Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, tomaszmab napisał:

Oczywiście masz rację.. Jak powiesz do nich coś na PiS to jakbyś zbluznil przeciwko Bogu. Chociaż od dziś to się pewnie zmieni bo może w końcu dotrą sygnały do mózgu że PiS=PO i że też jest lewacką partią 😏

Nic się nie zmieni, bo widzisz sam przyznałes rację że ta większa reszta na wsi to nie rolnicy, i w gówno ich obchodzi zakaz  hodowli norek czy  ktoś zlikwiduje bydło, a nawet śmiem twierdzić że ta część będzie zwyczajnie zadowolona bo pozbędzie się smrodu, hałasu itp

Opublikowano (edytowane)

Zgadza sie w dzisiejszych czasach wieś to juz nie wieś co kiedyś .
U mnie osób gospodarzących moge policzyc przy użyciu dwoch dłoni ,Wszystko oddaja w dzierzawe mamy tu okolicznych bamperów także łykaja wszystko.
A jeszcze z 10 lat temu niemalże każdy poklei gospodarzył i chował czy to byki ,świnie czy inne badziewie :) 
Teraz sporo miastowych przeprowadziło się a Ci co wczesniej gospodarzyli teraz uuu wyżej dupe ma jak sra bo juz nie chlop rolnik  :) 

Cytat

W mojej wsi na 30 domow tylko 3 zyja z rolnictwa. Wiec nawet jak te 3 domy zmienia poglady i zaglosuja np na bosaka to i tak wiekszosc wsi bedzie popierac pis.

Ale tu nie chodzi o to ,zeby tylko rolnik głosował na Konfederacje, tylko o to ,zeby kazdy otworzył oczy nie wazne czy rolnik ,nauczyciel czy pijak.To chodzi o świadomośc tego co te mordy zdradzieckie tam robią i zeby ludzie zrozumieli ze to rząd jest na usługach obywatela a nie odwrotnie

Edytowane przez Panox
Opublikowano

Tak sobie myślę że u mnie na wsi też jestem jedyny utrzymujący się tylko z rolnictwa, i tylko ja mam zwierzęta 

Opublikowano
2 godziny temu, damianzbr napisał:

Nie bijcie piany, na coś co nie jest poparte praktycznie niczym konkretnym. Fakt ubojnie mogą chcieć wykorzystać sytuację i zaczną manipulować ceną. Rolnictwo to nie jest pewna branża i ciągłe spadki oraz wzrosty to norma. Ale szczególnie teraz nie dajcie się nabrać opanujcie się i zachowajcie spokój.

Zapewniam was że kaczor ma bardziej złożony plan niż uwalić rolników. Bo i po co miał by to robić? Jakiś mądry inaczej gdzieś wyżej napisał że USA przyśle do nas swoją wołowiną że kaczor się sprzedał za hameryukańskie bydlaki. Tylko się pytam po co mieli by do nas ją przysyłać???? :D Przecież w PL się tego nie je, to się eksportuje od nas a nie konsumuje.

Żebyś mógł żuć suszona amerykańska wołowinę jak prawdziwy cowboy oglądając TVP 😉 . Przecież chodzi o to żeby zwolnić rynki zbytu...

• Like 1
Opublikowano

Bydło w USA to w zdecydowanie chów ekstensywny - więc raczej produkt premium

Bydło w PL to w większości chów HF-ów i innych najtańszych cielaków, uwiązanych przy żłobie aby mu jak najszybciej d*pa urosła - więc raczej produkt drugiej kategorii

Nie wiem czy jest możliwa konkurencja dwóch zespołów z przeciwległych lig.

Opublikowano
3 minuty temu, damianzbr napisał:

Bydło w PL to w większości chów HF-ów i innych najtańszych cielaków, uwiązanych przy żłobie aby mu jak najszybciej d*pa urosła - więc raczej produkt drugiej kategorii

Amerykańska kukurydza to też raczej produkt premiom nie jakaś Twoja siana po ugorach 😂😂😂😂

• Haha 5
Opublikowano
damianzbr napisał:

Era intensywnie tuczonych byków dobiega końca. Jak ktoś nie będzie miał możliwości wypasu albo żywienia jakimś mega tanim odpadem to skończy biznes. Po dupie dostaną ci co tuczą kupne hf i odsadki kukurydzą ale też zakończy się biznes handlarzy co ściągają do kraju wszystko co bydło przypomina.

• Haha 2
Opublikowano
16 minut temu, radekz200 napisał:

Amerykańska kukurydza to też raczej produkt premiom nie jakaś Twoja siana po ugorach 😂😂😂😂

Tamta GMO to raczej nie premium :D 

na bykach i ich żerciu się nie znam, ale na głupi chłopski rozum jak coś łazi bez stresu, samo czy w stadzie całe dnie po tysiącach hektarów i żre co tam naturalnie rośnie to musi być lepsze od czegoś co przestoi całe życie przywiązane do rurki i zmuszane do żarcia czegoś po czym szybciej rośnie.

