo inne dźwięki. Praca kombajnu dojarki to naturalny hałas i nie można go zabronić. Bo jeżeli kombajn nie może kosić po 22 aa dojarka pracować do dlaczego nikt nie zabronił poruszaniu się samochodem po 22 bo to też hałas.  To niech znajomy pójdzie do niego i mu zabroni wyjeżdżania z domu przed 6 i powrotu po 22:) 

Znalazłem https://rolnikinfo.pl/madat-0210202-aw-koszenie-zboza?fbclid=IwAR0Zw6DtPR2MwufcDXIEMDmvTaPJF_oJNrwKWSTTUcKwqgqo7Sc7yDkW2xA

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Dodaj nową pozycję...
v