Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, daroo9876 napisał:

Chyba jednak rogatego badziewia coraz mniej chlopy trzymaja bo u nas zawsze za sloma sie w zniwa sie uganiali a taraz lezy na pokosach i nie ma chetnego 

Ja w tamtym roku zabralem slome od osoby pare domow dalej(nie ma sieczkarni a nic nie trzyma)Na jesien potrzebowalem uporzadzic do czysta plyte gnojowa i zostalo mi pare rozrzutnikow.Wiec spytalem czy  by nie chcial za darmo troche gnoju jeszcze bym mu zaladowal....Odpowiedz brzmiala

-,,ja sobie pola smiecil nie bede"...

W tym roku byl 2 razy by slome zabrac -od razu mowilem ze nic nie biore bo mam problem ze ,,smieciami"potem.....

A wracajac do cen sasiad sprzedal byka MMxSM 860kg 7.50 netto 7%straczki odbiorca Lata

Edytowane przez Baks00
  • Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Baks00 napisał:

Ja w tamtym roku zabralem slome od osoby pare domow dalej(nie ma sieczkarni a nic nie trzyma)Na jesien potrzebowalem uporzadzic do czysta plyte gnojowa i zostalo mi pare rozrzutnikow.Wiec spytalem czy  by nie chcial za darmo troche gnoju jeszcze bym mu zaladowal....Odpowiedz brzmiala

-,,ja sobie pola smiecil nie bede"...

W tym roku byl 2 razy by slome zabrac -od razu mowilem ze nic nie biore bo mam problem ze ,,smieciami"potem.....

A wracajac do cen sasiad sprzedal byka MMxSM 860kg 7.50 netto 7%straczki odbiorca Lata

Toż to jakiś idiota a nie rolnik

Opublikowano

W mojej okolicy w tym roku juz prawie nikt nie trzyma samych bykow lub tylko dotrzymuje to co ma. Tylko 2 znajomych jeszcze ma byki przy okazji trzymania krow.

Slome za sprzatniecie z pola oddaja. Doszlo do parodoksu ze swoja cialem a bralem od ludzi.

Opublikowano

I te same gowno zostanie czy hf był 8 a słoma zboże bele w uja drogo nie wspomnę o kosztach cielakow. A zapaleńców faktycznie mało i w moim regionie zostało także te giganty linie ubojowe za rok zaczną odpoczywać 

Opublikowano

Dużo na cielecine. Gadałem ostatnio z hadlarzem cielakow to z grubsza przebierają rolnicy reszta na rzeźni londuje . Cielaki minimum 65kg mniejszych nie brali 

Opublikowano (edytowane)

Oddaje ktos z was do sokołowa w Tarnowie ? Jakieś opinie i ceny ewentualnie na najbliższy czas? Jakiś kontakt z kupującym dla nich? Świętokrzyskie.  No i jak z pieniążkami sprawa. 

Edytowane przez Karollorak93
Opublikowano
1 godzinę temu, Karollorak93 napisał:

Oddaje ktos z was do sokołowa w Tarnowie ? Jakieś opinie i ceny ewentualnie na najbliższy czas? Jakiś kontakt z kupującym dla nich? Świętokrzyskie.  No i jak z pieniążkami sprawa. 

Chyba większość handlarzy z kieleckiego daje na Tarnów.

Opublikowano

4 godziny temu, komizmo napisał:

Dodatkowo jaka jest ilość upadków cieląt. Teraz jak u mnie jakiś byczek cherchlak od początku to daje naturze czynić swą powinność

jeśli jest zdrowe stado bez zadnych chorób  np.bvd to ilość upadków jest znikoma 

Opublikowano
5 godzin temu, Dawidsu napisał:

Ile można dostać za byka z papierami z rodowodem? Waga około 650kg

Zależy jaki wiek, budowa itp.. Można sprzedać innemu hodowcy przynajmniej za 6 tysięcy .. Jak naprawdę ładny to i 7.. Jak na uboj to dostaniesz niecałe 9 netto jeśli to LM.. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v