Opublikowano
22 minuty temu, damianzbr napisał:

Nie obraz się ale to bzdury, widziałeś lm albo nawet dobrego mieszańca z intensywnego tuczu a byki z preri USA ? Chyba żartujesz ze mięso z ekstensywnego jest lepsze ...A polskiego hf na eksport nikt nie wysyła 

• Haha 1
Opublikowano

@dzarjan8111 nie widziałem, oraz przyznaję że nie znam się.

Kieruję się czystym rozsądkiem który podpowiada mi że coś naturalnego jest lepsze od sztucznie wykreowanego .

Ciężko mi uwierzyć że dobry mieszaniec z INTENSYWNEGO tuczu będzie lepszy pod względem

- struktury włókien

- walorów smakowych

- zanieczyszczeń środkami leczniczymi, metalami ciężkimi i substancjami po ŚOR.

od byka z dziewiczej i naturalnej a być może nawet w pełni ekologicznej preri USA

Opublikowano

Co do systemu otwartego. póki co jest prawnie dozwolony. A co do mięsa premium. Kup steka z Lm z kukurydzy i steka z trawy z angusa lub hereforda. Gwarantuję że więcej kukurydzianego nie kupisz.

Wystarczy zobaczyć ceny steków polskich a ceny grass fed beef z Irlandii, USA, Australii albo Argentyny. Era dużo,szybko tanio się kończy. Jak kogoś stać nawet kurczaka woli zagrodowego a nie fermowego.

Opublikowano (edytowane)

JJak uważasz ze w USA chodowla jest ekologiczna to bardzo fajnie 😉. Wracając do tematu, USA walczy o rynki dla swoich produktów a twierdzenie ze naszej wołowiny nie zastąpi bo jest tak dobra, to absurd🙂.

Edytowane przez dzarjan8111
Opublikowano (edytowane)

Mowa była o preri USA, więc sądzę że bliżej jej do ekologiczności, niż łące / kukurydzy z pod lubelskiej wsi przy 19-nastce.

Każdy walczy o rynki zbytu, ale nie oznacza to że wszyscy czają się na ten sam, dlatego fendt nie podbija afryki jak robi to ursus, a ursus nie podbija zachodu UE jak robi to fendt. A obaj przecież walczą o rynek zbytu, z tym że akurat nie o ten sam i nie z sobą.

Tak samo myślę że jest z wołowiną PL a wołowiną USA czy irlandia.

Chyba że faktycznie czegoś nie wiem i w USA większość bydła jest hodowana w oparci u o tucz intensywny z wykorzystaniem przetworzonej paszy, z intensywnie uprawianych roślin które są zanieczyszczone ŚOR tak jak na ogół odbywa się to w Polsce.

Tak jest? No to nie wiedziałem...

Edytowane przez damianzbr
Opublikowano
12 godzin temu, Ursus932 napisał:

Szkoda tak dobrych nawozów 

Kolega dostał wezwanie na szkolenie rezerwy i dziś jedzie, może wojna 🤔 

Kuźwa żeby tylko mnie nie wezwali bo tyle roboty 

dziś koło 30 przez szczecin leciało tych czogłów tylko takie kołowe  i tak w dzień w dzien , bardzo duzo wojska jezdzi

Opublikowano
34 minuty temu, damianzbr napisał:

Mowa była o preri USA, więc sądzę że bliżej jej do ekologiczności, niż łące / kukurydzy z pod lubelskiej wsi przy 19-nastce.

Każdy walczy o rynki zbytu, ale nie oznacza to że wszyscy czają się na ten sam, dlatego fendt nie podbija afryki jak robi to ursus, a ursus nie podbija zachodu UE jak robi to fendt. A obaj przecież walczą o rynek zbytu, z tym że akurat nie o ten sam i nie z sobą.

Tak samo myślę że jest z wołowiną PL a wołowiną USA czy irlandia.

Chyba że faktycznie czegoś nie wiem i w USA większość bydła jest hodowana w oparci u o tucz intensywny z wykorzystaniem przetworzonej paszy, z intensywnie uprawianych roślin które są zanieczyszczone ŚOR tak jak na ogół odbywa się to w Polsce.

Tak jest? No to nie wiedziałem...

Każdy czai się na każdy rynek zbytu i nikt nie odpuszcza możliwości zbytu. Ursus afryke taaaa😃.  A ty co drogowiec ze ci się nasza DK19 podoba? 😉 dobra kończę ta wymianę zdań bo każdy ma prawo do własnego pozdro😉

Opublikowano

Damian posłuchaj i pooglądaj o fermach USA.tak nawet do 24 miesięcy bydło ekstensywnie na prerji i wio na opasownie gdzie w 90 dni podwaja się masa opasa za pomocą cudownych witamin i paszy.to samo Argentyna itp 

Opublikowano
8 godzin temu, AdamRo napisał:

Ja tylko czytam.

Ktoś pytał o uboj cielat, dlatego pomyślałem że coś podpowiesz 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v