Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak ktoś ma własną pasze to nie liczy kosztów produkcji. To jest taka inwestycja długo terminowa. Jak się sprzeda kilka szt to już ładny pieniądz na koncie jest ale trzeba czekać 2 lata. Jak się sprzedaje codziennie np ziemniaki to ciężko odłożyć bo się pieniądze rozchodzą. Jak ktoś miał kupić paszę itd to mało co zostanie lub się dołoży

• Like 2
Opublikowano
12 minut temu, staszek131415 napisał:

Ta z byków....

Jak do roboty  na etat   chodzi   razem  z żoną  to  z  byków  coś  tam  zrobi   ale. utrzymać   z byków  Rodzinę  +  inwestycje   to  tylko  w przypadku  łąk  ptaszkowych.

Opublikowano
28 minut temu, Elvis1090 napisał:

przeciez pod kosciołem nie stałem z czapką i nie prosilem o pomoc... kredytu nie mam a pieniadze z nieba nie leca

Elvis ale napisz ze pracujesz i ze kasa z byków nie idzie na utrzymanie

Opublikowano
45 minut temu, Elvis1090 napisał:

30-60 szt to dobre jako hobby a nie jako zarobek u mnie hektar 30-50 tys i kupiłem w ciagu ostatnich 3 lat 8ha z byków wiec cos tam zostaje

staszek131415 jak ci się nie opłaca to skończ z hodowla po co sie męczyć niech trzymają ci co im się opłaca przymusu niema

Panie Elvis to ile hodujesz tego dziadostwa? 

Opublikowano

ponad 100 juz jest z paszy nie dokupuje nic tylko koncentrat ale to koszt 90zł na 1.5 tony przyrosty sa zadowalajace wiec nie szukam zadnych ulepszen

jak ktos dorzuca rogaczowi soje rzepak premiks i bóg wie co jeszcze to sie nie dziwcie ze nie wiele zostaje

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Jak z byka zostaje 700 -1000 zł to po ile ziemia u Was że za byki ziemi nakupiliście w okolicy dużo trzyma byki 30-60 sztuk ale pieniędzy u nich nie widać

Przy tych cenach to ledwo na życie zostaje

W dobrych czasach to na hf'ie zostawał 1.5 tyś,  teraz połowa.  Aktualnie przy pełnym stanie niecałe 200 sztuk i tyle samo ha.  Kiedyś jak się sprzedało dwa razy w roku partię z 15 sztuk to starczyło na np duży traktor albo ratę na kilkanaście ha i  jeszcze cielaki .

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, jedrus2020 napisał:

To ile wam zostaje z byka przy obecnych cenach?

Mi że sprzedaży w ciągu ostatniego 1,5 roku zostało z kilku szt po 600-1000 zł. Z kilkunastu sztuk nie zostało nic. Do kilku sztuk dołożyłem. Wszystko zależy indywidualnie od gosp. 

Opublikowano

Jędruś kupą gnoju moc  satysfakcji dobra kondycja no i na nerwosol z 500 zl.co na swoim polu urośnie to się skarmi a dzierzawom stanowcze i zdecydowane NIE

Opublikowano

Kurde to ja nie rozumiem tego bumu na bydło chyba te dopłaty zadziałały jak płachta na byka . 600 zl w ciągu chowu się dostaje to akurat na cielaka A pasza "za darmo " Więc jakby nie patrzeć czysty zysk☺

Opublikowano
9 godzin temu, Cybulek17 napisał:

W latach  2005 - 2017 wszystkie duże inwestycje w naszym gospodarstwie były finansowane ze sprzedaży byków 

9 godzin temu, Elvis1090 napisał:

ja i moj sasiad tez inwestujemy z pieniedzy zarobionych na bykach i nie widze w tym nic nadzwyczajnego wiec nie rozumiem o co chodzi staszek131415

ja też inwestuje z pieniędzy zarobnionych na bykach i tak na przykład jak dotąd to nic nie kupiłem

6 godzin temu, Cybulek17 napisał:

W dobrych czasach to na hf'ie zostawał 1.5 tyś,  teraz połowa.  Aktualnie przy pełnym stanie niecałe 200 sztuk i tyle samo ha.  Kiedyś jak się sprzedało dwa razy w roku partię z 15 sztuk to starczyło na np duży traktor albo ratę na kilkanaście ha i  jeszcze cielaki .

nie rozbawiaj mnie że Tobie zostało kiedykolwiek 1500 zł na czysto.no jak Ty liczysz pieniądze uzyskane ze sprzedaży jako zysk to może i tak, a utrzymujesz się i dokładasz w miedzyczasie z pracy do tego kiedy nie ma co sprzedawać

Opublikowano
7 godzin temu, Cybulek17 napisał:

A co to za duży traktor ze 30hf na niego starczyło i jeszcze cielaki?

Opublikowano

Hodowca bydła opasowego  to nie zawód, to styl życia. Każdy sądził że to takie minimum 1 byki 2 jalowka ceny 2018 jesień 

1595359906275544493344140114941.jpg

1595359953647496173070017212545.jpg

Opublikowano

A ile tobie zostaje?. Mam cielaka za darmo ale trzeba liczyć koszt zakupu chociaż te 500zl inseminacja leczenie krów też kosztuje . Odpajam mlekiem krowim 4 litry na dzień tak z 35dni 140litrow po 1.4minium jakieś musli sianko potem zmiejszam mleko i mieszamy z wodą aż przejdą na samą wodę skarkiam na te cielaki 4.5hektata zboża 1.5 żyta i 3 hektary mieszanki owies i jęczmień  plus kiszonka z kukurydzy i od tak pół roku idą na opasanie czyli sianokiszonka do woli kukurydza do woli  i koncentrat 250gram na dzień  cena średnio 1700zl tona . Czasem udaje mi się upaść byka hf 700+w około 21mc ale i są takie kmiotu to 700 w 24mc i jak bym to policzył dokładnie to zostaje z byka z 500-700zl nie uwzględniłem prądu wody podatku od budynków swojej pracy i kosztów wytworzenia pasz objętościowych ... Żeby to miało ręce i nogi trzeba by było iść w potężna ilość

Opublikowano
1 godzinę temu, przemek28_28 napisał:

A co to za duży traktor ze 30hf na niego starczyło i jeszcze cielaki?

Case magnum 200 konny. 

1 godzinę temu, tajwan1986 napisał:

ja też inwestuje z pieniędzy zarobnionych na bykach i tak na przykład jak dotąd to nic nie kupiłem

nie rozbawiaj mnie że Tobie zostało kiedykolwiek 1500 zł na czysto.no jak Ty liczysz pieniądze uzyskane ze sprzedaży jako zysk to może i tak, a utrzymujesz się i dokładasz w miedzyczasie z pracy do tego kiedy nie ma co sprzedawać

Jak widać coś robisz źle a ból chcesz przelać na innych. 

Lepiej ubierz pampersa bo się posikasz jak ci powiem,  że najwięcej z byka zostało na czysto 3 tysiące.  Każdy kto już jakiś czas trzyma opasy wie , że jeszcze parę lat temu 6tyś za ciężkiego hfa to była norma.  Dodając do tego cielaka po 500zł i dużo niższe koszta utrzymania niż dziś sprawiają ,  że 1.5 tysiąca na czysto to nie był żaden wyczyn. 

• Like 2
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v