Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wszystcy czekają. Niema rozpusty ani przewidywań rynku. Sam jestem w kropce. A paszy w .uj

Opublikowano

U mnie zawsze szlo po kilka sztuk na żywa wagę do agrostaru. Teraz zaczęliśmy na wbc do Włodawy oddawać, ostatnio pojechał byk i krowa to może szału nie ma z ceną ale nie ma też tragedii, 13 i 10,50 w klasie U poszły. Nie mam tylko porównania z ceną na żywa wagę ale raczej lepiej wyszlo na wbc

Opublikowano

ceny cielaków nadal wysokie. nie widać strachu przed piątką. 

Opublikowano

Tak? A był Ty ostatnio na olx?

w mojej okolicy już jeden się napraszal haefami po 100 zł. tygodniowymi. akurat nie mialem miejsca i bałem się przeinwestowac, ale mogłem złapać 7 szt za 700zł.

Opublikowano

U mnie na wiosce kolejna obora wczoraj oprzatnieta z bydła opasowego. 2 lata bezcennych byków i mnóstwo się wylamalo nawet przed ustawą. Dziś 3 miesięczne cielaki w cenie tygodniowego rok temu 

Opublikowano

Ja nie chcę nic mówić ale u nas w promieniu 5km idealnie stoją już 4puste obory nowoczesne na 90dj na rusztach i albo sprzedaż albo dzierżawa kto co chce . Bankturu przeinwestowanie bądź zaprzestanie zapierdalanoa całe życie na nowe maszyny i na garba. W sumie sam jestem w szoku. A wczoraj kolejne gospodarstwo 30ha nowe sprzęty ogłosił zamknięcie do grudnia i wyprzedaż wszystkiego...a inne zaś ciut mniejsze szuka dzierżawcy na ziemię bo bydło już wszystkie sprzedał....masakra na wsi nie ma komu robić każdy pier**li za te ochłapy każdy idzie do miasta po te zasiłki i byle jaka pracę mają ponad 3500na czysto.

Opublikowano
56 minut temu, soltys48 napisał:

Gdzie tak drogo?

u nas.    jak coś ciekawego to znika pomimo że cena 800 - 1200 za takie ok 10 dni.

Opublikowano
2 minuty temu, zkordalski napisał:

Ja nie chcę nic mówić ale u nas w promieniu 5km idealnie stoją już 4puste obory nowoczesne na 90dj na rusztach i albo sprzedaż albo dzierżawa kto co chce . Bankturu przeinwestowanie bądź zaprzestanie zapierdalanoa całe życie na nowe maszyny i na garba. W sumie sam jestem w szoku. A wczoraj kolejne gospodarstwo 30ha nowe sprzęty ogłosił zamknięcie do grudnia i wyprzedaż wszystkiego...a inne zaś ciut mniejsze szuka dzierżawcy na ziemię bo bydło już wszystkie sprzedał....masakra na wsi nie ma komu robić każdy pier**li za te ochłapy każdy idzie do miasta po te zasiłki i byle jaka pracę mają ponad 3500na czysto.

A u nas w okolicy ciężko o dzierżawe. Ludzie nadal dają od 500zł w góre za hektar. 

• Like 1
Opublikowano

Ale stawka u nas jest cały czas 2000zl hektar dzierżawy tylko wszyscy rezygnują z bydła 🙂

Opublikowano

A ja dzierzawom od 2 lat powiedziałem stanowcze kuwa nie. Nawet darmowych. Telepiesz sprzęty po cudzych hektarach na gębę uprawianych słabych glebach żeby uzyskać dochód jak za 2 dniowki konkretnej roboty .co do cen sasiad dostał przelew za wbca 2 byki jeden słaby hf drugi może rka  średnio 7.5 brutto na żywo wyszło 

Opublikowano
1 godzinę temu, zkordalski napisał:

Siostra po prawie 1900 a brat 2300 po geodezji prawie 10 lat po studiach takze nie jest tak kolorowo

Opublikowano
18 minut temu, sabuliga napisał:

Siostra po prawie 1900 a brat 2300 po geodezji prawie 10 lat po studiach takze nie jest tak kolorowo

To jakieś dzbany chyba, w leroy merlin i castoramie płaca na dzień dobry 2500 netto za przyjęcie do roboty. 

• Like 2
  • Confused 1
Opublikowano
16 minut temu, krzysieek napisał:

To coś słabiutko strasznie. Może taki region

Olsztyn

6 minut temu, przemek28_28 napisał:

To jakieś dzbany chyba, w leroy merlin i castoramie płaca na dzień dobry 2500 netto za przyjęcie do roboty. 

Ale tam musisz się narobić musisz się nadzwigac na magazynie a oni to na tylku przy komputerze robią. Druga siostra jest ksiegowa za 2500. Tak to dobrzy uczniowie byli

Opublikowano (edytowane)

nie przesadzajcie większość butików typu CCC , Deichmann i innych sklepów z butami i ciuchami próbuje złapać pracownika na 1/2 łub 3/4 etatu wtedy dostaniesz 1200zł na rękę i zapieprzasz w weekendy a wolne dostajesz za to w tygodniu... Dino czy Biedronka 1900 na start ... wiem bo moja siostra jest po rozmowach u takich pracodawców... Nadgodzin płatnych tam nie ma pracujesz w weekend za to wolne masz w środku tygodnia żaden luksus jeszcze do tego wieczne narzekania ze albo pracujesz za wolno albo źle... 3500 zarabia mój kuzyn jako magazynier ale pracuje w chłodni na 4 zmiany i ma płatne nadgodziny gdyby nie one to by zarobił 2500... realia są takie ze na etacie zarobisz jak zrobisz duzo godzin nikt nie daje szaremu pracownikowi za 8 godz pracy od poniedziałku do piątku 3500zł Netto. 

Ps. żebyście nie mówili ze to są zarobki z zadupia... Poznań i okolice

Edytowane przez Elvis1090
Opublikowano (edytowane)

Chyba coś bajdurzysz bo księgowa to śmiało 4,5 tys szarpie....

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
47 minut temu, sabuliga napisał:

Moja na budowlance kierownik budowy w Sopocie 10tysiecy na rękę szwagier z większym stażem 12tysi do tego auta telefony laptopy oporowo z pracy

Kolega siad zmienia podkłady na kolei praca w małej delegacji wracają co 4 dni do domu na dwa dni zarabia prawie 8000zl wiadomo w fabryce zarobisz 2000zl 2500 ale są i dobrze płatne zawody

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v